Tipy a triky

Citrony můžete udržet čerstvé i několik měsíců. Do košíku na kuchyňské lince ale nepatří, do mrazáku či chladničky ano

Pro uchování citronů volte raději chladné místo

autor

Anna Janoušková

13. května 2022

 
FOTO / Unsplash
Znáte ten pocit, když si chcete udělat citronádu nebo použít citron k dochucení omáček, ale najednou zjistíte, že místo čerstvého voňavého citronu vám v košíku na ovoce leží cosi tvrdého, co rozhodně nevypadá, že by mělo být k jídlu. Pak nejspíš děláte něco špatně.
Reklama

Uchování citronů tak dlouho, jak je to možné, spočívá v pochopení několika základů potravinářské vědy. Buďte si ale jisti, že tato metoda je více než jednoduchá. Než se do vaší popelnice nebo kompostu dostane další nevinný kousek ovoce, mám pro vás pár jednoduchých triků, které vám pomůžou udržet citrony čerstvé po celý měsíc.

Jak skladovat citrony

Možná si myslíte, že skladování citrusů a ostatních druhů ovoce není žádná věda. Zkrátka je po příchodu z obchodu položíte do košíku společně s ostatním ovocem a necháte je tam ležet, dokud na ně nepřijde řada. Jenže to je právě ta největší chyba. Dříve jsem to dělala stejně, ale vždy, když jsem pak potřebovala citron, nestačila jsem se divit, co jsem v košíku na ovoce našla. S tímto přístupem se totiž můžete těšit leda tak na plesnivé nebo tvrdé ovoce, které už nikomu neposlouží.

1. Uchovávejte citrony v lednici, ne na pracovní desce

Pokud chcete, aby byly vaše citrony čerstvé, je nejlepší je uchovávat v lednici a úplně nejlépe ve spodní zásuvce na ovoce a zeleninu. Tak proč je ve všech kulinářských pořadech mají umístěné na pracovních deskách? Dokonale naaranžované a vyleštěné v krásném dřevěném košíčku nebo misce? Podle mě jde jen o to, aby to na obrazovce vypadalo hezky, nebo je potřebují v aktuálním receptu. Naaranžované citrony vypadají dobře, ale rozhodně to není správný způsob uchovávání víceméně jakéhokoliv ovoce.

Citrony, které zůstanou na pracovní desce, zvláště pokud jsou blízko banánů nebo jiného ovoce produkujícího etylen, mohou dozrát dokonce ještě rychleji. Ovoci, které je skladováno při pokojové teplotě, většinou vyprší doba použitelnosti po jednom týdnu. Chlazené citrony však zůstanou zralé a šťavnaté čtyřikrát tak dlouho. Osobně jsem to vyzkoušela a už nikdy bych citrony v pokojové teplotě nenechala. Je to škoda peněž i jídla.

Ovoce dozrává v lednici mnohem pomaleji, a to kvůli nižší teplotě prostředí. Pro optimální podmínky uchovávání se doporučuje udržovat chladničku při teplotě přibližně 4 - 8 °C, protože bakterie schopné způsobit onemocnění z potravin nemohou při této teplotě dobře prosperovat a růst.

2. Citrony před uložením do lednice očistěte

Než vložíte citrony do chladničky, důkladně je opláchněte a osušte, abyste odstranili případné bakterie, které by se mohly na ovoci nacházet a následně uzavřete citrony do vzduchotěsných nádob nebo sáčků. Pokud naopak citrony neosušíte a uzavřete do nádoby, mohou vám po nějaké době zplesnivět. To se mi stalo několikrát, když jsem s touto metodou začínala.

3. Nejlepší je spodní přihrádka

A proč právě tato zásuvka? Crisper box je speciální zásuvka, kterou disponují především moderní lednice a je přímo určená na uchovávání ovoce a zeleniny. Má speciálně navržené vlnité dno, které má svůj vlastní samostatný systém proudění vzduchu a ovládání teploty, díky čemuž vytváří chladnější zónu s vyšší vlhkostí. Toto prostředí pak vyloženě přispívá k delší čerstvosti a křupavosti uloženého ovoce a zeleniny. U nás doma do téhle přihrádky dáváme i mnoho dalších druhů ovoce a zeleniny a jsem opravdu ráda, že jsme se rozhodli do lednice s Crisper boxem investovat.

Další tipy, jak uchovat citrony

Jak jsem říkala, nechávat citrony (ale i ostatní citrusy) na kuchyňské lince není dobrý nápad, pokud se je nechystáte hned použít. V chladničce vám vydrží i měsíc, ale když je dáte do mrazáku, můžete se těšit z "čerstvých" citronů i déle než čtvrt roku. Máte hned několik způsobů, jak citrony uskladnit.

  • Zabalte nakrájené citrony. Půlky či plátky citronu můžete uchovávat v lednici po dobu pěti až sedmi dnů ve vzduchotěsné nádobě nebo uzavíratelném sáčku.
  • Odšťavněte citrony. Citrony můžete také odšťavnit a šťávu skladovat ve vzduchotěsné nádobě nebo skleněné dóze v lednici. Citronová šťáva vydrží v lednici až čtyři dny.
  • Vložte citrony do mrazáku. Vložte citrony do mrazícího sáčku a jakmile je budete potřebovat, můžete je opět rozmrazit. Zmrazit navíc můžete klidně celé citrony. Dužnina citronu bude sice kašovitá, ale pokud budete potřebovat pouze šťávu, její chuť se nezmění. Citrony vydrží v mrazáku tři až čtyři měsíce.
  • Zmrazte plátky citronu. Citrony také můžete nakrájet na plátky, odstranit semínka, rozložit na plech a rychle zmrazit. Zmrzlé plátky pak přendejte do mrazícího sáčku, uzavřete a vraťte do mrazáku. Takto zmrazené citrony vydrží až čtyři měsíce.
  • Zmrazte citronovou šťávu. Citronovou šťávu můžete nejen uchovávat v chladničce, ale rovněž ji zmrazit. Nejlepšího výsledku docílíte, když vymačkanou šťávu nalijete do formiček na led. Po zmrazení přesuňte citronové kostky do mrazicího sáčku. Citronovou šťávu pak můžete použít pro jakýkoli recept. Zmrazená citronová šťáva vydrží tři až čtyři měsíce.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: wellandgood.com, masterclass.com.

Další zajímavé články