Kultura a styl

Přinesli jste si domů štěně? Základním pravidlům je potřeba naučit ho do měsíce

S výchovou štěněte neotálejte

autor

Jitka Wolfová

18. září 2022

 
FOTO / Pexels
Přinést si domů mládě jakéhokoliv zvířecího mazlíčka je velká událost. Brzy si však uvědomíte, že pokud svého malého chlupáče nenaučíte, jak se má nejen doma chovat, ponese to s sebou řadu nepříjemných následků. Toto jsou věci, které by se měl každý pes naučit během prvních pár týdnů.
Reklama

Žádný jiný domácí tvor nepotřebuje tolik výcviku jako právě pes. Kočku na záchod naučíte brzy, ale to je vesměs vše, co je potřeba ji naučit. Morče, křečka nebo činčilu budete mít skoro neustále v kleci a rybičky nemusíte učit vůbec nic. Jenže z roztomilého štěněte, které neví, kde jsou hranice, časem vyroste nevychovaný velký pes, který přeroste přes hlavu nejen vám, ale i všem ve vašem okolí. S učením poslušnosti proto dlouho neotálejte a pusťte se rovnou do výcviku.

Na noviny a ven

Z počátku dělají štěňata loužičky všude, kde se jim zlíbí. Na vás je z nich v prvních dnech nespustit oči a kdykoliv se pejsek chystá udělat potřebu, přemístit ho okamžitě na noviny nebo na inkontinenční podložku či kus hadru. Za dokončenou potřebu na tomto místě pejska chvalte a odměňujte. Pes je tvor učenlivý a velice rychle pochopí, o co vám jde. V dalším kroku začne chodit na noviny sám a bude se dožadovat odměny. Pak už jen stačí noviny posouvat pomalu a postupně ke dveřím, až nakonec noviny skončí za otevřenými dveřmi. Později dveře zavřete a nechte psa, ať vám dá signál, že chce na noviny za dveřmi. Musíte okamžitě reagovat. Pak už jen zbývá místo na noviny dojít s pejskem ven a udělat obrovskou slávu z toho, že se vyprázdnil na trávu.

Sedni, lehni, zůstaň, ke mě

Lidé občas říkají, že nepotřebují mít doma cvičenou opici, a proto svého psa poslušnosti neučí. Jenže ono jde často hlavně o bezpečí vás i vašeho zvířete. Pes nerozumí lidské řeči, ale když budete dokola opakovat jednotlivé povely a psu ukazovat, co jimi myslíte, brzy povelům porozumí. Velice brzy pak zjistíte, jak jednoduchý je život se psem, který umí alespoň: sedni, lehni, zůstaň, ke mě, vezmi (na), ne. Za každý pochopený povel psa ihned odměňujte. Například povel sedni se nejlépe učí tak, že si stoupnete za (nad) psa a nad jeho čumák umístíte ruku s pamlskem. Pamlsek pak posouvejte směrem za psa a když mu nedovolíte, aby se za dobrotou otočil, nezbyde mu, než se zaklánět a sednout si. Když budete mít zvládnutý sed, stačí se postavit před psa a položit pamlsek na zem. Rukou jej pak popotahujte směrem od psa, kterého to donutí lehnout si. Jakmile si lehne, řekněte povel lehni, pochvalte ho a pamlsek mu dejte.

Do postele ani ránu

Jistě to znáte. Nejprve dáte jasné pravidlo, že pes nesmí mimo předsíň, najednou je ale v ložnici, tak pravidlo změníte na "nesmí do postele". A než se nadějete, je v posteli a vám to vlastně přijde roztomilé, když vám u nohou usne malé voňavé štěně. Zkuste si ale představit, že totéž udělá třicetikilový zablácený pes, kterému je jedno, jestli vaši postel ušpiní. Jakmile jednou psu postel dovolíte, bude velmi těžké mu ji brát. Proto nepodléhejte roztomilosti štěněte a raději mu kupte pelech do nohou vaší postele, pokud ho chcete mít na blízku.

Nastavte pravidla a hranice

Když se jednou rozhodnete nastavit určitá pravidla a hranice, nepřekračujte je. Jakmile pes zjistí, že jste nejistí v kramflecích, bude vaše hranice neustále testovat, až si je nakonec změní podle svého. I když vám je psa někdy líto, od stolu mu nedávejte, pokud to tak nechcete. Pokud štěně kňučí pod postelí a dožaduje se, abyste ho vzali k sobě, slezte raději k němu dolů. Pokud vás ve hře bude kousat, hru ukončete.

Vodítko hned ze začátku

I když si říkáte, že psa naučíte poslušnosti a vodítkem ho omezovat nebudete, někdy se mu nevyhnete. Například u veterináře, podél rušné silnice či v MHD. Pejska proto hravou formou naučte chodit na vodítku už od štěněte. Chození na vodítku je (stejně jako každý jiný povel) cíleně učená aktivita. Vezměte psa každý den na vodítko třeba jen na tři minuty. Připravte si s sebou plný pytlík pamlsků (který pak odečtěte z večerního krmení) a se psem jděte pomalu u nohy - bude následovat ruku s pamlskem. Každý druhý krok ho za správné chování odměňte. Můžete procvičovat i sedni a změnu směru. Pak psa uvolněte a dejte mu volno.

Jak si to nastavíte, tak to pak bude

Určitě jste už slyšeli tvrzení "starého psa novým kouskům nenaučíš". Můžete namítat, že vždy se dá vše změnit a začít s učením později. Ovšem stejně jako dětství je základním kamenem pro budování dospělého člověka, i štěněcí léta pokládají základní pravidla chování, na nichž pak pes v pozdějším životě staví. Pes potřebuje výcvik a utužování pravidel neustále, ale první měsíce jeho života jsou ty, které ho formují do budoucna.

Zdroj: Autorský článek

Další zajímavé články