Pití

Nejlepší domácí čokoládu vykouzlíte do čtvrt hodiny. Myslet na ni budete celý následující den

Když si dáte horkou čokoládu jednou za čas, o svou váhu se bát nemusíte

autor

Kateřina Kofroňová

26. listopadu 2021

 
FOTO / Unsplash
Receptů na domácí horkou čokoládu je nespočet. Jak ale vybrat ten nejlepší? Základem jsou kvalitní suroviny, správná teplota, ale hlavně dokonalý poměr všech ingrediencí. A přesně takový vám dnes nabízíme. Přinášíme recept na horkou čokoládu, která má bohatou krémovou konzistenci a hotová je do deseti minut.
Reklama

Jak začne být venku chladno, svádí nás to k popíjení teplých nápojů. Káva nás postaví na nohy, čaje prohřejí zevnitř a dodají látky potřebné k podpoře imunity. Kdo ale rozveselí naši mysl, když vše kolem je šedé, fouká chladný vítr a do ničeho se nám nechce? Mohli byste říct, že svařené víno, ale pokud chcete současně něco, co neobsahuje alkohol, pak je to jednoznačně čokoláda.

Konzumace čokolády ovlivňuje hladinu serotoninu - hormonu dobré nálady

A tím nemyslíme, že si máte sednout do kouta a sníst ji žalem na posezení. Když si z ní připravíte domácí horký nápoj, dodá vám to energii a dobrá nálada vám začne proudit v žilách. Stačí vám k tomu jen 10 minut a pár kvalitních surovin. Tak pojďme na to! Přizvat můžete i děti, které se velmi rády zapojí.

Když totiž tento horký nápoj připravíte svým dětem, budou skákat radostí, kdykoliv vás uvidí, že berete do ruky tabulku mléčné čokolády a stoupáte si ke sporáku. Základem dobré horké čokolády totiž není hodně kakaového prášku, ale pravá čokoláda. Bez ní připravíte jen lepší kakao.

Co budete potřebovat

  • 1 tabulka hořké čokolády
  • 1 tabulka mléčné čokolády
  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa
  • 900 ml plnotučného mléka
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • cukr dle chuti
  • skořice na posypání

Jak postupovat

Odměřte třetinu mléka a přisypte k němu kukuřičný škrob. Postupujte stejně, jako když děláte puding. Směs míchejte vidličkou, dokud nezmizí všechny hrudky. Zbytek mléka a smetanu nalijte do hrnce a začněte na středním ohni zahřívat. Po chvilce přidejte i odměřené mléko s kukuřičným škrobem a přiveďte téměř k varu. Jakmile to vypadá, že začne mléko vřít, přisypte i kakaový prášek, důsledně zamíchejte a pokud chcete, můžete přidat i trochu skořice.

V tuto chvíli také odstavte mléko z ohně, aby se nesrazilo a čokoláda pak neměla zrnitou konzistenci. Na prkénku nakrájejte obě čokolády a přidejte je do horkého mléka. Neustálým mícháním docílíte krásně hladké a krémové textury, i když se vám na začátku bude zdát, že se to nikdy nepodaří. Podle chuti pak doslaďte a ihned podávejte.

Polevy dle chuti

Chcete-li svůj nápoj zdokonalit, můžete čokoládu v hrníčku ještě dozdobit marshmallows, skořicí, holandským kakaem, šlehačkou, čokoládovou polevou nebo kousky nasekané čokolády. Představivosti se meze nekladou. Dokonalá bude ale i v případě, že ji necháte tak, jak jste ji připravili.

Co když ji nespotřebujete

Pokud se náhodou stane, že vám nějaká čokoláda zbyde, uskladněte ji ve vzduchotěsné nádobě v ledničce a druhý den si ji ohřejte. Obsah nádoby pak přelijte do kastrůlku a opět míchejte, dokud nebude mít čokoláda požadovanou teplotu a strukturu.

TIP: Čím lepší čokoládu vyberete, tím lépe pro vás. Kvalitní čokoláda v sobě skýtá vysoké procento kakaa a obsahuje hladké, krásně se rozpouštějící, kakaové máslo, které dodá horkému nápoji hedvábnou texturu.

Zdroj: drivemehungry.com, therisingspoon.com.

Další zajímavé články