Jídlo

Zkuste si příště udělat květák jinak. Svědčí mu to v troubě a lze z něj připravit i rýži či skvělou pizzu

Použít se dá na sto způsobů, a navíc skvěle zasytí

autor

Kateřina Kofroňová

26. listopadu 2021

 
FOTO / Pexels
Květák neboli dříve také často používaný německý název karfiol. Jedni ho milují, druzí ho nesnáší. Květák v trojobalu, k tomu brambory a na ně rozteklé máslo, měl někdy v životě každý z nás, ať už ho snědl s chutí, či z donucení. Co jste ale možná ještě nezkoušeli, je květák pečený v troubě a další chutné recepty.
Reklama

Brukvovitá, neboli košťálová zelenina, která zahrnuje nejen květák, ale také brokolici, ředkvičky, hlávkové zelí, růžičkovou kapustu či klasickou kapustu, obsahuje nejen plno antioxidantů, vitaminů a minerálů, ale také si na ní můžete smlsnout, když ji dobře připravíte. Díky vysokému obsahu živin nás ale také skvěle zasytí a může být náhražkou masitého oběda.

Květák skvěle zasytí a zásobí tělo antioxidanty

Květák se rovněž řadí mezi superpotraviny, kterých se doporučuje konzumovat alespoň pět porcí za týden. Proč by tedy jedna z nich nemohla být právě lahodný květák. Nejvýznamnější a nejvýživnější část této zeleniny jsou její květy, tedy kvetoucí hlava, která dala zelenině i název. No řekněte, věděli jste to? A věděli jste, že z květáku můžete připravit i pizzu nebo ho nastrouhat na rýži? Pokud ne, tak jste o mnoho přišli. Zkuste si příště připravit jeden z našich oblíbených receptů.

Pečená květáková hlava

Tento recept je velmi snadný, jelikož vyžaduje pouze několik málo ingrediencí a na přípravu je rovněž velmi jednoduchý. Začněte tím, že si připravíte marinádu, kterou poté budete hlavu květáku potírat. Stačit vám k tomu budou 2 lžíce oleje, 2 lžíce vody, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce kořenící směsi shawarma (nebo kari či podobného koření), 1-2 lžičky harissa pasty a 1/2 lžičky mořské soli. Poté květák obraťte a část marinády do něj nalijte jako do hrnce a otáčejte s ním tak dlouho, dokud nebude zevnitř celý pomazaný. Poté ho položte na pečicí papír do pekáče a pomažte ho i z vrchu. Pečte na 200 °C a umístěte do trouby pánev s vodou, aby se květák napařil a rychleji změkl. Na posledních pár chvil zapněte gril, aby květák z vrchu zhnědl a stal se křupavým.

Pečené růžičky

Čeho se také nebudete moci nabažit, jsou dokřupava pečené kousky květáku s kořením, které lze servírovat jen tak nebo jako přílohu. Květák nakrájejte na malé kousky a připravte si marinádu. Smíchejte 3 lžíce oleje, 1 lžičku mleté kurkumy, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, sůl a pepř. Růžičky květáku obalte v marinádě a vyskládejte je na pekáč. Pečte na 220 °C asi 3/4 hodiny do zlatohněda.

Květáková rýže

Pokud chcete snížit příjem sacharidů, ale stále chcete k vařenému pokrmu jako přílohu rýži, zkuste si ji tentokrát vyrobit z květáku. Syrový květák nastrouhejte na struhadle a osolte. Nepodlévejte a vložte ve vhodné nádobě do mikrovlnné trouby. Rýže bude k  servírování připravena za deset minut.

Pizza z květáku

Pokud vám nedělá dobře lepek, nebo se snažíte omezit konzumaci mouky z jakéhokoliv jiného důvodu, zkuste příště korpus připravit z květáku. Je to také skvělá metoda, jak přinést do jídelníčku více zeleniny. Květák omyjte, uvařte a rozšťouchejte. Vychladlou směs smíchejte s česnekem, oblíbeným kořením, strouhaným sýrem, vajíčkem a nezapomeňte směs osolit. Těsto poté rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a lehce upečte. Poté je potřete smetanou či rajčatovou omáčkou a dozdobte dle chuti. Nakonec ještě dopečte v troubě, abyste docílili zlatavých okrajů.

Zdroj: minimalistbaker.com, healthyfitnessmeals.com, minimalistbaker.com.

Další zajímavé články