Do konzumace starší vánočky už se nikdo moc nehrne. V puse se drolí a už to zkrátka není ono, ani když ji namažete silnou vrstvou másla nebo zapíjíte mlékem. Existuje ale způsob, jak jí vrátit zašlou slávu, ba jak z ní dokonce udělat něco ještě násobně chutnějšího.
Připravte si sladkou snídani nebo výborný zákusek v podobě vánočky na francouzský způsob. Když ji obalíte ve směsi vajec, mléka a skořice, opečete a ozdobíte čerstvým ovocem, zapráší se po ní tak rychle, že se ani nestačíte zorientovat a budete rádi, když na vás také jeden kousek zbyde. A když ji doplníte zakysanou smetanou, bude to pochoutka první třídy.
Vánočka ala francouzský toast
Připravte si:
- 4 plátky vánočky (lze i s mazancem)
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- špetka soli
- lžička skořice
- máslo na opečení
- moučkový cukr
Postup:
1. vejce rozšlehejte v misce s mlékem, solí a skořicí. Vánočku si nakrájejte na plátky, které obalujte v připravené směsi vajec a mléka. Nespěchejte a nechte vždy plátek vánočky trochu nasát, aby byl po upečení krásně šťavnatý.
2. rozehřejte si pánev a vložte do ní lžíci másla. Obalné plátky vánočky pak na mírném plameni opékejte dozlatova, a to nejprve z jedné a pak i z druhé strany.
3. po opečení vyndejte plátky vánočky z pánve na předem připravený talířek vyložený papírovými utěrkami a nechte je trochu odpočinout. Jakmile ubrousek nasaje přebytečný tuk, můžete je ještě teplé posypat moučkovým cukrem a ihned podávat.
Díky tomuto receptu do vánočky vrátíte nejen vláhu, ale přestane se vám drolit v rukou i v ústech a nikdo by nepoznal, že se jedná vlastně o starý kus pečiva. Když ji ještě pocukrujete moučkovým cukrem, ozdobíte ovocem a budete servírovat s velkou lžící zakysané smetany, budou se všichni olizovat až za ušima.
Zdroj: allrecipes.com, foodnetwork.co.uk.