Digestoř není jen účelným domácím spotřebičem, který vás zbaví nepříjemných pachů, které se někdy při vaření linou po celém domě, ale když ji správně vyberete, zamezí i vytváření ploch s mastným prachem, který lze jen velmi obtížně vyčistit. Nehledě na to, že vypadá velmi nevzhledně. Správně zvolená digestoř vás zbaví nejen nepříjemných pachů, mastnoty, ale také může být skvělým designovým doplňkem.
Tím nejzásadnějším úkolem dobré digestoře je bezesporu odstranění pachů a vlhkosti z kuchyně i přilehlých prostor, pokud je kuchyně spojená s obývacím pokojem. Správný odsavač par ale pohlcuje také mastnotu, která uniká při vaření spolu s kuchyňskými výpary z hrnců. Pokud vás tedy trápí lepkavé povrchy stěn, spotřebičů a skříněk či nežádoucí vlhkost a plísně, je třeba se poohlédnout po vhodné digestoři. Jak ale vybrat ten ideální odsavač pro vaši kuchyni?
Zvolte vhodný typ odsávání
Naprostá většina moderních digestoří umožňuje nejen odtah nežádoucí páry mimo obytný prostor, ale i recirkulaci s čištěním vzduchu přes speciální vyměnitelný uhlíkový filtr. Tato možnost se využívá hlavně v prostorách bytových a panelových domů bez možnosti vyvedení páry ven přes zeď nebo do komína. Naopak odtahové digestoře patří tam, kde je komín, ventilační šachta nebo odtahové potrubí.
Některé odsavače vám umožní oba způsoby odtahů par a nabízejí až několik způsobů napojení odtahů v jednom odsavači najednou. Většina z nich jde ven z místnosti a jeden je určený pro recirkulaci. Tyto odsavače jsou proto vhodné i do panelových bytů. Bývají také vybavené praktickými kovovými filtry proti mastnotám, které stačí umýt ve dřezu nebo v myčce. Na nutnost čištění vás upozorní u některých modelů indikátor na odsavači.
Nepodceňte ergonomii
Možná, že už máte své zkušenosti s odsavači, které vám při vaření spíš překážejí. Pak je pro vás ideální komínový odsavač se zkosenou hranou. Nejen, že je elegantní, ale jeho ergonomický šikmý tvar vám dovolí praktickou a bezpečnou manipulaci s nádobím nad varnou deskou a pohodlné vaření s volným prostorem nad hlavou.
Dostatečný výkon
Tady platí opravdu jednoduché pravidlo – čím větší máte kuchyň, tím vyšší by měl být výkon odsavače par. Digestoř by měla být schopná během jedné hodiny vyměnit vzduch v místnosti 5-10x. Pokud tedy vynásobíte délku, šířku a výšku své kuchyně, získáte objem v m³. Ten vynásobte 5x, ale lépe 10x, a získáte minimální doporučený výkon odsavače.
Účinný štěrbinový odtah
Odsavače par s novým tvarem se zkosenou hranou mají konstrukci s velmi účinným štěrbinovým, tzv. perimetrickým odsáváním. Na rozdíl od klasických odsavačů jsou výpary díky šikmému tvaru a odsávání přes štěrbinu efektivně odváděny k zadní části odsavače. Tím se výrazně omezí nepříjemný kontakt horkých výparů s obličejem. Štěrbinové odsávání je navíc mimořádně úsporné a čistí vzduch velmi efektivně a i při nižším výkonu motoru, a tedy bez zbytečného hluku.
Zdroj: hauslane.com, build.com, TZ Mora.