Pití

Čerstvý džus z červené řepy pomáhá udržovat zdravou váhu, hlídá vaše srdce a zvyšuje fyzický výkon

Temně rudá barva, zemitá chuť a šťáva plná léčivých účinků

autor

Kateřina Korňová

15. listopadu 2021

 
FOTO / Unsplash
Čerstvé šťávy jsou skvělým přírodním doplňkem stravy, jelikož mají hned dvě funkce. Doplní tekutiny a navíc jsou pro naše tělo zásobárnou vitaminů a minerálů, které pomáhají bojovat proti celé řadě různých zdravotních neduhů. Šťáva z červené řepy je toho jasným důkazem.
Reklama

Někteří lidé na ni nedají dopustit a její chuť milují, jiní jí nemohou přijít na jméno. To je ovšem velká škoda, jelikož se červená řepa nedávno zařadila mezi takzvané superpotraviny, tedy výživově bohaté potraviny, které jsou považovány za obzvláště prospěšné našemu zdraví a duševní pohodě.

Betalainy obsažené v červené řepě bojují proti rakovině

Zatím neexistuje výzkum, který by stanovil dávku, jež by mohla člověku ublížit. Proto pokud vám šťáva z červené řepy není proti srsti, dopřejte si sklenici klidně každý den. Podle studie z roku 2013 může dokonce pravidelné popíjení řepné šťávy snížit krevní tlak. Ale to není zdaleka jediný zdravotní přínos. My víme minimálně o dalších šesti.

Zvyšuje fyzický výkon

Popíjení šťávy z červené řepy může podle studie z roku 2012 zvyšovat fyzický výkon. Dochází totiž ke zvýšení dusičnanů v plazmě, což má vliv právě na fyzickou aktivitu.

Udržuje zdravou váhu

Řepná šťáva má nízký obsah kalorií a neobsahuje prakticky žádný tuk. Je tudíž skvělou volbou nejen pro vaše ranní smoothie. Dodá vám živiny a energii, která se vám bude celý den hodit.

Zpomaluje nástup demence

Podle studie z roku 2011 mohou dusičnany pomoci zvýšit průtok krve do mozku u starších lidí a pomoci tak zpomalit nástup demence. Účastníci studie konzumovali stravu s vysokým obsahem dusičnanů, která zahrnovala i řepnou šťávu. Výsledky magnetické rezonance pak poukázaly na zvýšený průtok krve v předních lalocích. Čelní laloky jsou spojeny s kognitivním myšlením a chováním. Je zapotřebí více studií, ale potenciál stravy s vysokým obsahem dusičnanů, která může pomoci předcházet demenci nebo ji zpomalit, je slibný.

Prevence rakoviny

Červená řepa získává svou bohatou barvu z betalainů, což jsou ve vodě rozpustné antioxidanty. Podle studie z roku 2016 mají betalainy chemopreventivní schopnosti proti některým rakovinovým buněčným liniím. Betalainy jsou považovány za lapače volných radikálů, které pomáhají najít a zničit nestabilní buňky v těle.

Zásobárna vitaminů a minerálů

Červená řepa obsahuje draslík, který napomáhá ke správné funkci nervů a svalů. Nízká hladina draslíku je spojováno s častými únavami, slabostmi a svalovými křečemi. V nejhorším případě může vést až k srdeční arytmii. Dále obsahuje vitamin C, železo, hořčík, mangan, sodík, zinek, měď, selen a je také skvělým zdrojem folátů a kyseliny listové.

Pokud chcete řepnou šťávu zařadit do stravy, začněte pozvolna. Zkuste nejdříve půlku řepy a postupně zvyšujte dávku. Jestliže vám samotná šťáva z řepy nechutná, přidejte kousek jablka, mátu, citrusy nbo mrkev, abyste přebili zemitou chuť.

Zdroj: healthline.com, wikipedia.org, academic.oup.com.

Další zajímavé články