Kultura a styl

Šikovné pomůcky a vychytávky, se kterými vám to půjde v kuchyni jedna báseň

Každý jsme jiný a individuální potřeby máme i v kuchyni

autor

Erika Tomanová

10. listopadu 2020

 
FOTO / Depositphotos
Také milujete různé triky a vychytávky šéfkuchařů? A i když nevaříte zrovna na profesionální úrovni můžete si právě použitím těch správných nástrojů vaření či pečení příjemně usnadnit.
Reklama

Každý jsme jiný a individuální potřeby máme i v kuchyni. Někdo se neobejde bez kuchyňské váhy a někdo zase peče jen tak od oka. A tak bychom mohli pokračovat. Co příprava pokrmu, to jiné potřeby. Pro některé budou možná praktické kuchyňské nástroje, které používají šéfkuchaři zbytečností, ale někdo je určitě ocení. Máme pro vás několik tipů na pomůcky do kuchyně, které je dobré si pořídit. I se základní výbavou můžete vařit, dusit, smažit i péct, ale proč nepovýšit vaření na zážitek? 

Základem všeho jsou dva nože a dvě prkénka

Téměř žádný pokrm nezvládnete uvařit bez krájení. Neobejdete se tudíž ani bez nožů a minimálně dvou prkének.

Proč si neusnadnit práci v kuchyni, když je to tak jednoduché

Důležité je proto vybrat velký nůž na maso a jeden malý nůž, s nímž budete čistit a krájet zeleninu. A proč dvě prkénka? Nestačilo by jedno? Ne, nestačilo. Z hygienických důvodů byste měli jedno prkénko používat na zeleninu a to druhé pouze na krájení masa. 

Špachtle

Tento kuchyňský nástroj můžete použít jak při vaření, tak i při pečení. Jeho základní funkcí je sice pohodlné porcování těsta, ale mnozí šéfkuchaři jej používají k nabírání nakrájených surovin a jejich rychlému přenosu přímo do hrnce. Uvidíte, že když si špachtli pořídíte, přijdete jí okamžitě na chuť. Při pečení se špachtle zase hodí na snadné uhlazení krémů a polev i na jejich ozdobné rýhování.

Jemné struhadlo

Když říkáme jemné, myslíme tím velmi jemné. Tento nástroj postrouhá parmezán či muškátový oříšek velmi jemně což je vhodné do omáček či na těstoviny. Výborně se na něm strouhá dokonce i citrónová kůra, takže ho oceníte i při pečení cukroví. 

Hmoždíř a palička

Kromě toho, že hmoždíř s paličkou mohou být krásnou dekorací, jsou i dobrými pomocníky. V kuchyni se při přípravě pokrmů neobejdeme bez koření. Pokud tedy chcete používat skutečně čerstvé bylinky a krásně aromatické koření, pořiďte si hmoždíř.

Žádnou jinou technikou nedocílíte takové vůně a chuti jako pomocí drcení a tření v hmoždíři. Hmoždíř by tak měl být neodmyslitelným pomocníkem každé dobré kuchařky či kuchaře. S hmoždířem si jednoduše připravíte drcenou kořenicí směs, ale i třeba pesto či guacamole.

Krájecí kolébka

Speciální řeznické kolébky na sekání a řezání masa, zeleniny nebo bylinek jsou úžasným a nedoceněným pomocníkem. Kolébku musí mít v kuchyni každý, kdo nemá mlýnek nebo ho nebaví zdlouhavé krájení.

Teploměr

V dobře vybavené kuchyni by neměl v žádném případě chybět teploměr. Ne však ten, kterým si měříme teplotu, ale ten, který změří vnitřní teplotu masa či koláče. Podle šéfkuchařů připravíte dokonalý steak či pečenou kachnu jen s jeho použitím. Je jen na vás, jaký druh zvolíte. Teploměr na pečení bývá většinou vpichový, ale objevuje se i bimetalový, jenž se do trouby pouze vloží. A podle profesionálů není na škodu tyto dva typy nakombinovat, protože uvidíte nejen teplotu v troubě, ale i v mase. A budete překvapeni, jak značně se budou lišit.

Další zajímavé články