Jídlo

Neodolatelné masové kuličky v rajčatové omáčce jsou skvělým a rychlým obědem, když už nevíte co vařit

Tento oběd zmizí mrknutím oka

autor

Kristýna Maxová

21. ledna 2022

 
FOTO / Unsplash
Těstoviny s masovými kuličkami jsou skvělým a rychlým receptem na vydatné a chutné jídlo, u kterého si budete připadat jak v italské restauraci. Skvělé na tom je to, že většinou jde o jídlo, které skvěle přijímají i děti, které mají jinak s jídlem problémy. Po tomto obědě se vám rozhodně nestane, že děti vytáhnou pouze suché těstoviny a zbytek nechají. Na masových kuličkách si dozajista pochutná celá rodina.
Reklama

Dochází vám inspirace, co vařit k obědu nebo večeři? Pak rozhodně musíte vyzkoušet lahodné masové kuličky v rajčatové omáčce. Připravíte je snadno a většinu ingrediencí najdete doma. Přichystáte tak vynikající oběd, který pořídíte snadno a do hodiny. A ještě budete mít většinu z této doby volno, protože za vás téměř veškerou práci udělají deska a trouba. Masové kuličky s rajčatovou omáčkou jsou zaručeným receptem na úspěch – uvidíte, že se všichni jenom olíznou.

Na výběru masa si dejte záležet

Na masové koule

  • 2 cibule
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 400 g vepřového mletého masa
  • 3 vajíčka
  • sůl
  • pepř
  • 80 g parmezánu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 200 g strouhanky
  • hrst nasekaného tymiánu
  • řepkový olej

Na rajčatovou omáčku

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 kg rajčatového pyré
  • 2 lžičky soli
  • 2 hrsti nasekané bazalky
  • 80 g parmezánu
  • špagety

Postup

Nejprve si připravte rajčatovou omáčku. Ve velké pánvi si rozpalte olivový olej a orestujte na něm najemno nasekanou cibulku, kterou nechte zesklovatět. Jakmile bude cibulka hotová, přidejte prolisovaný česnek a krátce ho orestujte. Poté přidejte rajčatové pyré, sůl a vše nechte zhruba 10 minut vařit. Udržujte v teple, ideálně pomocí funkce KeepWarm, kterou jsou většinou moderní trouby už vybaveny.

Na maso budete potřebovat velkou mísu. V ní smíchejte najemno nasekanou jarní cibulku, mleté vepřové a hovězí, vajíčka, sůl, pepř, parmezán, olivový olej, nasekaný tymián a strouhanku. Směs důkladně promíchejte a v případě potřeby přidejte více strouhanky, aby se vám podařilo vytvarovat úhledné a stejnoměrné masové kuličky o velikosti pingpongového míčku.

Ve velkém hrnci rozpalte olej a vložte do něj na chvíli osmahnout masové kuličky. Stačí zhruba minutka až dvě, jen aby se maso zatáhlo a při následném pečení v omáčce v troubě se nerozpadlo.

Jakmile máte všechny masové kuličky osmažené, poskládejte je do většího hlubokého plechu. Sundejte z plotýnky připravenou rajčatovou omáčku, do níž jste až v této chvíli přidali nasekanou bazalku. Plech vložte do trouby předem vyhřáté na 200°C a pečte 20 minut. Poté plech vyjměte a vše zasypte zbytkem nastrouhaného parmezánu. Dejte znovu péct na 10 minut.

Podávejte se špagetami, nebo s jinými oblíbenými těstovinami. Pro odlehčení můžete místo těstovin přidat i zeleninové špagety - skvěle se hodí například cuketové nebo dýňové.

Zdroj: ricardocuisine.com, livewithanny.cz, TZ Mora.

Další zajímavé články