Vánočka zadělávaná s droždím je vánoční klasikou a má s ní zkušenosti téměř každý, kdo slaví Vánoce. Občas se ale může stát, že koupíme špatné droždí, kvásek nevykyne, vánočka splaskne či vyschne a chuťově nás proto nijak nenadchne. Zkuste proto letos připravit vánočku z kvasu. Je sice časově náročnější, ale zvládnete ji i v případě, že jste s kvasem nikdy nepracovali. A založit kvásek také ještě stihnete.
Upéct vánočku z domácího pšeničného kvasu trvá mnohem déle, než upéct klasickou vánočku z drožďového kvásku, ale rozhodně to za to stojí. Má totiž mnohem plnější chuť a vůni a navíc o dost déle vydrží. Nemusíte se tudíž bát, že by vaše vánočka byla třetí den už úplně vysušená. Těsto na kváskovou vánočku je trochu tekutějšího charakteru, takže se s ním musíte naučit pracovat, ale i to se dá zpočátku vyřešit kameninovou formou.
Chcete-li ji letos zkusit, připravte si:
- 400 g domácího pšeničného kvásku
- 125 ml mléka
- 620 g pšeničné hladké mouky
- 200 g cukru krystal
- 20 g vanilkového cukru
- 3 malá vejce
- 180 g změklého másla
- kůru z jednoho citronu
- 7 g soli
- 150 g rozinek
- 100 g mandlí
- plátky mandlí na ozdobu
- vejce na pomazání
Postup:
Smíchejte mléko, mouku, cukry, vajíčka a spojte v kompaktní hmotu. Nechte odpočívat zhruba hodinu a poté osolte, přidejte kvásek a hněťte alespoň 10 minut. Jakmile se těsto odlepuje od stěn mísy, máte zaděláno. Přidejte máslo, citronovou kůru a důkladně zapracujte do těsta. Nakonec zapracujte i rozinky a mandle. V robotu to celé zvládnete za čtvrt hodiny, ručně vám to bude trvat dvakrát tak dlouho.
Těsto přendejte do misky, přikryjte potravinářskou folií a nechte zhruba 4 hodiny kynout. Každou hodinu ho přitom propracujte nebo překládejte. Následně upleťte vánočku tak, jak jste zvyklí a nechte další 4 hodiny kynout. Zabere to prakticky celý den, ale opravdu to stojí za to.
Po uplynutí doby vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte mandlemi a vložte do trouby rozehřáté na 250 °C. Do trouby vložte plech, do kterého nalijte hrneček vody a rychle troubu zavřete. Snižte na 210 °C. Po 10 minutách snižte teplotu na 200 °C a po dalších 10 minutách na 170 °C. Takto pečte dalších 45 minut. Nakonec nechte vánočku naprosto vychladnout, aby se vám nesrazila.
Zdroj: maskrtnica.cz, vitalia.cz.