Jídlo

Tatarský biftek z lososa s avokádem podávaný na opečené bagetce je předkrm, který oslní každého

Nám už se sbíhají sliny, a vám?

autor

Kateřina Kofroňová

25. ledna 2022

 
FOTO / Depositphotos
Tatarák se tradičně vyrábí ze syrového hovězího masa, ale v průběhu let se začal připravovat i z dalších potravin, jako například z brambor a sušených rajčat, lilku, červené řepy, nebo právě avokáda s lososem. Někteří lidé se konzumace syrového hovězího masa obávají, a proto se mu raději vyhýbají. Tatarský biftek z lososa je rovněž připravován z tepelně neupraveného masa, proto je velmi důležité důkladně vybrat, jaký kus ryby a kde kupujete.
Reklama

Protože se jedná o recept se syrovou, tedy i studenou rybou, získáte svěží a lehký pokrm, který nemá obdoby. Dá se použít jako skvělý předkrm, který budete podávat svým přátelům před hlavním jídlem, ale zrovna tak se hodí i jako hlavní chod k jednoduchému salátu. Vždy ovšem platí, že pokud připravujete syrové potraviny, nikdy je nepřipravujte dlouho dopředu.

Losos je bohatý na vitamin D

Losos je navíc pro přípravu tatarského bifteku skvělou volbou, jelikož je jeho chuť velmi jemná, konzistence příjemná a když vyberete opravdu čerstvou rybu u vyhlášeného obchodníka s rybami, jeho konzumace za syrova je bezpečná. Nejlepší je ještě před přípravou rybu přemrazit, abyste zabili případné bakterie na povrchu masa. Losos je navíc velmi výživný a je skvělým zdrojem selenu, omega-3 mastných kyselin a vitaminu D.

Budete potřebovat

  • 500 g filetů z lososa bez kůže
  • 1 lžíci sekané pažitky
  • 1 lžíci sekané bazalky
  • 1/2 červené cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 1-2 lžíce kaparů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťávu z citronu
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • sůl a pepř dle chuti
  • francouzskou bagetu
  • 2 avokáda

Postup

Filet z lososa nakrájejte na malé kostičky a dejte do lednice. V malé misce smíchejte všechny bylinky a zeleninu: pažitku, bazalku, červenou cibuli, kapary a zelenou cibulku - vše nakrájené nadrobno. Do velké mísy nalijte olivový olej, hořčici a citronovou šťávu. Dobře promíchejte metličkou. Přidejte bylinky a zeleninu a dobře promíchejte. Přidejte i lososa a znovu dobře promíchejte. Dochuťte mořskou solí a čerstvě mletým černým pepřem dle chuti. Misku umístěte do chladničky na 15 až 20 minut, dokud nebude směs velmi studená.

Nakrájejte bagetku na šikmé plátky a opečte je buď v troubě, na pánvi, nebo v toastovači. Nechte vychladnout. Avokáda vypeckujte, oloupejte a rozmačkejte vidličkou. Nakonec na vychladlé opečené bagetky naaranžujte vrstvu rozmačkaného avokáda a na ni vrstvu tatarského bifteku z lososa. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou a ihned podávejte.

Zdroj: yummly.com, eatme.eu.

Další zajímavé články