Pití

Exotický čaj Inků je skvělým receptem na dlouhověkost

Čaj Inků je přírodní produkt z kůry stromu lapacho

autor

Klára Sanders

25. listopadu 2020

 
FOTO / Depositphotos
Čaji Inků se také říká Lapacho, protože právě z tohoto stromu pochází. Léčivé účinky tohoto čaje objevili Inkové již před mnoha staletími. Kromě toho, že výborně funguje proti chřipce a jiným příznakům nachlazení, je to ideální nápoj, pokud se chcete dožít sta let.
Reklama

Civilizace Inků je dodnes známá pro své úspěchy, vynálezy a přesvědčení. Jedním z jejich užitečných objevů je legendami opředený čaj Inků neboli Lapacho. Jedná se o přírodní produkt z kůry stromu lapacho, neboli dubu jihoamerického. Ten roste především v lesích Brazílie, Bolívie, Peru a severní Argentiny. V oblasti And dosahují tyto stromy mnohdy stáří až 700 let. Lapacho je od pradávna používáno k léčení nejrůznějších zdravotních problémů. Traduje se, že lidé, kteří tento čaj pravidelně pijí, se dožívají velmi vysokého věku.

Složení čaje 

Tento nápoj obsahuje flavonoidy a bioflavonoidy, díky kterým má skvělé detoxikační účinky, snižuje vysoký krevní tlak a podporuje trávení. Velmi důležitými látkami jsou lapachol a jeho deriváty. Ty jsou charakteristické svými protinádorovými vlastnostmi. Obsahuje rovněž látku zvanou katechin, která pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární systém.

Lapacho čaj obsahuje vlákninu a celou řadu potřebných vitamínů. Najdeme v něm vitamíny A, C, D, E i K a téměř celý vitaminový B komplex. Stejně tak vám doplní minerální látky a stopové prvky a je zdrojem vápníku, draslíku, železa, zinku, křemíku či manganu.

Mnoho let vyzkoušené účinky na zdraví člověka

Léčivý čaj Inků má antiseptické, antibakteriální a antivirové účinky. Poskytuje silnou podporu imunity, ochranu buněk před rakovinovým bujením a pomáhá při odstraňování volných radikálů. Pozitivní vliv má i na trávicí systém, urychluje metabolismus a zvyšuje chuť k jídlu. Pomůže osobám s bolestmi žaludku a špatným trávením. Stejně tak je vhodný k odstranění přebytečné vody z těla.

Nejsilnější stránka čaje

Pravděpodobně jedním z nepozitivnějších účinků tohoto čaje je jeho detoxikační schopnost. Odstraňuje z těla odpadní látky, těžké kovy i toxiny. Pročišťuje cévy i játra, podporuje tvorbu červených krvinek, snižuje vysoký krevní tlak i cholesterol. Stejně blahodárně ovlivňuje nervový systém, zlepšuje kvalitu spánku a odstraňuje stres a migrény. Lapacho čaj má léčivé účinky i na pokožku, kterou udržuje zdravou a pevnou.

Připravte si léčebnou kúru

Příprava lapacho čaje není úplně klasická. Jelikož jde o kůru stromu, nestačí ji jen zalít horkou vodou a nechat louhovat. Na tři deci nápoje budete potřebovat 2 čajové lžičky sušené kůry dubu jihoamerického, kterou není problém zakoupit přes internet, nebo v obchodech se zdravými potravinami. Sušenou kůru nasypte do hrnce, zalijte vodou, přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 10 až 12 minut.

Potom hrnec odstavte z ohně a odvar nechte přikrytý louhovat dalších 12 až 15 minut. Čaj můžete scedit a pít ještě teplý. Není příliš vhodné jej sladit. Při různých zdravotních problémech či detoxikaci se doporučuje léčebná kúra dlouhá 4 až 6 týdnů, během které pijte 2-3 šálky denně. Po tomto období je třeba dát si měsíční pauzu.

Další zajímavé články