Milovníci jahod buďte ve střehu. Jahodová sezona klepe na dveře a vy si právě teď můžete dopřát sladké červené plody z místních plantáží.
Než se pustíte do lákavého osvěžení, přečtěte si několik informací o tomto ovoci, které jste možná neznali.
Zásobárnou prospěšných látek
V jahodách nalezneme mnoho látek, které naše tělo přivítá. Jedná se zejména o vitamíny C, A, B, E, antioxidanty, minerály (draslík, vápník, hořčík, mangan) a třísloviny. Dále obsahují též vlákninu, kyselinu jablečnou, šťavelovou a citrónovou. A důležitou součástí je i voda, díky které podpoří hydrataci pleti. Mají i výrazné protizánětlivé účinky.
Na co si dát pozor
Jahody nemyjte nikdy s delším časovým odstupem před konzumací a stejně tak jim neokrajujte stopky. Zbytečně by natáhly vodu. Vždy to dělejte až bezprostředně před konzumací. Pokud je máte v lednici, nechejte je zhruba patnáct minut při pokojové teplotě. Tak se lépe rozvine jejich chuť a vůně. Sladíte-li je cukrem, udělejte to těsně před podáváním. Jinak rychle ztrácí strukturu a tvar.
Co byste měli o jahodách vědět
- Jahodám nesvědčí mytí pod tekoucí vodou. Přicházejí tak totiž až o 50 % vůně. Lepší je jahody krátce položit do mísy s vodou a nechat okapat.
- Alergie na jahody způsobují obsažené organické kyseliny – jablečná, citronová, chininová, šťavelová a salicylová, které však zároveň dodávají jahodám charakteristickou vůni a chuť.
- Jahody fungují jako afrodiziakum pro muže i ženy. Jejich semínka totiž obsahují zinek, nejdůležitější minerál ovlivňující sexuální výkonnost.
- Jahody ze zahrádky je ideální sklízet ráno, dokud jsou přirozeně chladné. Po sklizni je zchlaďte na 4–6 °C, vydrží pak až 5 dní.
- Jahoda není bobule, ani plod. Zatímco bobule (rybíz, angrešt, borůvka, okurka nebo dýně) má semínka obklopená dužinou, u jahod je to jinak. To, co se konzumuje, je zbytnělé květní lůžko. Vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na červené slupce. Průměrná jahoda má na svém povrchu kolem 200 semínek.
- O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl, nájemce hospodářského dvora Svatovítské kapituly v Teletíně - Chlístově . V roce 1896 si nechal poslat sadbu od přítele z Ameriky.
Jak prospívají našemu zdraví
Obrovský zdroj vitaminu C
Jahody jsou jednou z nejlepších alternativ, jak dostat do těla vitamín C. Jedna miska jahod (cca 200 g) obsahuje přibližně 85 mg vitamínu C, přičemž v pomeranči je jen asi 70 mg. Takže můžete posilovat imunitní systém, zatímco si pochutnáváte na slaďoučkých jahodách.
Výborné při dietě
Jahody obsahují antokyany, které podporují spalování uloženého tuku. V již zmíněné misce čerstvých jahod je asi jen 50 kalorií, takže jsou ideální svačinkou. Jahody navíc uspokojí vaši chuť na sladké, když se snažíte jíst zdravě a nechcete hřešit.
Podporují činnost mozku
Jahody jsou naplněny fotochemikáliemi a jódem, takže přispívají k omlazení funkce centrálního nervového systému. Jahody tak pomáhají našemu mozku, aby zůstal déle ve formě.
Pevné kosti
Draslík, vitamin K a hořčík nacházející se v těchto plodech jsou nesmírně důležité pro pevnost kostí. Jak člověk stárne, kosti jsou křehčí a křehčí, pokud je ale chcete udržet zdravé a silné delší dobu, jezte jahody.
Sexuální apetit
Konzumace jahod zvyšuje sexuální apetit. Jedná se totiž o afrodiziakum, které ovlivňuje tvorbu testosteronu a krevní oběh v pohlavních orgánech díky antioxidantům a zinku. K večeru zamilovaných dvojic patří neodmyslitelně sklenka šampaňského s jahodou.