Tipy a triky

Loupání rajčat je základní kuchařskou dovedností, kterou se do minuty naučí i začínající kuchař

Omáčka z čerstvých rajčat chutná mnohem lépe než z plechovky

autor

Kateřina Kofroňová

20. listopadu 2021

 
FOTO / Pexels
Také máte rádi rajčatové omáčky? Kdo jednou zkusil použít místo plechovek čerstvá rajčata, musí uznat, že se to na chuti omáčky významně podepsalo. A to samozřejmě v dobrém slova smyslu. Jediný důvod, proč to neděláme pokaždé, je náročnější příprava, která zabere mnoho času. A co když to jde i jinak, rychleji a snadněji?
Reklama

Loupání rajčat patří mezi základní kuchařské dovednosti, které by měla ovládat každá kuchařka nebo kuchař. Vaše recepty díky nim získají lepší chuť i nutriční hodnotu. Loupaná rajčata v plechovce se sice mohou tvářit, že vám nabízí totéž, co si připravíte doma z čerstvých rajčat, opak je však pravdou. Pokud máte alespoň nějaké chuťové buňky, musíte poznat, že je v tom velký rozdíl. Jak v chuti, tak na pohled, ale i pocitově.

Slupka z rajčat je plná antioxidantů

Chcete-li si doma připravit jen ty nejlepší omáčky nebo kečupy, je na čase si tuto dovednost osvojit. Jinak se s loupáním rajčat budete trápit zbytečně dlouho, nebude vás to bavit a příště raději zvolíte plechovku. Tak jako většina lidí, kteří se tento jednoduchý trik nenaučili. Přitom je to otázkou pár minut.

Proč je loupat

Přichází ale otázka, proč bychom rajčata vlastně měli loupat. Má se to tak, že je vlastně loupat vůbec nemusíte, pokud vám nevadí malé ruličky ze slupek, které se jako jediné nerozvaří ani po dlouhém vaření. Navíc slupka obsahuje mnohem víc lykopenu, což je silný antioxidant, kterého se odstraněním slupky zbavujete.

Jsou ale recepty, ve kterých si rajčata o oloupání vyloženě říkají. Například různé omáčky, protlaky, pyré či kečupy. Jde především o to, že slupka, která v pokrmu zbyde, ničí estetický dojem z jídla a texturu omáčky. Pokud se vám ale do loupání nechte, můžete je v některých receptech po rozvaření propasírovat přes cedník – jako například u omáček či polévek.

Spařte je

Nejlepší a nejsnadnější metoda, se kterou rajčata oloupete během několika málo minut, spočívá v jejich spaření a následně prudkém zchlazení. Rajčata omyjte, na každém udělejte ostrým nožem malý křížek, vložte je do misky nebo hrnce a zalijte je všechna najednou vařící vodou. Rajčata nechte ve vařící vodě ponořená po dobu jedné minuty a pak je rychle zchlaďte ledovou vodou. Z každého rajčete pak stáhněte slupku prsty nebo si pomozte ostrým nožem. Půjde to úplně samo.

Osmažte je

Rajčata také můžete oloupat s pomocí pánve a plynového hořáku. Každé rajče omyjte a překrojte na dvě poloviny. Pánev rozehřejte a kápněte na ni lžíci olivového oleje. Přepůlená rajčata pak položte na pánev rozkrojenou stranou dolů a přiklopte poklicí. Po pěti minutách mírného ohně poklici odklopte a stáhněte z rajčat slupku jako když sundáváte čepici z hlavy.

Upečte je

Oloupat rajčata můžete také pečením v troubě. Pečení navíc dodá rajčatům intenzivnější chuť a navíc je můžete připravit i bez oleje. Rajčata omyjte, zbavte je jádřinců a překrojte napůl. Slupkou navrch je pak pokládejte na pečicí papír na pekáč a pečte je v troubě na 220°C dokud se slupka nezačne nadzvedávat. Tato metoda sice trvá mnohem déle, ale chuťově se na vaší omáčce podepíše nejvíce. Obzvlášť, pokud na pekáč přihodíte ještě snítku tyimiánu nebo jiných oblíbených bylinek a pár stroužků česneku.

Zdroj: firstforwomen.com, tastingtable.com.

Další zajímavé články