Rebarbora neboli reveň na první pohled upoutá svou narůžovělou až tmavě červenou barvou svých řapíků. A právě když dosáhnou tohoto zbarvení, jsou nejchutnější. Zelené listy ve tvaru lopuchu při zpracování odstraníme, protože obsahují jedovaté látky včetně kyseliny šťavelové, která je nefrotoxická a korozivní.
Rebarbora a zdraví
Rebarbora je bohatá na vitaminy B a C, vápník, mangan, železo, draslík a hořčík. Je prospěšná pro krevní oběh, pokožku i vlasy, posiluje nervovou soustavu, stavbu kostí, zbavuje tělo toxinů. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové je ale méně vhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním.
Jak rebarboru využít
Rebarbora je královnou koláčů a její chuť je nezaměnitelná. Kdo jí jednou ochutná, už bez ní nemůže být. Z řapíků si ale můžete připravit i výbornou marmeládu či džem, které jsou na rozdíl od jiných, až příliš sladkých, příjemně nakyslé.
Vynikající je i rebarborové čatní, které se skvěle hodí ke grilovanému masu. Rebarbora dodá osvěžující chuť rovněž moučníkům, zpracovává se i do kompotu, na studené ovocné polévky a můžete s ní naplnit i ovocné knedlíky.
Rebarboru můžete použít také naslano. Objevuje se v asijské kuchyni, kde se přidává například do čočky. Nebo ji můžete jednoduše podusit na másle a dát na chvíli zapéct se strouhankou, získáte tím netradiční přílohu zejména k masům.
Na co si dát pozor
Příprava rebarbory je velmi jednoduchá. Před použitím stačí řapíky oloupat, pokrájet a pak povařit či zapéct. Rebarboru bychom neměli jíst syrovou. Pozor byste si měli dát na hliníkové nádobí (jako například plechy, staré formy, příbory…), s nímž se její kyselost nesnáší dobře.
A ještě jedno varování. S rebarborou bychom měli šetřit a nejíst ji častěji, než dvakrát týdně. Na střídmost při rebarborovém hodování by měly myslet hlavně těhotné a kojící ženy, revmatici a lidé, kteří mají problémy s ledvinami, neboť rebarbora je značně močopudná.
Máte přebytek rebarbory a přemýšlíte, jak ji zpracovat? Udělejte si rebarborový džem a uchovejte si tuhle zdravou zeleninu i na zimu. A zkusit můžete i rebarborový sirup.
Rebarborový džem
Budete potřebovat
- 500 g rebarbory
- 30 g zázvoru
- 200 g jablek
- 250 ml vody
- 1 citron (šťáva)
- 220 g krupicového cukru
Postup
Rebarboru omyjeme, nakrájíme na malé asi 0,5 cm široké plátky, vložíme do hrnce, přidáme najemno nakrájený zázvor, nastrouhané jablko a podlijeme vodou. Za stálého míchání povaříme. Přidáme cukr, šťávu z citronu a mícháme dál.
Necháme vařit 15-20 minut do zhoustnutí. Plníme do předem vyvařených ještě horkých skleniček, po naplnění obrátíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Skladujeme ve spíži nebo ve sklepě a po otevření v lednici.
Rebarborový sirup
Budete potřebovat
- 1 kg rebarbory
- 250 g krupicového cukru
- 250 ml vody
- ½ citronu (šťáva)
- 1 lžička kyseliny citronové
- 4 větší kousky zázvoru
Rebarboru omyjeme, nakrájíme na 1 centimetr tlusté špalíčky, dáme do hrnce se zbytkem surovin, promícháme a na mírném plameni vaříme asi 30 minut, dokud rebarbora nezměkne. Ke konci vyndáme kousky zázvoru, rozmixujeme, propasírujeme a naplníme do lahví. Skladujeme v lednici.
Přes různé možnosti použití rebarbory je prostě jedinečná na přípravu koláčů. Kdo jednou okusil koláč kde se snoubí nakyslá chuť rebarbory se sladkou chutí vrstvy žmolenky, ten musí uznat, že rebarbora je skutečně koláčovou královnou.