Pekanový ořech má sladkou, bohatou, máslovou chuť a texturu. Díky své chuti jsou často používány k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Navíc mají skvělé přínosy pro naše zdraví.
Pekanové ořechy pocházející z Ameriky. Na první pohled jsou velmi podobné známým vlašským ořechům. Neobsahují cholesterol, zato jsou plné hořčíku, železa a vápníku. I v malém množství jsou pro tělo přínosem.
Výskyt ořechů
Pekanové ořechy jsou plody ořechovce pekanového. Jedná se o mohutný strom pocházející z centrální části jihu Severní Ameriky. Vyskytuje se zejména v údolí řeky Mississippi, v okolí řek v Oklahomě a Texasu, ale také na severu Mexika. Ořechovec pekanový je listnatý, opadavý a středně rychle rostoucí strom, který dorůstá až do výšky 50 metrů.Ořechovec pekanový je charakteristický mohutným kmenem a zaoblenou korunou, která může mít šířku i 20 metrů. Plodem je peckovice s jednou peckou obalenou ve slupce. Pecka s vnitřními semeny je vlastně ořechem, který se konzumuje. Kromě plodů se z ořechovce využívá i dřevo. Je tvrdé a těžké. Používá se například na výrobu rukojetí nářadí, nábytku, podlahovin i jako palivo. Jen pro zajímavost, název pekan pochází z indiánského výrazu, který v překladu znamená ořech potřebující k rozbití kámen.
Obsahují plno nenahraditelných látek
Pekanový ořech obsahuje okolo 10% bílkovin a více než 60% zdravých tuků. Je zdrojem:
- omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin
- vlákniny
- betainu
- cholinu
- sacharidů
- hořčíku
- železa
- draslíku
- vápníku
- fosforu
- zinku
Vliv na náš organismus
Skvělou zprávou je, že pekanové ořechy neobsahují cholesterol a navíc:
- výrazně podporují obranyschopnost
- detoxikují organismus
- chrání buňky před volnými radikály
- pozitivně ovlivňují trávení
- podporují pravidelné vyprazdňování
- pročišťují cévy
- odstraňují špatný cholesterol
- mají uklidňující vliv na nervový systém
- udržují v kondici mozek a zlepšují paměť
Pravidelnou konzumací může člověk účinně předcházet tvorbě žlučových kamenů. Ořechy rovněž představují prevenci před mnoha typy rakoviny či Alzheimerovou i Parkinsonovou chorobou. Podle posledních studií dokáží dokonce výrazně potlačovat jmenované onemocnění.
Jak je konzumovat?
Pekanové ořechy jsou obvykle 3 až 6 centimetrů dlouhé. Tvarem se podobají vlašským, dokonce i jejich složení je podobné. Odlišují se chutí. Pekanové ořechy jsou mnohem jemnější. Nemají bohužel tak dlouhou trvanlivost jako vlašské, proto je nutné je zkonzumovat rychleji. Pro uskladnění zvolte chladné a tmavé místo.
Před konzumací je vhodné je namočit do vody, nejlépe na noc. Ráno budou připraveny ke konzumaci a snadněji se budou trávit.