Calta, štrucla, pletenice, štědrovka. I tak se v různých koutech naší země říká pochoutce, která má na vánočním stole zcela výsadní postavení. A podle ročního období, se kterým je nerozlučně spjata, dostala i své jméno: vánočka. Ta pravá se plete z devíti pramenů a aby se vám povedla, musíte znát ty správné fígle.
Věděli jste, že do každého z pramenů se vplétá i skryté poselství? A že vánočka sama ukrývá ještě mnoho jiných tajů? Poodhalme spolu i tajemství přípravy této královny sladkého pečiva. Odměnou vám bude chutná, nadýchaná a dokonale upečená vánočka, kterou ohromíte své blízké.
Trocha historie
Vánočka patří na náš vánoční stůl už od 14. století – tehdy ještě nebyla pletená a jmenovala se calta. O dvě století později už měla známý tvar, vzniklý proplétáním pramenů kynutého těsta. Mělo to ale háček – byla výsadou pekařského cechu. Jedině pekaři mohli péci tu opravdovou, pletenou z devíti (i více) copů. Doma si směli lidé pletenou vánočku sami připravovat až od 18. století.
Vánoček se peklo tolik, kolik měla rodina členů včetně čeládky a pak ještě jedna největší na štědrovečerní stůl, aby se v novém roce urodilo. Starým zvykem bylo do této štědrovečerní vánočky zapéct minci: kdo ji při krájení našel, tomu měla přinést štěstí. Ta pravá vánočka se plete z devíti pramenů. Čtyři spodní představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední tři prameny propojuji rozum, cit a vůli. A vrchní dva symbolizují vědění a lásku.
Aby se vám vždy povedla
- Všechny přísady musejí mít kvůli správnému kynutí stejnou pokojovou teplotu – hlavně vejce, kvasnice a mouka.
- Na vánočku se hodí polohrubá mouka, kterou je potřeba předem prosít, aby se provzdušnila a těsto bylo kypřejší a lépe kynulo.
- Cukr by měl být jemný pískový bez hrudek. Pozor na dávkování, méně bývá lépe, neboť přeslazené těsto se často rozeběhne a vánočka ztratí svůj vysoký tvar.
- Vejce můžeme dát celá, ale lepší je dát jen žloutky.
- Tuk dělá vánočku vláčnější. Ideální je máslo, případně s trochou čerstvého sádla. Tuk musí být rozpuštěný, ale ne horký, jen vlažný.
- Mléko předem nahřejeme, aby bylo vlažné, opět nesmí být horké.
- Vykynutí těsta záleží na droždí. To by mělo být čerstvé, bez pachu, neokoralé.
- Na kynutí nespěchejte. Nechte vánočku kynout klidně celé dopoledne.
Dobře vypracované těsto se nechytá rukou ani válu, je husté, hladké a lesklé. Necháme je v míse pod utěrkou zvolna kynout v teplé místnosti, asi 2-3 hodiny, ale ne přímo u zdroje tepla. Rychlé vykynutí je špatné – těsto po upečení stejně rychle spadne. Těsto je dobře vykynuté, když zvětšilo svůj objem asi o polovinu a je pórovité. Vtlačíme-li do těsta prst, důlek se vyrovná. Ideální podmínky kynutí jde vytvořit i pomocí speciální funkce některých trub s parní funkcí.
Recept na zaručeně nejlepší vánočku
- 40 g droždí
- 110 g cukru krupice (pro zdravější verzi můžete nahradit třtinovým cukrem)
- 250 ml plnotučného mléka
- 500 g polohrubé mouky (pro zdravější verzi lze použít i špaldovou mouku)
- 3 špetky soli
- 2 žloutky
- 125 g másla, může být i lžíce kvalitního sádla
- citronová kůra (z 1 citronu)
- 40 g rozinek (můžete i bez rozinek, pokud je nemáte rádi)
- 1 vejce na potření vánočky
- 80 g mandlí (loupané, plátky nebo špalíčky) na posypání
Jak na to?
Droždí rozetřete s cukrem do hladké pasty, přidejte lžičku vlahého mléka, zaprašte trochou mouky, smíchejte a na teplém místě nechte 15 minut kynout.
Vzniklý kvásek přelejete do mísy ke zbytku prosáté mouky, přidejte zbytek vlažného mléka, rozpuštěné vychladlé máslo (případně i lžící čerstvého sádla), žloutky, citronovou kůru, omyté a osušené rozinky a sůl. Vypracujete hladké těsto, které se nebude lepit. Poté nechte kynout asi tři hodiny na teplém místě – těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Jakmile těsto vykyne, můžete plést. Vánočka z devíti pramenů má tři patra – první, nejnižší patro vyrobíte ze čtyř pramenů, druhé patro ze tří pramenů a poslední ze dvou pramenů. Těsto si tedy rozdělíte na devět stejných dílů, ze kterých vytvoříte bochánky.
Ze čtyř bochánků vyválíte válečky, které zaplétáte následujícím způsobem:
- všechny válečky položte vedle sebe a na jednom konci prameny spojte,
- v levé dvojici položíte levý váleček přes pravý, v pravé dvojici také levý přes pravý,
- v prostřední dvojici nyní přeložíte pravý pramen přes levý,
- a celý proces opakujete, až se dostanete na konec, kde prameny důkladně spojíte, aby se vánočka nerozpletla.
První patro přenesete na plech s pečicím papírem a uprostřed ho rukou lehce promáčknete po celé délce, abyste mohli položit druhé patro. Na druhé patro použijete další tři bochánky, které si opět vyválíte a z nich upletete klasický cop. Položíte na první patro vánočky a okraje přetáhnete přes první, nejnižší patro. Opět rukou mírně promáčknete. Poslední vrstva sestává ze dvou pramenů, ze kterých vytvoříte spirálu a položíte navrch vánočky.
Vánočku potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi, a aby se nerozpadla, propíchněte ji na několika místech špejlemi. Pečete pomalu při 160 °C dozlatova. Že je vánočka hotová poznáte, když do ní píchnete špejlí a ta zůstane čistá. Doporučujeme orientovat se také podle barvy a vůně vánočky, jakmile začne vonět, bude brzo hotová. Orientační doba pečení je asi 45 minut.
Zdroj: livewithanny.cz, TZ Mora.