Člověk by měl jíst především zdravě, o tom není sporu. Ale občasný hřích ještě nikomu neuškodil a když si jednou za čas přichystáte k snídani domácí buchty, koláč nebo právě skořicové rolky, uděláte si radost, zamlsáte si a ukojíte chuť na sladké. Když snídani doplníte sklenkou mléka, zasytí vás a od rána budete mít na triku jeden malý hřích. Rolky podle tohoto receptu jsou vláčné, měkké, tak akorát sladké a jejich chuť ještě podtrhává sladká máslová poleva.
A víte, co je na nich také skvělé? Že si je můžete připravit klidně den předem, dát je do lednice a upéct je až ráno, aby byly čerstvé. Dokonce můžete těsto před upečením zmrazit a upéct rolky jindy. Stejně tak můžete zmrazit i hotové rolky a pak je jen ohřát v troubě. Budou chutnat tak, jako kdybyste je právě upekli.
Ingredience
Na těsto:
- ¾ šálku teplého plnotučného mléka
- 2 ¼ lžičky sušeného droždí
- ¼ šálku krystalového cukru
- 1 vejce plus 1 žloutek
- ¼ hrnku rozpuštěného másla
- 3 hrnky hladké mouky
- 3/4 lžičky soli
Na náplň:
- 2/3 šálku tmavě hnědého cukru
- 1 ½ lžičky mleté skořice
- ¼ šálku změklého másla
Na polevu:
- 110 g smetanového sýra
- 3 lžíce změklého másla
- ¾ šálku moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Instrukce
Ohřejte mléko. Teplé mléko přendejte do mísy elektrického mixéru a navrch nasypte droždí. Přidejte cukr, vejce, žloutek a rozpuštěné máslo. Míchejte, dokud se dobře nespojí. Dále vařečkou vmíchejte mouku a sůl, dokud se nezačne tvořit těsto.
Umístěte hnětací hák na stojanový mixér a hněťte těsto při střední rychlosti po dobu 8 minut. Z těsta by se měla vytvořit pěkná koule a měla by být lehce lepivá. Přeneste těsto do dobře vymazané mísy, přikryjte plastovým obalem a teplou utěrkou. Nechte těsto kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Poté, co těsto zdvojnásobí svou velikost, ho přeneste na dobře pomoučený povrch a rozválejte na obdélník. Těsto potřete změklým máslem a jeden okraj nechte z části nepotřený.
V malé misce smíchejte hnědý cukr a skořici. Rukama nasypte směs na máslem pomazané těsto a poté do másla vetřete směs hnědého cukru. Těsto pevně srolujte a ujistěte se, že okraje těsta co nejlépe utěsníte. Nakrájejte na jednotlivé rolky.
Poté vložte rolky do vymazaného pekáče nebo kulaté dortové formy. Přikryjte igelitem a teplou utěrkou a nechte znovu kynout 30-45 minut.
Předehřejte troubu na 180 °C, odstraňte plastový obal, utěrku a pečte po dobu 20-25 minut, nebo dokud nejsou rolky na okrajích lehce zlatavé. Jakmile budou hotové, vyndejte je z trouby a nechte alespoň 5–10 minut vychladnout, než je potřete polevou.
Na přípravu polevy: V míse elektrického mixéru smíchejte smetanový sýr, máslo, moučkový cukr a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud nebude směs hladká a nadýchaná. Natřete na skořicové rolky a ihned podávejte.
Zdroj: ambitiouskitchen.com, tastesoflizzyt.com.