Ghí je chutnou a všestrannou variantou tuku, kterou lze použít jak k tepelné úpravě tak za studena. To ale není zdaleka vše, co nabízí. Zpracováním se totiž odstraňuje kasein a syrovátkové proteiny, které způsobují citlivost na mléčné výrobky. Navíc se ghí nepřepaluje, obsahuje mnoho prospěšných látek a dá se skladovat i rok.
Tak na co ještě čekáte? Zaběhněte do obchodu pro kvalitní máslo a pusťte se s námi do toho. Domácí ghí je nejen skvělou variantou pro ty, kteří hůře snáší mléčné výrobky, může být také perfektním Vánočním dárkem, který potěší všechny milovníky dobrého jídla.
Kvalita především
Není potřeba dlouze vypisovat, co budete potřebovat. Je to zkrátka a jen máslo. A pak samozřejmě kuchyňské náčiní a utěrka na přecezení. Začněte tím, že si v obchodě vyberte opravdu kvalitní máslo. Z nejlevnějšího tuku nemůžete udělat kvalitní ghí. Přičemž jeden kilogram másla stačí zhruba na přípravu jednoho litru ghí.
Jednoduchý postup
Kilogram kvalitního nesoleného másla nakrájejte na kostky a vhoďte do kastrůlku. Počkejte, až se máslo rozpustí, a poté snižte teplotu na středně nízkou. Po rozpuštění začne máslo probublávat a oddělovat se syrovátka, která vyplave na povrch. Syrovátku postupně odstraňujte a pokud nejste citliví na mléčnou bílkovinu, uložte ji do lednice a později s ní ochuťte bramborovou kaši.
Pokračujte ve vaření másla na mírném plameni, dokud nebude úplně čiré a sušina neklesne ke dnu. V tomto bodě se můžete zastavit, jelikož jste vyrobili přepuštěné máslo. Můžete ale také pokračovat a připravit si skutečně lahodné ghí. Nechte lehce zhnědnout pevné látky, které se usadily na dně pánve a vaše ghí tak získá oříškovo-máslovou chuť. Pozor ovšem, ať nic nepřipálíte.
Jakmile budete s vařením u konce, odstavte kastrůlek stranou a nechte ghí trochu vychladnout. Vezměte si k ruce tenkou tkaninu, nejlépe několik vrstev gázy, papírových utěrek nebo kávový filtr. Postačí vám však i obyčejná čistá utěrka. Tímto posledním krokem zajistíte, že odstraníte poslední kousky mléčných bílkovin a docílíte toho, že bude vaše ghí čiré a průzračné.
Vydrží dlouho čerstvé
Nechte ghí vychladnout a poté slijte do skleněných uzavíratelných nádob. Ghí můžete mít v lednici i rok, ale skladovat jej lze i při pokojové teplotě. Můžete ho pak použít místo téměř jakéhokoliv kuchyňského tuku. Vašim jídlům dodá lahodnou a jemnou máslovou chuť, aniž byste se strachovali připálení.
Důvody, proč ho používat při každém vaření
- Všechny tuky v jednom – ghí skvěle nahradí všechny tuky a lze jej použít v teplé kuchyni všude tam, kde jste zvyklí používat máslo, sádlo či olej. Namazat ho bez problémů můžete i na chleba.
- Nepřepaluje se – největší výhodou másla ghí je fakt, že se při vaření nepřepaluje a není nepříjemně cítit. Má totiž vyšší kouřový bod, a to až 250 °C. Nejenže necítíte zapáchající kouř, ale hlavně nevznikají nestravitelné toxické látky.
- Obsahuje vitaminy – ghí neobsahuje mléčnou bílkovinu (nebo jí obsahuje minimum), tudíž je vhodné i pro ty, kteří ji těžko tráví. Co ale obsahuje jsou vitaminy A, D, E a K a plno antioxidantů.
- Déle vydrží – přepuštěné máslo vydrží až rok, a kupodivu ho nemusíte mít ani v chladničce.
- Zlepšuje trávení – přepuštěné máslo stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a podporuje tak správné zažívání.
- Další benefity – to ale není zdaleka vše. Ghí rovněž podporuje hubnutí, je dobré na nervy a můžete si ho namazat i na škrábanec na ruce, jelikož podporuje hojení.
POZOR: Pokud jste alergičtí na mléčnou bílkovinu a mléčné výrobky, či trpíte závažnou přecitlivělostí, Ghí doma pro sebe nepřipravujte. Domácím postupem nikdy neodstraníte všechny alergeny.
Zdroj: thepioneerwoman.com, ndtv.com.