Kultura a styl

Nože se otupí rychleji, když krájíte na špatném povrchu nebo je skladujete v šuplíku. Jejich životnost prodloužíte správným používáním

Tupý nůž je postrachem všech kuchařů

autor

Jitka Wolfová

18. března 2022

 
FOTO / Unsplash
Pokud máte dojem, že vaše nože neřežou tak dobře jako dříve, je dost možné, že máte pravdu. Nože se časem otupí a některé běžné zvyky tento proces ještě urychlují. Ve skutečnosti si možná ani neuvědomujete, že s noži zacházíte špatně. Zjistěte proto, jak se nože otupují, abyste tyto základní kuchyňské nástroje udrželi déle ostré a plně funkční. Přinášíme vám seznam nejčastějších chyb.
Reklama

1. Krájíte na nesprávných površích

Používání nožů na tvrdém a tuhém povrchu, jako je sklo nebo kámen (jako je mramorová deska na sýr nebo žulová pracovní deska), podle allrecipes.com rychleji opotřebuje čepel. Držte se prkének vyrobených ze dřeva, kompozitu dřevěných vláken nebo plastu.

Vyvarujte se nejčastějších chyb

2. Tupíte nože na prkénku

Přetažením čepele přes prkénko, abyste shromáždili hromadu cibule nebo bylinek, které jste právě nasekali, se zdá být dobrým použitím vašeho kuchyňského nože. Přesto škrábání ostří nože po povrchu může ve skutečnosti poničit zarovnání čepele, což má za následek matnější řez. Použijte místo toho multifunkční škrabku nebo stěrku. Tento nástroj může zachránit vaše nejlepší nože před nadměrným opotřebením. Navíc větší plocha usnadňuje nabírání většího množství ingrediencí.

3. Používáte svůj kuchyňský nůž na kosti

Váš nůž se vám možná zdá být dostatečně ostrý a silný na to, abyste byli schopni s ním vykuchat kuře a přeříznout sem tam nějakou tu kost. Ovšem klasický ostrý nůž na to není vůbec vhodný. Kosti čepel rychle otupí a nůž se tím ničí. Investujte do sekáčku na maso a nejen, že ušetříte své nože, ale také zvládnete mnohem snadněji nakrájet kosti.

4. Nože dáváte do myčky nádobí

Možná budete překvapeni, když zjistíte, kolik věcí z kuchyně by nemělo do myčky nádobí vůbec přijít. A právě vaše nože na tomto seznamu jsou. Horká voda, saponát a tlak vody v myčce nemá na nože vůbec dobrý vliv. Navíc abrazivní čisticí prostředek na nádobí může způsobit korozi. Místo toho nože umyjte horkoku vodou, jemným saponátem a osušte.

5. Necháváte nože ve dřezu

Nechávat ale nože ve dřezu ležet déle než je potřeba také není podle seriouseats.com dobrý nápad. Dřezy jsou vyrobeny z kovu nebo keramiky a  jsou často naplněny mýdlovou pěnou, talíři a ostatními příbory. Nůž ve dřezu klouže, bouchá do stěn, dalšího nádobí a opotřebovává se. Co může být ale ještě horší, může se schovat pod mýdlovými bublinami a špinavým nádobím, kde se o něj můžete nevědomky nepříjemně poranit. Po použití proto nikdy nenechávejte nůž ve dřezu.

6. Nože ukládáte do šuplíku

Čím více se nože třou o jiné nástroje, tím více se jejich ostří otupí. To znamená, že pouhé otevírání a zavírání zásuvky může časem způsobit poškození. Nože buď uchovávejte v jednotlivých kladkách, abyste je chránili uvnitř zásuvky, nebo investujte do bezpečného řešení skladování, jako je blok na nože nebo magnetický pásek na nože.

7. Používáte své nože k jiným účelům

Od řezání krabic po odšroubování šroubečků - zkrátka používání nožů pro úkoly, pro které nejsou určeny, jim bude bránit v tom, co umí nejlépe: krájení, řezání a sekání. Proto rada na závěr: používejte své nože vždy k účelům, pro které jsou určeny.

Zdroj: allrecipes.com, seriouseats.com.

Další zajímavé články