Lískové oříšky jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a představují doslova energetickou bombu. Pouhých 50 gramů doplní výdaj energie za hodinu tělesné aktivity. Výživová hodnota lískových oříšků a mandlí je přibližně stejná, ale lískové oříšky jsou bohatší na kalorie, tuky, vitamin B1 a kyselinu listovou. Mandle mají zase více proteinů, vápníku, fosforu, železa a niacinu.
Ořechy vám dodají energii
Konzumací lískových oříšků lze nejen předcházet ledvinovým kamenům, ale je i léčit, a to zejména jedná-li se o kameny urátové. Pravidelná konzumace lískových oříšků (nejlépe každé ráno) má pozitivní vliv na průběh a výsledek léčby. Vhodné jsou zejména pro sportovce, mládež, lidi oslabené nemocí a pro těhotné ženy.
Triky, které vám při loupání lískových oříšků pomohou
Tvrdou skořápku odstraníte nejlépe paličkou na maso. Dejte oříšky do nějaké síťky. Na prkénko dejte mikroténovou fólii a po částech jemně tlučte boční stranou paličky. Skořápky se nakřápnou a oříšky pak snadno vyloupnete.
Tenké slupky se zbavíte rovněž velmi snadno. Dejte vyloupané oříšky na plech a strčte do trouby rozehřáté na 200 stupňů Celsia. Po pěti až deseti minutách vytáhněte. Nechte chvilku vychladnout a pak oříšky vysypte do čisté utěrky. Nakonec stačí lehce promnout v utěrce a slupka se třením sama odstraní.
Mandle jako prevence proti rakovině
Mandle se dříve jedly většinou jen o Vánocích, podle odborníků by si ale na nich měl člověk pochutnávat denně. Říká se, že deset mandlí denně pomáhá v protirakovinné prevenci. Nejspíš to bude tím, že mandle, podobně jako ostatní semínka, obsahují látky, které blokují proteázy, což jsou jakési budiče spících rakovinotvorných virů.
Mandle obsahují hodně vápníku, hořčíku a fosforu. Tyto prvky potřebujeme pro zdravé kosti. A pokud máte potíže s vlasy, nehty nebo snad kůží, jezte denně těch deset mandlí taky. Za dva měsíce by se to mělo příznivě projevit. Nervy a klouby si také budou libovat.
Oloupejte mandle bez námahy
I loupání mandlí není žádná věda a za chvilku máte hotovo. Stačí na sporáku přivést k varu vodu, nasypat do ní mandle a asi půl minuty nechat probublat. Pak vodu slijte přes sítko a mandle propláchněte studenou vodou. Jednak vás mandle nebudou pálit v prstech a jednak půjde slupka snadno dolů.
Stačí si brát jednu mandli po druhé a protřít mezi prsty. Slupka půjde prakticky sama dolů. Nachystejte si jen misku na mandle a jednu na slupky. Za chvilku máte mandle očištěné a připravené ke konzumaci.