Kultura a styl

Podpažní vložky jsou nepostradatelná pomůcka proti pocení. Už žádné koláče: Jen nalepíte a jdete

Vychytávka, kterou určitě musíte mít v létě v kabelce

autor

Jitka Wolfová

04. července 2022

 
FOTO / Depositphotos
Ach to otravné pocení. Když si na sebe vezmete cokoliv jiného než černé nebo bílé triko, všichni hned vidí, jaké koláče se vám pečou v podpaží. To ale nutně nemusí být váš případ. Slyšeli jste už vložkách do podpaží? Nikdo neví, že je máte a vy díky nim už nezažijete žádné upocené faux-pas.
Reklama

Celosvětový trend spěje k tomu, aby ženy vložky nepoužívaly. Menstruační kalhotky, kalíšky, pratelné vložky a další pomůcky, které mají chránit životní prostředí, ale i zdraví ženy, jsou na každém rohu. Když ale opomeneme menstruační cyklus, jsou tady vložky, které používat chcete. Podpažní vložky. Proti pocení. Neznáte? Tak šup do nejbližší drogérie a jedny si na zkoušku kupte.

Antiperspiranty, deodoranty

V touze po zamezení pocení a nechtěnému zápachu si snad každý civilizovaný člověk minimálně ráno namaže či nastříká své podpaží přípravkem k tomu určeným. Je pravda, že pak celý den nesmrdíte potem, a naopak krásně voníte a nemusíte se bát v MHD zvednout ruku a chytit se za horní madlo. Na to jsou deodoranty i antiperspiranty opravdu skvělé. Pocení ale samy o sobě nikdy úplně nezabrání, a tak i když se namažete třikrát denně, koláček si v podpaží upečete. Nehledě na to, že antiperspiranty a deodoranty obsahují hliník, který zanechává nevzhledné skvrny na našem oblečení.

Kdysi mi kamarádka říkala o jednom roll-onu z lékárny, který skutečně pocení zabraňuje o něco více, ovšem mě osobně nedělal dobře, protože mé podpaží dráždil doruda. Nanášel se zpočátku jednou denně, a poté se mohla aplikace snížit na jednou týdně. Já ale měla ta podrážděné podpaží, že jsem ho nemohla ani holit jakýkoliv textil v oblasti podpaží mi způsoboval bolest. Za mě tedy ne.

Deodoranty bez hliníku

Podle některých studií má dokonce používání antiperspirantů a deodorantů vliv na stále rostoucí počet onemocnění rakovinou prsu. Hliník společně s dalšími látkami totiž údajně může ucpávat vývody potních žláz a zamezovat tak přirozenému odvodu potu, což může vést k zánětům, ale i buněčným změnám. Proto je lepší volit přírodní antiperspiranty, které hliník neobsahují. Navíc je hliník tím, co v kombinaci s potem způsobuje nevzhledné skvrny v oblasti podpaží na oblečení. 

Jednorázové vložky do podpaží

Ale co je úplná bomba? Vložky do podpaží proti pocení. Jednoduše je přichytíte na vnitřní stranu oděvu a večer je vyhodíte. S touto pomůckou si můžete dovolit nosit jakékoliv tričko i v létě v tom největším parnu a vaše oblečení zůstane suché. Žádný antiperspirant nemá takovou schopnost. A pokud se bojíte zápachu, naučte se používat esenciální oleje.

Intimky jako záchrana

Někdy může stačit použít obyčejnou intimku nebo i rozstřiženou větší vložku, která pot zachytí úplně stejným způsobem. Jediný rozdíl mezi klasickou vložkou a podpažní vložkou je v jejím tvaru, který je uzpůsoben k zachycení nikoliv na spodní prádlo, ale do oblasti podpaží.

Pratelné ekologické podpažní vložky

A pokud chcete udělat něco pro naší přírodu, nebo jí spíš kvůli svému pocení nezatěžovat jednorázovými vložkami, pořiďte si pratelné ekologické vložky. Když je každý večer přeperete v ruce, nemusíte jich mít ani plný šuplík. Pro začátek si pořiďte klidně jen dvoje a vyzkoušejte, jestli vám budou vyhovovat. Jsou vybaveny pásky, které se přichytí k podprsence, čímž vám budou držet přesně v oblasti podpaží. Pod trikem navíc vůbec nejsou vidět.

Zdroj: Autorský článek, další zdroj: siberica.cz.

Další zajímavé články