Tipů a triků do kuchyně není nikdy dost. Máme pro vás pár tipů, bez kterých už ode dneška nebudete chtít vařit. Tak pojďme na to.
Maso, polévka, omáčka
Výtečné omáčky
Omáčky získají obzvlášť lahodnou chuť, pokud do základu přidáme trochu nadrobno pokrájené kůže ze slaniny nebo šunky.
Vázání omáček žloutkem
Jemné omáčky lze vázat žloutkem. Nesmí se ale už potom vařit. Nejlepšího výsledku dosáhneme v horké vodní lázni. Žloutek rozšleháme s trochou vody nebo třeba mléka a přidáme do omáčky. Mícháme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.
Přesolená polévka
Přesolenou polévku resp. vývar, můžete zachránit, když do něj přidáte dva vaječné bílky. Ztuhlý bílek totiž pohltí většinu soli. Vývar pak sceďte a bílek odstraňte.
Perfektní drůbež
Čerstvé nebo rozmrazené drůbeží maso má na smažení většinou příliš velký obsah vody. Pomůžeme si velmi snadno. Nechte maso odpočinout přes noc v chladničce v marinádě z koření, bylinek a oleje. Před dalším zpracováním maso pečlivě osušíme měkkým papírovým ubrouskem. Potom na něm bude lépe držet těsto nebo trojobal.
Zbytky do salátu
Jestliže se chystáte na přípravu vydatnějšího salátu, měli byste si důkladně prohlédnout chladničku a mrazničku. Často přitom objevíme maličkosti, které se v salátu výtečně uplatní. Například uzeninový nářez, tvrdý sýr, rýže, vývar, bylinky nebo i vařený brambor, který lze rozmačkat do zálivky. Nebojte se i přidat jablko nebo hrušku.
Sladká kuchyně
Jak vyklopit bábovku
Na povrch formy přiklopte rovný talíř a formu obraťte. Pokud se bábovka nevyklopí, namočte utěrky ve studené vodě a povrch formy jimi zchlaďte. Bábovka by se měla odlepit od stěn formy a nepotrhat se.
Jak rychle vyšlehat sníh
Jestliže chceme šlehání urychlit, můžeme přidat špetku soli, kapku citronové šťávy anebo jablečného octa. Pokud do bílků přidáváte cukr už při šlehání, použijte extra jemný krupicový, který předem přesně navažte a přidávejte ho postupně.
Řezy potřete olejem
Křehké plátky z hovězího a telecího masa zůstanou během pečení hezky šťavnaté, jestliže je nejprve potřeme olejem a teprve potom dáme na rozehřátou pánev. Maso solíme a pepříme až po upečení.
Koláče a ostatní pečivo z kynutého těsta
Koláče získají krásnou zlatožlutou barvu, jestliže přidáme do mouky trochu vanilkového pudinku. Korpus z křehkého těsta udrží lépe správný tvar, pokud ho před pečením přibližně na 30 minut dáme do chladničky.
Vanilkový cukr
Vanilkové lusky přidáme k zásobě cukru do sklenice se šroubovacím uzávěrem a necháme několik dní odležet. Cukr tak získá požadované vanilkové aroma.
Kouzlo se zakysanou smetanou
Chceme-li zvýraznit chuť pokrmu nebo ji naopak zjemnit, stačí přidat polévkovou lžíci zakysané krémové smetany. Vmícháme ji do horkého pokrmu a už dále nevaříme. Zakysanou smetanu můžeme předtím ochutit čerstvými sekanými bylinkami, česnekem, křenem, hořčicí či kečupem.
Další triky, bez kterých se neobejdete
Aby vejce nepraskla
Aby vejce při vaření nepraskla a bílek nevytekl, přidáme do vody lžičku soli nebo trochu octa. I když skořápka praskne, bílek bude stále držet pohromadě.
Snadné loupání brambor
Stačí je ještě horké vložit do ledové lázně a slupky půjdou dolů úplně samy. Je skutečně nutné mít v míse se studenou vodou i led. Pamatujte, že i proud studené vody led rozpustí, proto nejdřív napusťte mísu studenou vodou led přidejte až poté. Ušetříte tak spoustu času.
Rychlé loupání česneku
Když vložíte stroužek česneku do vroucí vody, půjde vám už po chvíli snadno ze slupky vyloupnout, stačí na něj zlehka zatlačit. Pomoci může i mikrovlnka nebo opražení česneku na pánvi. Po pár vteřinách nahřívání se slupka odloupne sama.