Tipy a triky

Vyhněte se chemii a obarvěte vajíčka přírodní cestou. Nejlépe funguje červené zelí, řepa, špenát či kurkuma

Dosáhněte krásných pastelových přirozených barev

autor

Kateřina Korňová

11. dubna 2022

 
FOTO / Pexels
Velikonoce jsou připomínkou plodnosti a hojnosti, tak proč používat chemická potravinářská barviva, když můžete využít sílu přírody naplno a zapojit ji i při barvení vašich velikonočních vajíček? Poslouží vám k tomu třeba odřezky a zbytky z kuchyně, koření nebo třeba nedopité červené víno.
Reklama

Tradice barvení velikonočních vajíček se v historii ubírala mnoha směry a začala barvením vajíček na červeno na památku Kristovy krve. Všichni jsme zvyklí barvit na Velikonoce vajíčka různými barvami, dekorovat je nálepkami nebo ubrouskovou metodou. Ti alternativnější z vás už jistě zkoušeli přinejmenším barvení vajíček v cibulových slupkách, což dodá krásný odstín i vajíčkům s hnědou skořápkou, obzvlášť pokud je pak ještě přeleštíte sádlem.

Použitím různých potravinových zbytků však můžete získat i mnohem širší paletu barev od světle žluté přes růžovou po tmavě zelenou či modrou. Potřebovat k tomu budete jen červenou řepu, zelí, kurkumu, čaj a další potraviny, které máte běžně doma. Mějte však na paměti, že účinek barviva se liší v závislosti na tom, jak je barvivo koncentrované, jakou barvu vejce používáte a jak dlouho a kolikrát byla vejce do barviva ponořena. 

Základní postup barvení vajíček

Než se začneme pouštět do jednotlivých barev, je potřeba vysvětlit základní postup při výrobě jakéhokoliv barevného nálevu. Ať už připravujete jakoukoliv barvu, vždy smíchejte dohromady 1 litr vody a 2 lžíce bílého octa ve středně velkém hrnci. Přiveďte k varu a přidejte další suroviny dle požadované výsledné barvy. Snižte teplotu a nechte pozvolna probublávat 30 minut. Následně nechte vychladnout, přeceďte a můžete začít barvit.

Vejce by pak mělo ležet v nálevu alespoň 30 minut. Jakmile dosáhne požadované barvy, vyjměte vejce kleštěmi, lehce osušte papírovou utěrkou a nechte doschnout. 

Přírodní paleta barev na velikonoční vajíčka

Dosáhněte požadované barvy přidáním těchto přísad do směsi vody a octa. Postupujte přitom dle výše uvedených kroků.

Červená/tmavě růžová

Nakrájejte 4 šálky čerstvé řepy na kostičky a přidejte ji do směsi vody a octa. Nechte povařit, vychladnout a můžete začít s barvením. Pokud chcete dosáhnout pouze světle růžové barvy, ponechte vejce v nálevu jen chvíli.

Tmavě Oranžová

Uvařte vodu v konvici na čaj. Nalijte vodu do sklenice se 3 sáčky černého čaje a nechte 30 minut louhovat. Poté nechte vychladnout při pokojové teplotě. Přidejte vajíčko a nechte nasáknout, dokud nebudete s barvou spokojeni. Odstraňte děrovanou lžící a opláchněte studenou vodou. Nechte uschnout.

Stejně tak můžete přidat 4 šálky slupek žluté cibule a postupovat podle výše uvedených pokynů. Pro jasnější oranžovou barvu nechte vajíčka uležet v barvivu přes noc. 

Světle oranžová

Přiveďte 2 šálky vody k varu. Přidejte 4 lžíce papriky a bílý ocet a míchejte, dokud se nespojí. Směs nalijte do sklenice a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Přidejte vajíčko a namáčejte, dokud nebudete s barvou spokojeni. Vyjměte děrovanou lžící a opláchněte studenou vodou. Nechte uschnout.

Žlutá

Přidejte 3 lžíce kurkumy a postupujte podle pokynů výše.

Světle modrá

Přidejte 3 šálky nakrájeného červeného zelí a postupujte podle pokynů. Pro jasnější modrou nechte vejce uležet v barvivu přes noc.

Tmavě modrá

Přidejte 4 šálky borůvek a postupujte podle pokynů výše.

Tmavě červená

Přidejte slupky ze 6 červených cibulí. Do hrnce přidejte 2 šálky vody a 3 lžíce bílého octa. Směs přiveďte k varu a vařte 15 minut. Nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu a sceďte tekutinu do sklenic. Přidejte vajíčko a nechte nasáknout, dokud nebudete spokojeni s barvou. Odstraňte děrovanou lžící a opláchněte studenou vodou. Nechte uschnout.

Zelená

Do hrnce s octem a vodou přidejte špenátové listy. Nechte je krátce povařit a poté rozmixujte tyčovým mixérem. Po deseti minutách tekutinu přeceďte, nechte vychladnout a dále postupujte dle uvedených pokynů.

Nachová

Nalijte asi šálek červeného vína do sklenice. Přidejte vajíčko a nechte nasáknout, dokud nebudete spokojeni s barvou. Odstraňte děrovanou lžící a opláchněte studenou vodou. Nechte uschnout.

TIP: Pokud chcete mít vejce krásně lesklá, nezapomeňte je ještě nakonec vyleštit kapesníčkem s trochou sádla. Pro přírodnější pastelový vzhled je však můžete ponechat bez leštění. Bude to působit přirozeněji.

Zdroj: thekitchn.com, goodhousekeeping.com.

Další zajímavé články