Rádi objevujete nové chutě a učíte se novým receptům? Říkáte si, že ricotta, mozzarella a čerstvý sýr není "nic nového"? Tak to jste je ještě nezkoušeli připravit doma. Domácí sýry jsou nejen zábavná práce, se kterou vám mohou pomoci i vaše děti, které se tak navíc něčemu novému přiučí a něco jim, jak se říká, docvakne, ale také je to i neskutečná pochoutka, která je navíc i velmi zdravá.
Ale kdo má čas na výrobu čerstvého sýra? No přece vy! Vyrobit dvě kila čerstvé ricotty, která je nadýchanější a chutnější než jakákoli supermarketová verze, trvá totiž jen pár hodin, a to většinu času nemusíte na sýr ani sáhnout. Navíc potřebujete jen tři ingredience. A u ostatních sýrů tomu není jinak.
Domácí ricotta
Zatímco u některých receptů na domácí ricottu se používají kyselé přísady, jako je ocet nebo citronová šťáva, aby se sraženina oddělila od syrovátky, tento recept se opírá o podmáslí. Tvrdé kyseliny denaturují mléčné bílkoviny a vytvářejí tvrdý a drsný sýr. Kyselina mléčná, která se přirozeně vyskytuje v podmáslí, je naopak méně kyselá, takže tvaroh se tvoří pomalu a vytváří lehkou a sametovou texturu.
S pouhými třemi ingrediencemi získáte ten nejlepší sýr, který si dovedete představit. Domácí ricotta by měla chutnat jako nejčerstvější plnotučné mléko. Když použijete skvělé mléko, jste na cestě ke skvělé ricottě, takže si na jeho výběru dejte opravdu záležet. Nejlepší je vyhýbat se ultrapasterizovaným mléčným výrobkům, které byly zpracovány při vysoké teplotě a které by mohly zabránit správnému vytvoření sýra.
Postup výroby
Foodandwine má na domácí ricottu skvělý a chutný recept: Začněte tím, že nalijete 1,8 litru čerstvého mléka a 500 ml podmáslí do hrnce a zahřejte ho na 82 °C. Osolte dle chuti. Občas promíchejte, aby se nezačalo připalovat. Nechte nerušeně stát 2 až 3 hodiny, aby se oddělila syrovátka a vyplavala na povrch. Tvaroh se časem obklopí průsvitnou žlutou syrovátkou. Umístěte cedník na velkou hlubokou mísu a vyložte ji dvojitou vrstvou gázy. Nezapomeňte si nechat přesah, abyste pak gázu mohli uchopit. Pomocí jemného drátěného cedníku jemně nabírejte tvaroh a přendávejte do připraveného cedníku. Až budete mít všechnu budoucí ricottu uvnitř plátýnka, uchopte všechny cípy, nechte vykapat a jemně vyždímejte.
Domácí mozzarella
Milujete mozzarellu? My také. S čerstvými rajčaty, bazalkou a olivovým olejem je zkrátka nepřekonatelná. Zkuste si ji podle apetitonline.cz vyrobit i doma. Připravte si: 2 litry mléka, 1 lžičku kyseliny citronové a 0,5 lžičky syřidla (seženete ho ve formě tablet, prášku nebo roztoku ve větších drogeriích nebo na internetu). Mléko nalijte do hrnce a smíchejte ho s lžičkou kyseliny citronové. Promíchejte a zahřejte na 38 °C. Přidejte syřidlo a počkejte, dokud se neoddělí syrovátka.
Jakmile se oddělí syrovátka od sraženiny, sceďte přebytečnou syrovátku do mísy a nechte chvíli odpočívat. Poté přendejte do misky, která je vhodná do mikrovlnné trouby a minutu zahřejte. Vyndejte, prohněťte jako těsto a vraťte na 30 vteřin do mikrovlnné trouby. Sýr bude vypadat jako krásně poddajné těsto. Hňěťte ho, dokud není krásně jemné a pružné - téměř jako žvýkačka, která půjde vytáhnout i do metrové vzdálenosti! Vytvořte krásnou hladkou mozzarellu, kterou poté uchováveje v ledničce v roztoku 250 ml vody, 250 ml přecezené syrovátky a lžíce soli.
Čerstvý sýr
Ani čerstvý sýr není nic těžkého. Stačí vám k němu: 400 g bílého jogurtu, 250 ml smetany ke šlehání, sůl a čerstvé bylinky dle výběru. Domácí čerstvý sýr si můžete připravit buď čistý, nebo jej před výrobou ochutit víceméně čímkoliv, co máte rádi od soli přes čerstvé bylinky až po oblíbené koření, med nebo ořechy. Kvalitní bílý jogurt a smetanu ke šlehání smíchejte a přidejte ostatní ingredience dle chuti. Větší mísu vyložte plátýnkem a směs na něj nalijte. Přendejte do cedníku nad mísu a nechte jeden den okapávat. Poté buď snězte, nebo uložte v uzavíratelné nádobě do ledničky.
Zdroj: foodandwine.com, apetitonline.cz.