Ratatouille po řecku
Briam nebo Briami je řecká verze oblíbených francouzských ratatouille. Křupavé a nadýchané brambory, sladké voňavé lilky a šťavnaté cukety zdobené čerstvými bylinkami tvoří úžasné vydatné vegetariánské jídlo plné středomořské chuti. Zelenina bývá zakápnuta olivovým olejem, ochucena sladkou cibulkou a česnekem a následně dopečena k dokonalosti.
Objevujte různé variace
Briam se podává v nádobě, ve které se pekl a poslouží jako báječná příloha i jako samostatný pokrm. A to nejlepší je, že je opravdu jednoduchý a můžete jej obměňovat podle toho, co se zrovna urodilo na zahrádce nebo co jste si přinesli z farmářského trhu.
Řecká míchaná pečená zelenina Briam je dokonalá sama o sobě, podává se s vydatným kouskem sýru feta a spoustou chleba, nebo jako příloha k jehněčí pečeni a kuřecímu či vepřovému masu. S tímto receptem, jehož základem je spousta zeleniny, bylinky, trocha koření a olivový olej, a jehož příprava nezabere tolik času, vykouzlíte perfektní rychlé a snadné jídlo uprostřed týdne.
Budete potřebovat:
- 4-5 brambor
- 1 cuketu
- 1 baklažán
- 1-2 cibule
- 4-5 rajčat
- olivový olej
- trochu soli
- petrželovou nať, případně další koření podle chuti
- tvrdý sýr, nejlépe fetu nebo brynzu
Jak na to:
Předehřejte troubu na 200 °C. Nakrájejte zeleninu na větší kousky, přidejte petrželovou nať, koření, sůl a olivový olej. Dobře promíchejte a rozložte do většího pekáče nebo hrnce vyloženého pečicím papírem. Pečte zakryté při 200 °C po dobu asi 30 minut, poté zeleninu odkryjte a dopečte ještě dalších 15 minut. Hotovou zeleninu posypejte čerstvým tvrdým sýrem typu feta. Můžete podávat hned jako teplé jídlo nebo přílohu, ale skvěle chutná i jako studený salát.
Tento tradiční řecký recept na Briam spadá do kategorie řeckých jídel zvaných „Ladera“, což znamená řecká jídla připravovaná pouze s olivovým olejem, tedy bez přidání dalšího tuku. Ujistěte se tedy, že používáte kvalitní extra panenský olivový olej, který zaručeně pozvedne chuť vašeho pokrmu.
Tip: jestli vás trouba zlobí a musíte během pečení pekáč nebo plech otáčet, možná je čas ji vyměnit za novou. Zkuste třeba troubu s klenutým vnitřkem po vzoru tradičních kamenných pecí. Tento unikátní tvar umožňuje vzduchu dokonale proudit kolem pokrmu, a proto bude jídlo pokaždé rovnoměrně upečené.
Zdroj: mygreekdish.com, zosrdcadohrnca.sk, TZ Gorenje.