Dochází vám inspirace, co vařit k obědu nebo večeři? Pak rozhodně musíte vyzkoušet lahodné masové kuličky v rajčatové omáčce. Připravíte je snadno a většinu ingrediencí najdete doma. Přichystáte tak vynikající oběd, který pořídíte snadno a do hodiny. A ještě budete mít většinu z této doby volno, protože za vás téměř veškerou práci udělají deska a trouba. Masové kuličky s rajčatovou omáčkou jsou zaručeným receptem na úspěch – uvidíte, že se všichni jenom olíznou.
Na masové koule
- 2 cibule
- 400 g hovězího mletého masa
- 400 g vepřového mletého masa
- 3 vajíčka
- sůl
- pepř
- 80 g parmezánu
- 4 lžíce olivového oleje
- 200 g strouhanky
- hrst nasekaného tymiánu
- řepkový olej
Na rajčatovou omáčku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 kg rajčatového pyré
- 2 lžičky soli
- 2 hrsti nasekané bazalky
- 80 g parmezánu
- špagety
Postup
Nejprve si připravte rajčatovou omáčku. Ve velké pánvi si rozpalte olivový olej a orestujte na něm najemno nasekanou cibulku, kterou nechte zesklovatět. Jakmile bude cibulka hotová, přidejte prolisovaný česnek a krátce ho orestujte. Poté přidejte rajčatové pyré, sůl a vše nechte zhruba 10 minut vařit. Udržujte v teple, ideálně pomocí funkce KeepWarm, kterou jsou většinou moderní trouby už vybaveny.
Na maso budete potřebovat velkou mísu. V ní smíchejte najemno nasekanou jarní cibulku, mleté vepřové a hovězí, vajíčka, sůl, pepř, parmezán, olivový olej, nasekaný tymián a strouhanku. Směs důkladně promíchejte a v případě potřeby přidejte více strouhanky, aby se vám podařilo vytvarovat úhledné a stejnoměrné masové kuličky o velikosti pingpongového míčku.
Ve velkém hrnci rozpalte olej a vložte do něj na chvíli osmahnout masové kuličky. Stačí zhruba minutka až dvě, jen aby se maso zatáhlo a při následném pečení v omáčce v troubě se nerozpadlo.
Jakmile máte všechny masové kuličky osmažené, poskládejte je do většího hlubokého plechu. Sundejte z plotýnky připravenou rajčatovou omáčku, do níž jste až v této chvíli přidali nasekanou bazalku. Plech vložte do trouby předem vyhřáté na 200°C a pečte 20 minut. Poté plech vyjměte a vše zasypte zbytkem nastrouhaného parmezánu. Dejte znovu péct na 10 minut.
Podávejte se špagetami, nebo s jinými oblíbenými těstovinami. Pro odlehčení můžete místo těstovin přidat i zeleninové špagety - skvěle se hodí například cuketové nebo dýňové.
Zdroj: ricardocuisine.com, livewithanny.cz, TZ Mora.