Žloutek nebo bílek patří do každého druhého receptu na vánoční cukroví, a tak se může často stát, že pro druhou polovinu vajíčka rázem nemáte uplatnění. Zrovna ale třeba u pusinek nebo vánočky zbyde najednou hned několik volných žloutků či bílků, se kterými najednou nevíte, co máte dělat. Jistě, vždycky se dá udělat omeleta nebo chleba obalený ve vajíčku (respektive v tom, co z něj zbyde), ale připravit se dají i daleko větší delikatesy.
Když zbydou žloutky
Žloutkové řezy
Připravte si jeden balíček listového těsta a žloutky využijte na krém: 600 ml mléka, 2 vanilkové cukry, 2 pudinkové prášky, 2 žloutky, 80 g moučkového cukru, 200 g másla, 4 lžíce džemu, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy a 1 lžíce rumu. Nejprve si připravte krém z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku. Pak do něj zašlehejte máslo, 80 g cukru a žloutky. Nechte vychladnout. Těsto vyválejte na dva pláty, propíchejte vidličkou a pečte dozlatova. Po vychladnutí namažte krém na první plát a přikryjte druhým. Zatěžkejte prkénkem a dejte do ledničky alespoň na dvě hodiny. Na polevu utřete 100 g moučkového cukru s horkou vodou, citronovou šťávou a rumem dohladka. Studené řezy vyndejte z lednice, potřete džemem a polevou a nakonec nakrájejte.
Crème Brûlée
5 žloutků utřete se 100 g cukru krupice do pěny. Poté přidejte zrníčka ze dvou vanilkových lusků a za stálého míchání přilijte půl litru šlehačky. Směs nalijte do malých skleněných nebo keramických nádob. Mističky, hrníčky nebo zapékací misky postavte na pekáč, který naplňte do 3/4 výšky nádob horkou vodou a pečte 3/4 hodiny na 180 °C. Po vyndání zchlaďte a vršek posypte lžící cukru, který nechte před podáváním v horké troubě zkaramelizovat.
Sněhové pusinky
Proč nevyužít zbytky z jednoho cukroví k vytvoření druhého? Zbylé bílky jsou na pusinky přesně to, co potřebujete, abyste negenerovali další "zbytky" v podobě žloutků. 2 bílky vyšlehejte do tuhého sněhu nad vodní lázní a postupně přidávejte 140 dobře prosátého moučkového cukru. Poté odstavte z horké lázně a šlehejte, dokud směs nevychladne. Zdobicím sáčkem tvořte malé pusinky, které sušte ve velmi mírně vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny. Můžete použít i vypnutou troubu po pečení předchozího cukroví.
Domácí majonéza
Myslet bychom měli i na Štědrý den a přípravu bramborového salátu. Příprava domácí majonézy vám zabere čtvrt hodiny i s přípravou a mytím nádobí. 2 žloutky, 150 ml slunečnicového oleje, šťávu z 1/2 citronu, 2 lžíce hořčice, sůl a pepř rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Skladujte v chladu.
Když zbydou bílky
Bílková poleva
Když vám zbydou bílky, můžete z nich připravit bílkovou polevu, která se hodí k dozdobení perníčků, ale klidně ji můžete nalít i na koláč, bábovku nebo s ní ozdobit jiné druhy cukroví. Důkladně prosejte 10 lžic moučkového cukru, přidejte k nim 1 bílek, 1 lžičku bramborového škrobu a 1 lžičku citronové šťávy (případně nahraďte vodou). Směs šlehejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Pokud je příliš hustá, přidejte pár kapek citronu (nebo vody) a pokud je příliš tekutá, zahustíte ji dalším cukrem.
Domácí marshmallows
Své děti jistě potěšíte, když jim ze zbylých bílků připravíte domácí marshmallows. Potřebovat budete 2 zbylé bílky, 250 ml vody, špetku soli, 400 g cukru krupice, 100 g cukru moučka, 150 g světlého kukuřičného sirupu, 20 g práškové želatiny a 30 g vanilkové pasty (nemusí být). Želatinu vmíchejte do 125 ml studené vody a nechte odstát. V hrnci svařte 125 ml vody, cukr, sirup a sůl a zahřejte do konzistence sirupu. Želatinu zahřejte a jakmile je tekutá, zašlehejte ji do směsi v hrnci. Vedle si ušlehejte bílky a postupně do nich zašlehejte i celý obsah hrnce. Jakmile je hmota krásně hladká, nalijte ji do pekáče vyloženého pečicím papírem a nechte přes noc ztuhnout. Poté poprašte moučkovým cukrem a nakrájejte nebo vykrojte požadované tvary. Poté ještě obalte v moučkovém cukru, aby se marshmallows neslepily.
Pražené ořechy
Velmi chutné a zdravé mlsání si připravíte, když smícháte 1/3 hrnku hnědého cukru, 2/3 hrnku bílého cukru, lžičku soli, špetku kajenského pepře, lžičku skořice, 400 g směsi oblíbených ořechů, 1 bílek a lžíci vody. Bílky s vodou ušlehejte a dejte stranou. V misce smíchejte cukry, sůl a koření. Do ušlehaných bílků vsypte ořechy a celé je obalte. Poté přisypte směs cukru a koření a míchejte tak, dokud nebudou ořechy rovnoměrně pokryty. Za občasného promíchání pečte na 160 °C asi půl hodiny.
Zdroj: davidlebovitz.com, smittenkitchen.com, apetitonline.cz.