Jídlo

Konzumace fermentovaných potravin má podle nové studie zásadní vliv na naše zdraví. Pomáhá léčit záněty a stará se o zdravá střeva

Navíc jsou skvělou svačinou i přílohou k hlavnímu jídlu

autor

Kateřina Korňová

22. dubna 2022

 
FOTO / Unsplash
Fermentované potraviny obohacené živými probiotiky jsou již dlouho miláčkem dietologů, a to hned díky několika výhodám. Studie totiž ukázaly, že konzumace probiotických kmenů, kterým se daří v těchto přirozeně pikantních potravinách (jako je jogurt, kysané zelí a kimchi ), může zlepšit vaše celkové zdraví střev a dýchacích cest a dokonce snížit riziko chronických stavů, jako je cukrovka 2. typu a srdeční onemocnění.
Reklama

Až donedávna existoval jen omezený výzkum, který by ukázal, do jaké míry ovlivňují fermentované potraviny celkový zdravotní stav člověka. Díky nové studii provedené výzkumníky ze Stanfordské univerzity se však nyní dozvídáme, že výhody fermentovaných potravin mohou souviset s jejich schopností bojovat proti známkám chronického zánětu v těle.

Fermentované potraviny jsou skvělým zdrojem probiotik

Aby mohli vědci analyzovat vztah mezi fermentovanými potravinami a zánětem, přiřadili náhodně třiceti šesti zdravým dospělým desetitýdenní jídelní režim, který byl buď bohatý na fermentované potraviny (včetně jogurtu, kefíru, kimchi, zeleninové solanky a kombuchy), nebo bohatý na vláknité potraviny, jako je zelenina, luštěniny, celozrnné výrobky, ořechy a semínka. Protože bylo v minulosti prokázáno, že obě skupiny potravin podporují zdraví a imunitu střev, byli vědci zvědaví, zda výhody fermentovaných potravin budou převládat, či nikoliv.

Strava podle příručky

„Abychom pomohli účastníkům realizovat nastalé dietní změny trvalým a udržitelným způsobem, dali jsme jim průvodce pro každý typ jídla a poté jim umožnili jíst jakékoli potraviny v této kategorii dle vlastních preferencí. Měli jediný úkol, kterým bylo sníst šest porcí takového jídla denně,“ říká Hannah Wastyk, která je hlavní autorkou studie a doktorandkou na Stanfordu v oddělení bioinženýrství.

Výsledky studie

Během tohoto desetitýdenního období i po něm vědci sledovali celou řadu více než dvě stě třiceti různých markerů zánětu a našli pozoruhodný rozdíl: Lidé, kteří jedli fermentované potraviny, vykazovali celkově pokles devatenácti různých zánětlivých proteinů cirkulujících v jejich těle. Ti, kteří jedli stravu bohatou na vlákninu, tento klesající trend vůbec nevykazovali.

Vědci také zkoumali aktivitu různých imunitních buněk a zjistili, že čtyři z nich, které signalizovaly míru stresu imunitního systému, vykazovaly menší aktivaci mezi konzumenty fermentované potravy ve srovnání se stejnými buňkami u konzumentů vláknité potravy.

„Důvod, proč jsme zkoumali tolik různých markerů, je ten, že jsme chtěli vidět širší zánětlivý a imunitní trend - ať už stoupal, nebo klesal,“ říká Hannah Wastyk. Zajímavé je, že pokles zánětu se ukázal hned na několika místech také u určitých lidí ve skupině konzumující vlákninu. Ovšem pouze u těch jedinců, kteří již měli vyšší úroveň diverzity mikrobiomu (neboli střevo plné různých typů bakterií), ještě předtím, než studie začala. "Tito lidé již měli pravděpodobně více bakterií trávicích vlákninu ve svých střevech, proto je možné, že došlo k poklesu zánětu i při konzumaci vláknité stravy," vysvětluje autorka studie.

Jak fermentované výrobky, tak vláknina

Pokud vaše střevní mikroflóra není v dobrém stavu, výsledky studie naznačují, že přidání fermentovaných potravin do vašeho jídelníčku mohou přinést kýžené výsledky. Pokud však zařadíte pouze stravu bohatou na vlákninu, nemusíte docílit takového úspěchu. Tak jako tak je nejlepší cestou zvolit fermentované výrobky, které v sobě mají určité množství vlákniny. Mluvíme například o kimchi, kysaném zelí, tempehu, nebo jakékoliv jiné formě nakládaného ovoce a zeleniny.

"Pokud budete jíst fermentované potraviny, abyste zvýšili svou mikrobiální diverzitu, a také jíte dostatečné množství vlákniny, která funguje jako palivo pro všechny tyto různé mikroby, může to mít dokonce ještě lepší a větší přínos, než jsme zjistili ve studii," říká Hannah Wastyk.

Zdroj: studie č.1, wellandgood.com, bbcgoodfood.com.

Další zajímavé články