Ještě nedávno se říkalo, že bychom neměli jíst více než jedno vejce denně kvůli cholesterolu obsaženému ve žloutku.
Vědci ale toto tvrzení vzali zpátky, protože se ukázalo, že konzumace vajec sama o sobě ke zvýšení hladiny cholesterolu v krvi nevede a naopak nás chrání před rozvojem srdečních onemocnění. Novou bezpečnou hranicí jsou proto dvě vejce denně. Proč ne více? Protože strava by měla být rozmanitá. Všeho moc škodí a nejen vejci živ je člověk.
Zdroj cenných látek
Vejce organismu poskytují spoustu kvalitních bílkovin, vitaminů, minerálů a dalších velice prospěšných živin. Není tedy divu, že jejich konzumace tělu prospívá v mnoha směrech. V první řadě jsou to vitamíny A, B, D, E a K, z minerálů je bohatě zastoupený vápník, draslík, fosfor a hořčík, a navíc tu najdeme také omega 3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro správnou činnost mozku, starají se o zdraví srdce a cév a přispívají k dobrému zraku. Antioxidanty obsažené ve vejcích pomáhají chránit oči před poškozením od slunečního záření a působí jako prevence šedého zákalu.
Hubněte s vejci
Vejce bývají součástí redukčních diet, neboť zasytí, a přitom po nich nepřiberete na váze. V jednom středně velkém vajíčku se skrývá jen něco okolo 70 kalorií, takže je určitě lepší volbou sníst ke snídani krajíc chleba s vejcem natvrdo než třeba se salámem.
Zdaleka to však není jen hubnutí, k čemu nám vejce pomáhají. Možná víte, že mnozí sportovci zahajují den omeletou z vaječných bílků. Dělají to kvůli proteinu, jenž hraje důležitou roli v růstu svalové hmoty. Při normálním stravování by však byla veliká škoda zpracovávat jen bílky. Ve žloutku se totiž nachází celá řada cenných látek, o které rozhodně nechceme tělo připravit.
Změny pocítíte již po jednom týdnu
Po týdnu se dvěma vajíčky denně byste měli pocítit více energie, lepší koncentraci, a dokonce i větší psychickou pohodu. Aminokyseliny obsažené ve vejcích totiž působí proti stresu a úzkosti. Díky vápníku se vám postupně zpevní kosti.
Vejce pro krásu
Slepičí vejce jsou bohatá také na karotenoid lutein, vitaminy B7 (biotin) a B12. Spolu s proteiny z bílku přispívají k posílení vlasů a kůže. rovněž se při pravidelné konzumaci vajec zlepšuje pleť.
Vejce se hojně využívají v pleťových maskách a vlasových zábalech, protože vyživují kůži a pomáhají vlasům získat pevnost a lesk. Stejného efektu docílíte i v případě, že budete vejce užívat vnitřně. Je to vlastně ještě výhodnější, jelikož prospěšné látky nebudou působit jen na povrchu, ale na celý náš organismus.
Jenom vejce vás nespasí
Nezapomeňte ovšem, že efekt vajec nikdy nebude dokonalý, pokud budete zároveň zatěžovat tělo sladkostmi, tučným masem, uzeninami či alkoholem. Jídelníček je potřeba celkově odlehčit a dopřát tělu i nějaký ten pohyb na čerstvém vzduchu.