Zdraví

Jídelníček každé ženy by se měl změnit už týden před očekávanou menstruací. Jedině tak lze předejít podrážděným stavům

Naučte se jíst během svých dnů jinak

autor

Anna Janoušková

26. března 2022

 
FOTO / Pexels
Každá žena moc dobře ví, jak působí na tělo i mysl hormonální změny, které přichází při každé menstruaci. Některé ženy jsou podrážděnější než jiné a bolesti v oblasti podbřišku tomu také moc nepomáhají. Někdy vás může napadnout, že zmrzlina se šlehačkou a pořádnou porcí čokolády je tím nejlepším lékem, který zažene veškeré splíny. Jak by se měl ve skutečnosti změnit váš jídelníček, když se blíží "nenáviděný týden", se pojďte podívat s námi.
Reklama

Když je nám opravdu nejhůř, často sáhneme po sladkém moučníku, o kterém jsme přesvědčeny, že nám zlepší náladu. Opak je však pravdou. Potraviny, které jsou opravdu hodně sladké, totiž mohou podle health.clevelandclinic.org vše jen zhoršit. Vysoká hladina inzulínu může způsobit ještě silnější nerovnováhu hormonů, což je něco, co při menstruaci opravdu nechcete. Proto je potřeba zaměřit se spíš na nízkoglykemickou dietu, která by měla začít dokonce už pár týdnů před očekávanou menstruací.

Menstruační bolesti i podrážděnost lze usměrnit některými potravinami

Pokud totiž během menstruace jíte hodně sacharidů a cukrů, můžete se cítit nafouklé nebo ještě více podrážděné. Ženy se syndromem polycystických ovarií mohou mít nepravidelnou menstruaci, která může vést k dalším komplikacím. Ale když vaše hladina cukru v krvi stoupá a klesá, můžete se cítit unavené nebo mít i silné bolesti hlavy.

Některé živočišné produkty, jako jsou mléčné výrobky a oleje mohou rovněž způsobovat nepříjemné komplikace. Estrogeny, které lze nalézt v některých živočišných produktech a přidaných olejích, mohou způsobit abnormální ztluštění děložní sliznice a vaše tělo musí během menstruačního cyklu vytvářet více prostaglandinů, aby výstelku rozložilo. Více prostaglandinů pak ale znamená větší bolest. Proto se také doporučuje vyhnout se potravinám, které mohou zvýšit hladinu estrogenu ve vašem těle.

Jak přeprogramovat chutě

Pokud milujete sladké, bude pro vás těžké přes noc dojít k tomu, aby vás uspokojily saláty, ale když začnete postupně, můžete dojít k dobrým výsledkům. Proto je potřeba začít ještě před tím, než nastane den "D". Doporučuje se proto zařazovat prospěšné potraviny a nahrazovat ty, které mohou způsobovat komplikace, s dostatečným předstihem a změnit celý způsob stravování. A pokud vás přepadne chuť zahnat nepříjemné pocity čokoládovým dortem, ulomte si raději kousek hořké čokolády.

Je to opravdu o přeprogramování a změně potravin celkově. Zpočátku může být obtížné provést úplný přechod z horkých polévkových pohárů na zdravější potraviny, ale je to možné. Antioxidanty z čokolády, na kterou máte chuť, budete přijímat stále, jen ne ve velkém množství a s menším množstvím cukru. Nakonec si můžete dát za cíl pokusit se vyhnout sladkostem úplně.

Gynekoložka Dr. McClure také doporučuje omezit kofein a alkohol, protože tyto nápoje vás mohou dehydratovat. Pokud prostě nemůžete žít bez kávy, navrhuje místo ranní kávy připravit si šálek horkého čaje a zbytek dne popíjet jen vodu. Pokud vás samotná voda neuspokojuje, přidejte do ní některé ze svých oblíbených čerstvých ingrediencí, jako jsou plátky citronu, melounu, bylinky nebo okurka.

Co mít při periodě v ledničce

Vzhledem k tomu, že ženské tělo během života prochází tolika cykly, doporučuje doktorka, aby se ženy zásobily dobrými potravinami, které jsou bohaté na antioxidanty, železo a vlákninu. Chce to se také zaměřit na získávání klíčových nutričních prvků, jako je vitamín D a omega-3 mastné kyseliny, které do těla dostanete prostřednictvím potravin, jako je losos, lněné semínko a ořechy.

Zdroje železa

Začněte zvyšovat hladinu železa minimálně týden nebo dva před cyklem. V úvahu připadá malé množství libového červeného masa a také zelená listová zelenina – vše od špenátu po mangold a brokolici. Skvělým zdrojem železa jsou ale i fazole, čočka nebo jiné luštěniny.

Zdroje antioxidantů

Potřebujete nápady na další sladké dobroty během menstruace? Zásobte se tmavými bobulemi. Borůvky, ostružiny, jahody, maliny a třešně jsou skvělými zdroji antioxidantů. Antioxidanty jsou navíc důležité, protože pomáhají bojovat proti volným radikálům, které jsou spojeny s nemocemi, jako je cukrovka a rakovina.

Zdroje vlákniny

Do určité míry lze reabsorpci estrogenu blokovat i vlákninou. Vlákninu najdete v celozrnných výrobcích, luštěninách, ořeších, ovoci a zelenině. Brukvovitá zelenina (jako brokolice, květák, růžičková kapusta a mangold) jsou nejen dobrým zdrojem vlákniny, ale jsou také plné antioxidantů a snižují zánět.

Zelenina jako mrkev a sladké brambory jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Pokud toužíte po ovoci, vyberte si nízkoglykemické varianty, jako jsou bobule, třešně, grapefruity, hrušky a zelená jablka. Jak již bylo zmíněno, celozrnné výrobky a luštěniny jako fazole, hrách a čočka jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Dr. McClure však doporučuje jíst obiloviny a luštěniny střídmě, protože některé z těchto potravin mohou zvyšovat zánět v těle.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, healthline.com.

Další zajímavé články