Jídlo

Vláčné skořicové rolky s krémovou polevou vás dostanou do kolen. Hodí se k snídani i ke kávě

Připravte si sladký moučník, jehož chuť vás ohromí

autor

Kateřina Kofroňová

12. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Honí vás mlsná, máte chuť na něco dobrého nebo hledáte inspiraci, co si dát k snídani nebo k odpolední kávě? Pokud máte rádi skořici, tak si troufáme říct, že jste to právě našli. Dokonale vyladěný recept na skořicové rolky, které jsou polité krémovou sladkou polevou, uspokojí všechny vaše chuťové buňky. Ale dejte si na ně pozor, jsou tak dobré, že by vám je mohly děti sníst dřív, než se k nim dostanete.
Reklama

Člověk by měl jíst především zdravě, o tom není sporu. Ale občasný hřích ještě nikomu neuškodil a když si jednou za čas přichystáte k snídani domácí buchty, koláč nebo právě skořicové rolky, uděláte si radost, zamlsáte si a ukojíte chuť na sladké. Když snídani doplníte sklenkou mléka, zasytí vás a od rána budete mít na triku jeden malý hřích. Rolky podle tohoto receptu jsou vláčné, měkké, tak akorát sladké a jejich chuť ještě podtrhává sladká máslová poleva.

Kdy jindy si zamlsat než po ránu

A víte, co je na nich také skvělé? Že si je můžete připravit klidně den předem, dát je do lednice a upéct je až ráno, aby byly čerstvé. Dokonce můžete těsto před upečením zmrazit a upéct rolky jindy. Stejně tak můžete zmrazit i hotové rolky a pak je jen ohřát v troubě. Budou chutnat tak, jako kdybyste je právě upekli.

Ingredience

Na těsto:

  • ¾ šálku teplého plnotučného mléka
  • 2 ¼ lžičky sušeného droždí
  • ¼ šálku krystalového cukru
  • 1 vejce plus 1 žloutek
  • ¼ hrnku rozpuštěného másla
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 3/4 lžičky soli

Na náplň:

  • 2/3 šálku tmavě hnědého cukru
  • 1 ½ lžičky mleté ​​skořice
  • ¼ šálku změklého másla

Na polevu:

  • 110 g smetanového sýra
  • 3 lžíce změklého másla
  • ¾ šálku moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Instrukce

Ohřejte mléko. Teplé mléko přendejte do mísy elektrického mixéru a navrch nasypte droždí. Přidejte cukr, vejce, žloutek a rozpuštěné máslo. Míchejte, dokud se dobře nespojí. Dále vařečkou vmíchejte mouku a sůl, dokud se nezačne tvořit těsto.

Umístěte hnětací hák na stojanový mixér a hněťte těsto při střední rychlosti po dobu 8 minut. Z těsta by se měla vytvořit pěkná koule a měla by být lehce lepivá. Přeneste těsto do dobře vymazané mísy, přikryjte plastovým obalem a teplou utěrkou. Nechte těsto kynout 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Poté, co těsto zdvojnásobí svou velikost, ho přeneste na dobře pomoučený povrch a rozválejte na obdélník. Těsto potřete změklým máslem a jeden okraj nechte z části nepotřený.

V malé misce smíchejte hnědý cukr a skořici. Rukama nasypte směs na máslem pomazané těsto a poté do másla vetřete směs hnědého cukru. Těsto pevně srolujte a ujistěte se, že okraje těsta co nejlépe utěsníte. Nakrájejte na jednotlivé rolky.

Poté vložte rolky do vymazaného pekáče nebo kulaté dortové formy. Přikryjte igelitem a teplou utěrkou a nechte znovu kynout 30-45 minut.

Předehřejte troubu na 180 °C, odstraňte plastový obal, utěrku a pečte po dobu 20-25 minut, nebo dokud nejsou rolky na okrajích lehce zlatavé. Jakmile budou hotové, vyndejte je z trouby a nechte alespoň 5–10 minut vychladnout, než je potřete polevou.

Na přípravu polevy: V míse elektrického mixéru smíchejte smetanový sýr, máslo, moučkový cukr a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud nebude směs hladká a nadýchaná. Natřete na skořicové rolky a ihned podávejte.

Zdroj: ambitiouskitchen.com, tastesoflizzyt.com.

Další zajímavé články