Tipy a triky

Zbytky vánočky nemusí končit v koši. Připravte si z nich lahůdku na způsob francouzského toastu

Někdy je zachráněné jídlo chutnější než jeho původní podoba

autor

Jitka Wolfová

26. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Dříve se na Vánoce peklo tolik vánoček, kolik bylo členů rodiny, plus jedna velká na Štědrý večer. Dnes pečeme většinou pouze jednu, ale i tak se stane, že nám často velký kus zbyde. Jeho konzumaci pak odkládáme tak dlouho, až už se hodí tak maximálně ptákům do krmítka. Což by se ale prý podle ornitologů také dělat nemělo. A co pojmout suchou vánočku jako surovinu a připravit si z ní něco ještě mnohem lepšího?
Reklama

Do konzumace starší vánočky už se nikdo moc nehrne. V puse se drolí a už to zkrátka není ono, ani když ji namažete silnou vrstvou másla nebo zapíjíte mlékem. Existuje ale způsob, jak jí vrátit zašlou slávu, ba jak z ní dokonce udělat něco ještě násobně chutnějšího.

Stará vánočka může ještě sklidit spoustu chvály

Připravte si sladkou snídani nebo výborný zákusek v podobě vánočky na francouzský způsob. Když ji obalíte ve směsi vajec, mléka a skořice, opečete a ozdobíte čerstvým ovocem, zapráší se po ní tak rychle, že se ani nestačíte zorientovat a budete rádi, když na vás také jeden kousek zbyde. A když ji doplníte zakysanou smetanou, bude to pochoutka první třídy.

Vánočka ala francouzský toast

Připravte si:

  • 4 plátky vánočky (lze i s mazancem)
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • špetka soli
  • lžička skořice
  • máslo na opečení
  • moučkový cukr

Postup:

1. vejce rozšlehejte v misce s mlékem, solí a skořicí. Vánočku si nakrájejte na plátky, které obalujte v připravené směsi vajec a mléka. Nespěchejte a nechte vždy plátek vánočky trochu nasát, aby byl po upečení krásně šťavnatý.

2. rozehřejte si pánev a vložte do ní lžíci másla. Obalné plátky vánočky pak na mírném plameni opékejte dozlatova, a to nejprve z jedné a pak i z druhé strany. 

3. po opečení vyndejte plátky vánočky z pánve na předem připravený talířek vyložený papírovými utěrkami a nechte je trochu odpočinout. Jakmile ubrousek nasaje přebytečný tuk, můžete je ještě teplé posypat moučkovým cukrem a ihned podávat.

Díky tomuto receptu do vánočky vrátíte nejen vláhu, ale přestane se vám drolit v rukou i v ústech a nikdo by nepoznal, že se jedná vlastně o starý kus pečiva. Když ji ještě pocukrujete moučkovým cukrem, ozdobíte ovocem a budete servírovat s velkou lžící zakysané smetany, budou se všichni olizovat až za ušima.

Zdroj: allrecipes.com, foodnetwork.co.uk.

Další zajímavé články