Jídlo

Dušené i syrové špenátové listy vám dodají obrovské množství živin a ochranných látek

Špenát je doslova napěchován vitamíny, minerály a dalšími cennými látkami

autor

Klára Sanders

16. května 2021

 
FOTO / Pixabay
Špenát je velmi oblíbená zelenina, která se pěstuje po celém světě. Listy mladého špenátu jsou ceněnou multivitaminovou bombou, která má vynikající zdravotní účinky na celou řadu nemocí a zdravotních obtíží.
Reklama

Špenát pochází z Persie a ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Špenát patří k listové zelenině, která je známá vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Současné výzkumy prokázaly přítomnost fytohormonů, působících na vývoj svalstva člověka a obsah karotenoidů ve vysokých koncentracích, což z něho činí cenný antioxidant.

Zelenina nabitá prospěšnými látkami

Špenát je doslova napěchován vitamíny, minerály a dalšími cennými látkami. Obsahuje:

  • Provitamin A
  • Karotenoidy - beta-karoten, lutein, karotenový pigment, které působí antioxidačně
  • Vitamíny skupiny B (niacin, kyselina listová, biotin)
  • Vitaminy C, E a K
  • Draslík 
  • Vápník 
  • Hořčík
  • Jód
  • Železo 
  • Fosfor

Vliv na náš organismus

Špenát obsahuje hodně draslíku, je doporučován na vysoký krevní tlak, anémii a zácpu. Vitamín E, který je ve špenátu rovněž bohatě zastoupen, pomáhá organismus chránit před karcinogenními chorobami, chrání cévy, játra a potlačuje únavu. 

Významnou roli ve špenátových listech hraje i vitamín C. Ten zvyšuje imunitu, zpomaluje stárnutí, chrání buňky před volnými radikály a má nezanedbatelnou funkci při stavbě kostí a svalové hmoty. Špenát také pozitivně ovlivňuje snižování cholesterolu. Pokud vás tedy trápí vysoký cholesterol, určitě špenát zařaďte mezi své top potraviny.

Kromě zmíněných vitamínů nesmíme zapomenout ani na vitaminy A, K a B, které jsou pro lidské tělo mimořádně důležité. Mimochodem, ve sto gramech čerstvého špenátu se nachází až třetina doporučené denní dávky vitamínu B9.

Špenát je velmi bohatý na lutein a zeaxantin, dva karotenoidy, které pomáhají předcházet ztrátě zraku v důsledku degenerace makuly, nejcitlivější části sítnice. Tato porucha je nejčastější příčinou slepoty u starších lidí. Zjistilo se, že při prevenci stařecké makulární degenerace je špenát dokonce účinnější než mrkev.

Je skvělý i pro maminky

Plánujete miminko nebo už je na cestě? Pak jistě víte, že pro správný vývin plodu je nezbytná kyselina listová. Kromě výživových doplňků je vhodné užívat ji i v přírodní formě, například v salátu či ve špenátu. Jak již řečeno, špenát je plný antioxidantů, proto si ho dopřejte nejen v jako přílohu k masu, ale také ve formě salátu či zdravé polévky.

Špenát na krásu

Kromě pevnějšího zdraví získáte konzumováním špenátu i hezčí nehty, silnější vlasy a díky zinku i zdravou pleť. Špenát totiž příznivě ovlivňuje elasticitu pokožky a účinně bojuje proti třepení nehtů. Sto gramů špenátových listů obsahuje pouze 20 kcal, proto je špenát výbornou potravinou při redukční dietě.

Náš tip: Zkuste čerstvou špenátovou šťávu. Doporučuje se denně vypít půl sklenice před obědem nebo večeří.

Další zajímavé články