Jídlo

Pekanové ořechy jsou méně známé, ale o to zdravější. Obsahují plno nenahraditelných látek

Pekanový ořech obsahuje okolo 10% bílkovin a více než 60% zdravých tuků

autor

Klára Sanders

08. května 2021

 
FOTO / Pixabay
Je obecně známá věc, že konzumace ořechů je zdraví prospěšná. Ořechy jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a nenasycených tuků. Dále také obsahují vitaminy, minerály a železo. Působí na srdeční a cévní choroby, regulují krevní tlak a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Pekanové ořechy jsou méně známé, ale o to zdravější.
Reklama

Pekanový ořech má sladkou, bohatou, máslovou chuť a texturu. Díky své chuti jsou často používány k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Navíc mají skvělé přínosy pro naše zdraví.

Pekanové ořechy pocházející z Ameriky. Na první pohled jsou velmi podobné známým vlašským ořechům. Neobsahují cholesterol, zato jsou plné hořčíku, železa a vápníku. I v malém množství jsou pro tělo přínosem.

Výskyt ořechů

Pekanové ořechy jsou plody ořechovce pekanového. Jedná se o mohutný strom pocházející z centrální části jihu Severní Ameriky. Vyskytuje se zejména v údolí řeky Mississippi, v okolí řek v Oklahomě a Texasu, ale také na severu Mexika. Ořechovec pekanový je listnatý, opadavý a středně rychle rostoucí strom, který dorůstá až do výšky 50 metrů.Ořechovec pekanový je charakteristický mohutným kmenem a zaoblenou korunou, která může mít šířku i 20 metrů. Plodem je peckovice s jednou peckou obalenou ve slupce. Pecka s vnitřními semeny je vlastně ořechem, který se konzumuje. Kromě plodů se z ořechovce využívá i dřevo. Je tvrdé a těžké. Používá se například na výrobu rukojetí nářadí, nábytku, podlahovin i jako palivo. Jen pro zajímavost, název pekan pochází z indiánského výrazu, který v překladu znamená ořech potřebující k rozbití kámen.

Obsahují plno nenahraditelných látek

Pekanový ořech obsahuje okolo 10% bílkovin a více než 60% zdravých tuků. Je zdrojem:

  • omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin
  • vlákniny
  • betainu
  • cholinu
  • sacharidů
  • hořčíku
  • železa
  • draslíku
  • vápníku
  • fosforu
  • zinku

Vliv na náš organismus

Skvělou zprávou je, že pekanové ořechy neobsahují cholesterol a navíc:

  • výrazně podporují obranyschopnost
  • detoxikují organismus
  • chrání buňky před volnými radikály
  • pozitivně ovlivňují trávení
  • podporují pravidelné vyprazdňování
  • pročišťují cévy
  • odstraňují špatný cholesterol
  • mají uklidňující vliv na nervový systém
  • udržují v kondici mozek a zlepšují paměť

Pravidelnou konzumací může člověk účinně předcházet tvorbě žlučových kamenů. Ořechy rovněž představují prevenci před mnoha typy rakoviny či Alzheimerovou i Parkinsonovou chorobou. Podle posledních studií dokáží dokonce výrazně potlačovat jmenované onemocnění.

Jak je konzumovat?

Pekanové ořechy jsou obvykle 3 až 6 centimetrů dlouhé. Tvarem se podobají vlašským, dokonce i jejich složení je podobné. Odlišují se chutí. Pekanové ořechy jsou mnohem jemnější. Nemají bohužel tak dlouhou trvanlivost jako vlašské, proto je nutné je zkonzumovat rychleji. Pro uskladnění zvolte chladné a tmavé místo. 

Před konzumací je vhodné je namočit do vody, nejlépe na noc. Ráno budou připraveny ke konzumaci a snadněji se budou trávit. 

Další zajímavé články