Kultura a styl

Vypadávání vlasů může být způsobeno nedostatkem železa. Nejvíce ohrožené jsou ženy v plodném věku, vegetariáni a sportovci

Ztráta bujné kštice není příjemnou zkušeností

autor

Jitka Wolfová

07. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Železo hraje důležitou roli v růstu a zdraví vlasů. Jeho nedostatek může vést k jejich vypadávání, ale i horší kvalitě a kratší životnosti. Proto je důležité dbát na to, abychom zajistili dostatečný příjem železa z naší stravy. Tento minerál může rovněž pomoci zabránit anémii a zvýšit odolnost těla vůči infekci.
Reklama

Železo je pro růst a zdraví našich vlasů opravdu důležité," říká na webu health.clevelandclinic.org dermatoložka Melissa Piliang. "Každý den se setkávám s lidmi, kteří trpí vypadáváním vlasů a jejich společnou vlastností je právě nedostatek železa, který zjistíme z výsledků laboratorních vyšetření." Vypadávání vlasů se týká především žen, ale ušetřeni nejsou ani muži.

Nedostatek železa = ztráta bujné kštice

Železo pomáhá vašemu tělu produkovat hemoglobin, což je protein ve vašich červených krvinkách. Přenáší kyslík do buněk vašeho těla a pomáhá jim s růstem a opravami. A to se samozřejmě týká i buněk vašeho těla, které mají na starosti pomáhání s růstem a výživou vlasů. "Nedostatek železa je mezi ženami celkem obvyklou záležitostí a vypadávání vlasů je většinou prvním příznakem, kterého si pacientky všimnou," podotýká Dr. Piliang.

Kdo je nejvíce ohrožen?

U některých lidí je pravděpodobnost, že zaznamenají vypadávání vlasů související se železem, vyšší než u jiných. Do této skupiny patří především ženy, vegetariáni a extrémní sportovci.

Ženy

Pro ženy v plodném věku, které pravidelně menstruují a tím ztrácejí každý měsíc určité množství krve, je obzvláště důležité hlídat si hladinu železa a přijímat ho dostatečné množství. Kromě problémů s vypadáváním vlasů má dostatečný příjem železa vliv i na správnou funkci imunitního systému a podporuje a udržuje kvalitu kůže a nehtů. Nedostatek železa ale může způsobovat i problémy v oblasti kognitivních funkcí či špatnou koncentraci.

Vegani a vegetariáni

Ti, kteří z jakéhokoliv důvodu odmítají konzumaci masa a živočišných produktů, jsou další skupinou, která může trpět nedostatkem železa. Je pro ně proto důležité kontrolovat si svůj příjem železa z jiných zdrojů než těch, které pocházejí ze zvířat. Nejlepšími zdroji železa jsou pak fazole, špenát, tmavá listová zelenina, ořechy, quinoa, červená čočka, luštěniny, sezamová semínka či sušené ovoce. Také je potřeba doplňovat dávky vitaminu C, jelikož pomáhá lépe absorbovat železo z rostlinných zdrojů.

Sportovci

Náročné cvičení, jako je rychlý běh nebo aerobní cvičení s těžkým dopadem, může způsobit malé trhliny v kloubech nebo výstelce žaludku. "Těmito malými trhlinami může prosakovat trochu krve, což může při pravidelném cvičení vést až ke ztrátám v příjmu železa a končit anémií," vysvětluje Dr. Piliang.

Lze vypadávání vlasů zvrátit?

Pokud trpíte vypadáváním vlasů a myslíte si, že to může být způsobeno nedostatkem železa, Dr. Piliang doporučuje promluvit si se svým lékařem. Zda máte skutečně nízké hladiny železa pomůže určit jednoduchý krevní test. Pokud se vaše domněnky potvrdí, je na čase zaměřit se na doplnění železa ze stravy či zvolit vhodné doplňky stravy. Opětovný růst vlasů můžete nastartovat volně prodejnými doplňky stravy s obsahem biotinu. Jsou to přípravky na podporu růstu vlasů s vitaminem H neboli "vitaminem krásy", který má v těle řadu funkcí a přispívá k normálnímu stavu nervové soustavy, sliznic, vlasů a pokožky.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, healthline.com.

Další zajímavé články