Z toho, jak artyčok vypadá, není na první pohled patrné, co bychom s ním měli dělat, zda ho vařit či konzumovat v syrovém stavu. Je zkrátka jakousi kulinářskou záhadou pro každého, kdo s ním ještě neměl v kuchyni tu čest. Přitom na jeho zpracování není vůbec nic těžkého a výsledek vás ohromí.
Artičok je ve skutečnosti poupě bodláku, proto tedy jeho vzhled, který připomíná spíše exotickou květinu. Nejchutnější z celé rostliny je jemná dužina artyčoku, která se před námi schovává pod vnějšími tvrdými lístky. Abyste se dostali k poživatelné části artyčoku, musíte je před další přípravou ořezat.
Jak vybrat ten nejlepší
Byť se vám mohou zdát na první pohled v regálu všechny stejné, dejte si při jejich výběru dobrý pozor. Soustřeďte se především na tyto věci:
- vyberte si těžký kus – čím lehčí artyčok je (a tím nemyslíme v kombinaci s malým vzrůstem), tím pravděpodobněji bude uvnitř vysušený a nebude tak masitý, jak by měl být,
- měl by skřípat – když artyčok zmáčknete, měl by vydávat zvuk podobný skřípání. Jedině tak poznáte, že je čerstvý,
- zavřené listy – pamatujte, že artyčok je poupě. Proto čím rozevřenější kus máte v ruce, tím pravděpodobněji bude staršího data.
Základní příprava
Vždy záleží na tom, jaký artyčok jste si přinesli domů. Pokud jste nakoupili artyčoky menšího vzrůstu, není téměř potřeba je nijak extrémně čistit. Oproti tomu velké kusy musíte očistit opravdu důkladně. Horní třetinu artyčoku odřízněte a dole vylomte stonek. Tento krok je důležitý, abyste odstranili tvrdá vlákna, která by nebyla při konzumaci příjemná. Kolem dokola pak artyčok nožem okrojte. Poté ořezejte všechny zelené listy a dále artyčok začišťujte tak, abyste se dostali k lahodnému srdíčku uvnitř. Dále si vezměte k ruce lžičku a odstraňte bodlákové chmýří. Takto připravený artyčok je vhodný k další úpravě.
Vařením k dokonalosti
Jakmile máte artyčok očištěný a připravený, můžete jej připravit tak snadno, jak jen to jde. Vložte ho do vroucí vody, do které přidejte lžíci octa nebo citronové šťávy. Toto množství se používá na jeden litr vody. Je to hlavně z toho důvodu, že artyčok velmi rychle tmavne a pokud chceme, aby si zachoval svou původní barvu, musíme vodu okyselit. Po uvaření jej vytáhněte z vody, nechte okapat a pokapejte olivovým olejem. Nejčastěji se pak uvařené lístky namáčejí do různých dipů či omáček.
Další způsoby přípravy
Po základní úpravě jsou ale artyčoky vhodné k mnohem širšímu použití a dají se nejen vařit, ale i péct, zapékat, grilovat nebo dokonce plnit masem. V obchodech ho seženete nakládaný v oleji, což je velká delikatesa, která se hodí především do salátů, k sýrům nebo jako příloha k masu či těstovinám.
Zdroj: simplyrecipes.com, jessicagavin.com.