Člověk je asi jediný savec, který pije mléko celý život. Pro děti je mléko významným zdrojem vápníku, který je spolu s fosforem základní stavební jednotkou kostí. Prospívá nám ale stejně i v dospělosti?
Kolem málokteré potraviny existuje tolik lží, polopravd a mýtů, jako kolem mléka. Pojďme se zastavit aspoň u některých z nich.
Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé
Obsah živin, jako jsou proteiny, vitamíny a minerály, se u čerstvého a trvanlivého mléka téměř neliší. U trvanlivého a pasterovaného, tedy tepelně zpracovaného, navíc nehrozí, že by obsahovalo choroboplodné zárodky, jako se to může stát u neošetřeného, čerstvě nadojeného mléka.
Trvanlivé mléko neobsahuje žádné vitamíny a minerály. Tepelným zpracováním se z mléka neztratí více než 10 % výživných látek. „Při zpracování metodou UHT se mléko na pár vteřin zahřeje na teplotu 135 - 137 °C a potom velmi rychle ochladí. Obsah vitamínů a minerálů v mléce zůstává téměř nezměněn, přičemž dojde ke zničení přítomných mikroorganismů. Mléko tak získá tří až šestiměsíční trvanlivost v uzavřeném obalu při pokojové teplotě,“ uvádí Lenka Hálková, marketingová manažerka mlékárenské společnosti.
Mléko je moc tučné, a má tedy moc kalorií
To je zčásti pravda. Litr plnotučného mléka obsahuje 2670 kJ, což je takové množství energie, které obsahuje vydatný oběd. Otázka je, kdo dokáže vypít litr takového mléka denně. U polotučného mléka, které pije většina lidí, to vypadá s tuky, a tedy i energií, už mnohem méně dramaticky: litr obsahuje 1990 kJ, u nízkotučného 1548 kJ.
Obsahuje spoustu vody a éček
Mezi lidmi kolují dost protichůdné řeči o tom, jestli je mléko skvělý zdroj vápníku, nebo naopak odvápňuje naše kosti a způsobuje větší potíže ve stáří. Čert aby se v tom vyznal!
Mléko je ve skutečnosti nepostradatelným zdrojem vápníku, a navíc je jeho využitelnost v mléce pro náš organismus velmi vysoká. Obsahuje látky, které vážou vápník do vstřebatelné formy.
Kromě vápníku je v mléce zastoupen i vitamin D, fosfor a další prvky spolu s vysoce kvalitními bílkovinami. Těmito složkami je zajištěna průběžná obnova našich kostí. Takže žádné řídnutí!
Odtučněné mléko má méně vápníku
Není to pravda. Vápník se v něm neváže na tuky. Proto jejich množství neovlivňuje množství tohoto minerálu v mléce.
Mléko není pro člověka vhodné.
Člověk je jediný savec, který pije mléko jiného savce. Člověk je živočišným druhem, jehož stravování se od jiných savců podstatně liší a je jediným, jehož mládě vyžaduje velmi dlouhou péči. Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku právě a nejsnáze z kravského mléka, a to po celý život. Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu. Tato tzv. „laktózová intolerance“ se vyskytuje v průměru jen asi u 2 – 10 % Evropanů.