Zamrazování potravin je tím nejpraktičtějším způsobem skladování čerstvých a rychle se kazících potravin na dlouhou dobu. Kromě toho, že byste měli vědět, jak dlouho různé druhy potravin v mrazáku vydrží, byste měli znát i nejspolehlivější způsoby jejich rozmrazování. Zejména u masa nebo bobulovitého ovoce, které jsou na rozmrazování citlivé, byste měli být na pozoru, ať nenaděláte víc škody než užitku.
U rozmrazování potravin platí přesně opačná poučka než při jejich zmrazování. Pokud totiž budete jídlo rozmrazovat rychle, spolu s rychle odtékající vodou z něj budou unikat i cenné látky, například ve vodě rozpustné vitaminy. Ideální je nechat potraviny rozmrznout pozvolna v chladničce a co nejrychleji je pak zpracovat.
Obecně platí, že čím více času procesu rozmrazování věnujete, tím lepší strukturu bude jídlo mít. V mrazáku se veškerá voda v jídle promění na ledové krystalky a zatímco při zmrazování je nejlepší jít cestou co nejrychlejšího ochlazení, aby byly výsledné krystaly co nejmenší, při opačném procesu je dobré postupovat naopak co nejpomaleji. Jak tedy na to?
Rozmrazování v lednici
Nejšetrnějším a zároveň nejbezpečnějším způsobem, jak nechat jídlo z mrazáku "povolit", je, že mu dopřejete noc strávenou v chladničce. Velké kusy masa si tímto způsobem vyžádají klidně i 24 hodin a více, drobné ovoce, které do lednice odložíte večer, bude druhý den ráno připravené na snídani.
Velkou výhodou rozmrazování surovin v chladničce je i to, že je nemusíte spotřebovat okamžitě. Díky nízké teplotě vydrží klidně i několik dní, než bude nutné je zpracovat či zkonzumovat. Nemusíte se tak bát toho, že by ovoce začalo hnít nebo že by se do masa pustily bakterie. Jedinou výjimkou jsou ryby, které je nejlepší, i kvůli chuti, spotřebovat ideálně nejpozději druhý den po vyndání z mrazáku.
Rozmrazování ve studené vodě
Studená voda je v případě rozmrazování rozumným kompromisem mezi ledničkou a přímým ohřevem. Vyžaduje ale poměrně dost pozornosti. Nejprve je nutné, abyste rozmrazované maso, ovoce nebo jiné suroviny vložili do nepropustného a dobře uzavřeného sáčku. Voda, která by do jídla vnikla, by zcela bez pochyb poškodila jeho strukturu a navíc by ho mohla v této fázi kontaminovat bakteriemi.
Dále je potřeba vodu pravidelně měnit, ideálně každou půl hodinu. Dostatečně povolené potraviny, které byste měli po rozmrazení ihned zpracovat, získáte zhruba za 2–3 hodiny v případě větších kusů masa a už za hodinu, pokud se jedná o malé balíčky masa nebo ovoce.
Rozmrazování v mikrovlnné troubě
Poslední způsob používejte jen v případech krajní nouze. Mikrovlnná trouba dokáže jídlo rozmrazit už za pár minut, ale protože při tomto postupu dochází k velkým rozdílům v teplotě mezi kraji a středem potravin, trpí při tom struktura, textura a nakonec i samotná chuť.
Pokud už není jiného zbytí, rozmrazujte jídlo v mikrovlnné troubě vždy jen na nejnižší stupeň ohřevu. Ideálně s použitím speciálního režimu na rozmrazování. V opačném případě hrozí, že se povrch potravin začne doslova opékat, zatímco jejich vnitřek bude stále ledově studený.
Jak potraviny nikdy nerozmrazovat
Možná můžete být v pokušení jednoduše vyndat potraviny z mrazáku a nechat rozmrznout v pokojové teplotě. Je to snadné a rychlé. Nicméně to nedělejte. Stejně tak potraviny nerozmrazujte ani v horké vodě. Problémem obou zmíněných způsobů je, že teplota mezi 35 °C a 60 °C je ideální k množení bakterií. A právě při tomto způsobu rozmrazení jsou této teplotě potraviny vystaveny poměrně dlouhou dobu a případné bakterie tak mají dost času se množit. A nedojde-li potom k důkladnému tepelnému zpracování, jste na nejlepší cestě způsobit si méně vážné, ale i opravdu vážné zdravotní problémy. Tyto způsoby rozmrazování proto nejsou bezpečné.