Červené batáty, nebo také sladké brambory, pocházejí stejně jako brambory ze Střední Ameriky. Botanicky ale nejsou příbuzné. Vařené, pečené i smažené mají jemnou, lehounce nasládlou chuť, která se trochu podobá spíš sladké dýni. Jsou však nejen lahodné, ale i zdravé. Batáty jsou totiž zásobárnou vitaminu C, který, jak víme, podporuje imunitu. Obsahují také hodně vitaminu B6, který je skvělý jako prevence proti srdečním onemocněním nebo nespavosti.
Navíc snižují hladinu cholesterolu. Spolu s mrkví bohatou na vitamin A a také na antioxidanty tvoří skvělou dvojici. Pokud jste batáty ještě u vás doma neochutnali, máme pro vás skvělý recept na batátovo-mrkvový krém, který můžete podávat buď s opečeným chlebem nebo s krutony jako zdravou večeři. Věříme, že s ním doma zabodujete, a to i u dětí.
Co budete potřebovat:
- 500 g batátů
- 500 g mrkve
- 1 lžičku římského kmínu
- olivový olej na zakápnutí zeleniny
- 2 lžičky soli
- pepř
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 3 červené cibule
- 2 lžíce olivového oleje - na smažení cibulky
- 5 stroužků česneku
- směs semínek (dýňová, slunečnicová, piniová)
A jak na to?
Batáty a mrkev oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte římský kmín. Promíchejte a dejte na plech vyložený pečicím papírem.
Směs dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 30 minut. Pokud máte troubu s vnitřním zaobleným tvarem, která bývá inspirována tradiční kamennou pecí, je to ideální. Horký vzduch proudí díky tomuto tvaru ze všech stran okolo připravovaného pokrmu, který díky tomu bude rovnoměrně propečený.
Mezi tím, co se směs peče, si ve větším hrnci rozpalte olivový olej a nechte na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku. Poté, co je cibulka hotová, k ní přidejte nadrobno nakrájený česnek. Chvíli orestujte a poté odstavte směs z plamene.
Jakmile jsou batáty s mrkví dozlatova upečené, dejte je do hrnce s cibulkou a česnekem. Přidejte zeleninový vývar a poté vše za pomoci tyčového mixéru rozmixujte dohladka. Množství vývaru (nebo vody) poté můžete přidat podle toho, jak máte rádi polévky husté. Rozmixovanou polévku dejte zhruba na 5 minut vařit a poté dochuťte podle potřeby. Na pánvi si opražte směs semínek, jimiž ozdobíte naservírovanou polévku. Podávejte s opraženým chlebem nebo přidejte pečivové krutony. Skvěle ale chutná třeba i s bavorským preclíkem a osmaženou slaninkou.
A jak to celé urychlit?
Jestliže ovšem chcete recept urychlit a připravit si tak rychlou večeři téměř bez práce, jednoduše orestujte na oleji nakrájenou mrkev, batáty, cibulku a česnek, dokud nejsou trochu opečené. Přidejte římský kmín, sůl, pepř a zalijte vývarem. Jakmile bude vše měkké, rozmixujte, dochuťte a ozdobte směsí semínek.
Zdroj: spendwithpennies.com, TZ Mora.