Jídlo

Léto patří neodmyslitelně borůvkám. Tipy na dobroty, po kterých se u vás doma jen zapráší

Borůvky patří neodmyslitelně k létu

autor

Erika Tomanová

01. srpna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Borůvky patří hned po houbách k nejoblíbenějším plodům lesa. Není divu. Kromě příjemné chuti obsahují i řadu tělu prospěšných látek. Na borůvky do lesa vyráží každá třetí česká domácnost a recepty se předávají z generace na generaci jako rodinné stříbro.
Reklama

Mezi lesními plodinami se borůvky řadí hned po houbách k nejsbíranějším a nejoblíbenějším plodům. Daleko za sebou nechávají maliny, ostružiny i brusinky. Hlavním důvodem je fakt, že jsou nejen velmi dobré, ale i velmi zdravé.

Kupa zdraví v jedné malé kuličce

Borůvky jsou tak výjimečným ovocem, že klidně můžeme říct, že je ničím nenahradíme. Jsou jedinečné. Obsahují vitaminy A, B a C, třísloviny, organické kyseliny, minerální látky i pektin. A k užitku jsou nejen plody, ale i listy.

Borůvky patří k nejoblíbenějším plodům lesa

Jedničku z nich dělá typická osvěžující sladkokyselá chuť i vyzdvihované výživové a zdravotní benefity. Borůvky patří mezi největší přírodní zdroje antioxidantů, podporují obranyschopnost organismu, napomáhají udržovat správnou funkci močových cest a fungují jako prevence infekcí, ale i srdečních chorob a rakoviny. Díky přítomnosti řady vitaminů, minerálů a stopových prvků je jim přičítán pozitivní vliv na zrak, paměť a mají i zpomalovat stárnutí. 

V kuchyni

Borůvky skvěle chutnají jen tak s trochou cukru. Plody můžete i usušit, naložit do cukru, připravit z nich zavařeninu nebo džem. Jsou vhodné také k zamražení, díky kterému si uchovají všechny své prospěšné látky. Sušené borůvky pak můžete použít čerstvé nebo po namočení ve studené vodě, jako šetrnou léčbu průjmu.

Receptů, jak zpracovat borůvky jsou stovky a každá rodina má zaručeně ten svůj nejlepší. My pro vás máme tři tipy, jak zpracovat borůvky do pochoutek, po kterých se jen zapráší.

Borůvkový koláč

Potřebujete

400 g borůvek, 200 g smetany, 2 vejce, 200 g cukru, 400 g tvarohu
Na drobenku (200g): hrubá mouka, cukr, máslo, vše v poměru 1:1:1
Na linecké těsto: 250 g másla, 4 vaječné žloutky, 1 vanilkový cukr, 50 dkg hladké mouky, citronovou kůru.

Postup

Nejprve si připravte linecké těsto. K tomu je potřeba nechat nejdříve máslo změknout, poté k němu přidejte žloutky, cukr, mouku a citronovou kůru. Z těchto surovin vypracujte hladké těsto, které rozválejte a vložte na plech či do kulaté koláčové formy. Poté smíchejte tvaroh s cukrem a vajíčkem, naneste ho do formy na těsto a uhlaďte. Na vrch nasypejte borůvky. Nakonec smíchejte smetanu s vajíčkem a zalijte tím borůvky. Koláč dejte do trouby a pečte ho při teplotě 160 °C po dobu 40 minut. V polovině pečení přidejte drobenku a pečte do zlatova.

Staročeský borůvkový žahour

Potřebujete

500 g borůvek, 1 lžíci másla, 2dl smetany, 2 dl vody, 50 g cukru, špetku skořice, strouhanou citrónovou kůru, vrchovatou lžíci strouhaného perníku.

Postup

Borůvky zalijte vodou, přidejte máslo, cukr a povařte. Do rozvařeného ovoce přidejte smetanu a zahustěte strouhaným perníkem. Ochuťte skořicí a strouhanou citrónovou kůrou. Žahour se skvěle hodí na lívance, vdolky nebo tvarohové knedlíky.

Domácí čokoládová zmrzlina s borůvkami

Potřebujete

150 ml smetany ke šlehání 50 g nerafinovaného cukru 100 g čokolády na vaření 100 g mléčné čokolády 285 ml plnotučného mléka 100 g borůvek

Postup

Mléko s cukrem přivedeme k varu a vmícháme do něj na kousky nalámanou čokoládu. Směs sejmeme z plotny a mícháme až do úplného rozpuštění čokolády. Necháme vychladnout.

Mezitím si vyšleháme smetanu, vmícháme ji do zchladlého čokoládového krému a přidáme čerstvé borůvky. Poté dáme zamrazit. Během mrazení je vhodné směs několikrát důkladně promíchat. Po ztuhnutí je zmrzlina připravená k servírování.

Další zajímavé články