Myšlenka na hranolky z oblíbených fastfoodů, které se po celou dobu tepelné úpravy válely v tuku, by vás večer napadat neměla. To ale neznamená, že jsou hranolky obecně špatným a nezdravým jídlem. Vždyť se přece jedná o zeleninu, která má u večerního jídla nezastupitelnou roli a za žádnou cenu bychom ji neměli vynechávat. Pojďte jim dát ještě šanci a připravte si je buď samotné, nebo ideálně jako přílohu k masu či jiné bílkovině.
Bramborové hranolky
Že nejsou hranolky vhodným pokrmem pro děti? Ale jděte. Když je nevykoupete v olejové lázni, není na nich přece vůbec nic špatného. Na hranolky se hodí spíš větší brambory, proto na to myslete už při jejich kupování v obchodě. Doma je pak dostatečně omyjte, oloupejte slupku a podélně je nakrájejte na přibližně stejně dlouhé proužky. Položte je na pečicím papírem vyložený plech a lehce je pokapejte olivovým olejem. Rukama pak vše důkladně promíchejte. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C, dokud nebudou hranolky lehce zlatavé. Po vyndání z trouby je ihned trochu posolte a můžete podávat.
Batátové hranolky
Skvělou variantou jsou rovněž hranolky připravené ze sladkých brambor. Svou chutí i velikostí jsou pro přípravu hranolek ideální a díky tomu, že jsou nasládlé, je mají rády i děti. V obchodě vybírejte ty, které mají co nejrovnější tvar. Občas můžete sehnat různě zakroucené hlízy, které se špatně loupou a na hranolky nejsou vhodné. Doma je pak očistěte, oloupejte a nakrájejte na hranolky. Chybu neuděláte, ani když je nakrájíte jen na kolečka - je to jednodušší. Poté postupujte stejně, jako u brambor. Naskládejte hranolky na plech, pokapejte olejem, zamíchejte a pečte, dokud nebudou měkké a po okrajích lehce křupavé. Kdo má rád, může použít i preferované bylinky nebo koření.
Zeleninové hranolky
Jakmile jednou vyzkoušíte zeleninové hranolky, zjistíte, že ty bramborové jsou proti nim slabý odvar. Na zeleninové hranolky se hodí nejvíc mrkev, cuketa, dýně, nebo třeba předvařená červená řepa. Skvělý je ale i celer nebo petržel. Postup je stejný a jejich chuť je zkrátka brilantní.
Jak je ještě vylepšit?
Dopřejte jim chutný dip
Hranolky jsou skvělé samy o sobě, ale jakmile je jednou ponoříte do dipu, už je nikdy nebudete chtít jíst jinak. Nejvíc se hodí lehký dip ze zakysané smetany, lžíce majonézy, stroužku česneku (nebo pořádné lžičky česnekové pasty) a preferovaných bylinek, jako jsou například petrželka, libeček, pažitka nebo kopr. Děti jistě ocení kečupový dip, kterého docílíte smícháním kvalitního nezahuštěného kečupu, rajčatového protlaku a stroužku česneku, nebo řepový dip, který vytvoříte rozmixováním dvou malých předvařených řep, zakysané smetany, trochy soli a pokud vaše děti mají rády česnek, přidejte i stroužek česneku.
Posypte je sýrem
Nejlepší je, když si upečete variaci hranolek z různých druhů zeleniny a brambor, pak si je naskládáte na talíř a ještě horké je zasypete pořádnou dávkou sýra. Nejlepší je čedar, grana padano nebo parmezán. Máte-li však pouze obyčejný strouhaný eidam nebo goudu, chutnat vám bude také.
Zdroj: Autorský článek.