Tipy a triky

Co se zbylými žloutky a bílky. Připravit z nich můžete luxusní pečené ořechy, domácí majonézu nebo Crème Brûlée

Zbyly vám bílky nebo žloutky, které už nejsou potřeba? Využijte je dál!

autor

Kateřina Kofroňová

05. prosince 2021

 
FOTO / Pexels
Jakmile se začne každý druhý večer v kuchyni péct, abyste stihli všechny druhy cukroví, které jste si usmyslili, často se stane, že vám zbydou navíc nějaké ty bílky, nebo naopak žloutky. Je vám líto je vyhodit, tak je dáte do lednice, že je později upotřebíte, ale po pěti dnech stejně letí do koše. To je obrovská škoda, protože s těmito "zbytky" můžete v kuchyni dál kouzlit.
Reklama

Žloutek nebo bílek patří do každého druhého receptu na vánoční cukroví, a tak se může často stát, že pro druhou polovinu vajíčka rázem nemáte uplatnění. Zrovna ale třeba u pusinek nebo vánočky zbyde najednou hned několik volných žloutků či bílků, se kterými najednou nevíte, co máte dělat. Jistě, vždycky se dá udělat omeleta nebo chleba obalený ve vajíčku (respektive v tom, co z něj zbyde), ale připravit se dají i daleko větší delikatesy.

Ze zbylých bílků nebo žloutků se dá připravit mnoho delikates

Když zbydou žloutky

Žloutkové řezy

Připravte si jeden balíček listového těsta a žloutky využijte na krém: 600 ml mléka, 2 vanilkové cukry, 2 pudinkové prášky, 2 žloutky, 80 g moučkového cukru, 200 g másla, 4 lžíce džemu, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžíce rumu. Nejprve si připravte krém z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku. Pak do něj zašlehejte máslo, 80 g cukru a žloutky. Nechte vychladnout. Těsto vyválejte na dva pláty, propíchejte vidličkou a pečte dozlatova. Po vychladnutí namažte krém na první plát a přikryjte druhým. Zatěžkejte prkénkem a dejte do ledničky alespoň na dvě hodiny. Na polevu utřete 100 g moučkového cukru s horkou vodou, citronovou šťávou a rumem dohladka. Studené řezy vyndejte z lednice, potřete džemem a polevou a nakonec nakrájejte.

Crème Brûlée

5 žloutků utřete se 100 g cukru krupice do pěny. Poté přidejte zrníčka ze dvou vanilkových lusků a za stálého míchání přilijte půl litru šlehačky. Směs nalijte do malých skleněných nebo keramických nádob. Mističky, hrníčky nebo zapékací misky postavte na pekáč, který naplňte do 3/4 výšky nádob horkou vodou a pečte 3/4 hodiny na 180 °C. Po vyndání zchlaďte a vršek posypte lžící cukru, který nechte před podáváním v horké troubě zkaramelizovat.

Sněhové pusinky

Proč nevyužít zbytky z jednoho cukroví k vytvoření druhého? Zbylé bílky jsou na pusinky přesně to, co potřebujete, abyste negenerovali další "zbytky" v podobě žloutků. 2 bílky vyšlehejte do tuhého sněhu nad vodní lázní a postupně přidávejte 140 dobře prosátého moučkového cukru. Poté odstavte z horké lázně a šlehejte, dokud směs nevychladne. Zdobicím sáčkem tvořte malé pusinky, které sušte ve velmi mírně vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny. Můžete použít i vypnutou troubu po pečení předchozího cukroví.

Domácí majonéza

Myslet bychom měli i na Štědrý den a přípravu bramborového salátu. Příprava domácí majonézy vám zabere čtvrt hodiny i s přípravou a mytím nádobí. 2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, šťávu z 1/2 citronu, 2 lžíce hořčice, sůl a pepř rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Skladujte v chladu.

Když zbydou bílky

Bílková poleva

Když vám zbydou bílky, můžete z nich připravit bílkovou polevu, která se hodí k dozdobení perníčků, ale klidně ji můžete nalít i na koláč, bábovku nebo s ní ozdobit jiné druhy cukroví. Důkladně prosejte 10 lžic moučkového cukru, přidejte k nim 1 bílek, 1 lžičku bramborového škrobu a 1 lžičku citronové šťávy (případně nahraďte vodou). Směs šlehejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Pokud je příliš hustá, přidejte pár kapek citronu (nebo vody) a pokud je příliš tekutá, zahustíte ji dalším cukrem.

Domácí marshmallows

Své děti jistě potěšíte, když jim ze zbylých bílků připravíte domácí marshmallows. Potřebovat budete 2 zbylé bílky, 250 ml vody, špetku soli, 400 g cukru krupice, 100 g cukru moučka, 150 g světlého kukuřičného sirupu, 20 g práškové želatiny a 30 g vanilkové pasty (nemusí být). Želatinu vmíchejte do 125 ml studené vody a nechte odstát. V hrnci svařte 125 ml vody, cukr, sirup a sůl a zahřejte do konzistence sirupu. Želatinu zahřejte a jakmile je tekutá, zašlehejte ji do směsi v hrnci. Vedle si ušlehejte bílky a postupně do nich zašlehejte i celý obsah hrnce. Jakmile je hmota krásně hladká, nalijte ji do pekáče vyloženého pečicím papírem a nechte přes noc ztuhnout. Poté poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte nebo vykrojte požadované tvary. Poté ještě obalte v moučkovém cukru, aby se marshmallows neslepily.

Pražené ořechy

Velmi chutné a zdravé mlsání si připravíte, když smícháte 1/3 hrnku hnědého cukru, 2/3 hrnku bílého cukru, lžičku soli, špetku kajenského pepře, lžičku skořice, 400 g směsi oblíbených ořechů, 1 bílek a lžíci vody. Bílky s vodou ušlehejte a dejte stranou. V misce smíchejte cukry, sůl a koření. Do ušlehaných bílků vsypte ořechy a celé je obalte. Poté přisypte směs cukru a koření a míchejte tak, dokud nebudou ořechy rovnoměrně pokryty. Za občasného promíchání pečte na 160 °C asi půl hodiny.

Zdroj: davidlebovitz.com, smittenkitchen.com, apetitonline.cz.

Další zajímavé články