Zdraví

Červená řepa i šťáva z ní zvýší vaši imunitu, pomůže s detoxikací, omladí pleť a přinese i další zdravotní benefity

Červená řepa je výborným antioxidantem

autor

Natálie Sováková

25. září 2020

 
FOTO / JumpStory
Zázračné účinky mají některé potraviny a červená řepa mezi ně určitě patří. Jaké jsou léčivé účinky červené řepy a jak může pomoci vašemu zdraví?
Reklama

Tak schválně, věděli jste, že je červená řepa výborný antioxidant, usnadňuje práci střevům a pomáhá při detoxikaci organismu? Mimo to také výrazně podporuje zdravé fungování mnoha orgánů těla a je doporučována při léčbě rakoviny, to ale není zdaleka vše.

Proč řepu zařadit do jídelníčku

Ptáte se, v čem všem je červená řepa prospěšná? Je toho opravdu hodně. Červená řepa totiž patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, který můžete konzumovat. Je takzvanou funkční potravinou, která pomáhá modernímu člověku překonávat nástrahy civilizačních chorob. Výhodou je, že je červená řepa velmi chutná a nízkokalorická. Budete asi překvapeni, v čem všem vám řepa může pomoci. Nyní se podívejte na důvody, proč tuto rubínovou kořenovou zeleninu jíst.

Obsahuje minerální látky a vitaminy

Jako první jistě stojí za zmínku, že červená řepa obsahuje důležité minerální látky, jako je vápník, hořčík, železo, fosfor, jód, měď, draslík, sodík, křemík, selen, zinek či mangan. Tato potravina je ale také rovněž velice bohatá na vitaminy B, C a E. Dále obsahuje kyselinu listovou, betakaroten, antioxidanty betain a betacyanin či cenné stopové prvky cesium a rubidium. Všechny tyto látky vašemu tělu prospějí, jedná se tedy o extrémně zdravou zeleninu.

Pomáhá s detoxikací

Další věcí, pro kterou je červená řepa ceněna, jsou její detoxikační účinky. Dokáže totiž neutralizovat škodlivé látky v těle, a tak zbavuje organismus odpadních látek, jako je třeba hliník, olovo či radioaktivní látky. Výrazně pomáhá k očištění střeva a mozku a mimo jiné je také doporučována jako prevence proti rakovinovému bujení.

Pomáhá játrům

Dalším pozitivem červené řepy je, že je užitečná i pro vaše játra, neboť je očišťuje a pomáhá obnovovat jejich buňky. Betakyanin je totiž nejen účinným antioxidantem, ale také významným jaterním tonikem, tedy působí regeneračně. Mimo to také zlepšuje činnost ledvin a žlučníku.

Pro dobrou náladu

O červené řepě se ale také říká, že je účinným stimulátorem dobré nálady, tak proč ji nevyzkoušet.

Omlazuje pleť

Díky vysokému obsahu kyseliny listové nahradí červená řepa i dražší omlazující přípravky. Pokud ji prý budete pravidelně konzumovat každý den, tak vám pomůže oddálit projevy stárnutí a povede ke zlepšení kvality vaší kůže. Červená řepa vaší pleti, ale i pokožce celého těla dodá pružnost, pevnost a lesk. Ostatně za zkoušku nic nedáte.

Na imunitu

Díky selenu a vitaminu E v červené řepě se vám ale také zvýší celková imunita a řepa navíc zároveň přispívá k celkové regeneraci organismu. Také ale potlačuje záněty a má i protirevmatické účinky.

Na zrak

Betakaroten obsažený v červené řepě zase bude příznivě působit na váš zrak.

Zlepšuje vlasy i nehty

Konzumace červené řepy vám ale také dopomůže ke zlepšení kvality vašich nehtů a vlasů, ty tak budou pevnější a zdravější. Vlasy díky velkému množství v řepě obsažených karotenoidů získají větší sílu a lesk. Blahodárný vliv na vaše vlasy a nehty můžete po čase posoudit sami.

Proti chudokrevnosti

Červenou řepu ale využijete také v boji proti chudokrevnosti, je totiž stimulátorem tvorby červených krvinek v kostní dřeni.

Pomáhá žaludku

Červená řepa se také výborně osvědčila jako pomocník při zažívání a vylučování, které současně usměrňuje. Stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a zároveň udržuje v rovnováze činnost žaludku. Červená řepa ale také zabraňuje průjmům, respektive zácpám a zlepšuje celkovou kvalitu stolice. Usnadňuje práci střevům a navíc díky svým močopudným vlastnostem pomáhá v boji s nežádoucím zavodněním těla.

Snižuje hladinu cholesterolu

Další věcí, kterou červená řepa umí, je snižování hladiny špatného LDL cholesterolu, k tomu dopomáhá vláknina a antioxidant betacyanin, jež řepa obsahuje.

Proti rakovině

Červená řepa ale také funguje jako prevence před vznikem rakoviny. Rovněž však slouží jako podpůrný lék při jejím překonávání a poté i při rekonvalescenci po vyléčení, a to díky jejím detoxikačním vlastnostem. Podle jednoho výzkumu může konzumace šťávy z řepy pomoci zmenšit rakovinové nádory.

Po různých onemocněních a na menstruaci

Červená řepa bývá doporučována při zotavování pacientů, kteří prodělali klíšťovou encefalitidu nebo lymskou boreliózu. Je ale také pomocníkem při léčbě leukémie a má i protimalarický účinek. Dále pozitivně působí například při menstruačních či klimakterických problémech.

Pozitivní vliv na mozek

I v boji proti vzniku některých onemocnění mozku může pomoci právě červená řepa. Pokud ji totiž budete konzumovat, může vám pomoci o něco oddálit nebo zmírnit projevy nemocí, jako je například demence či skleróza. Jakto? Tato zelenina zvýší přísun krve do mozku a způsobí tak jeho lepší prokrvení. Zejména starší lidé tedy jistě řepu ocení.

Pomáhá kardiovaskulárnímu systému

Červená řepa ale také pomáhá chránit kardiovaskulární soustavu. Co vše umí? Zlepšuje činnost srdce, zabraňuje ateroskleróze, snižuje krevní tlak, zpevňuje stěny kapilár, rozšiřuje věnčité tepny a také podporuje tvorbu červených krvinek.

Pomůže s problémy s lupy

Červená řepa vám ale také dopomůže ke správnému vyživování vlasových kořínků a pokožky na hlavě, a to díky vitaminům a minerálům. A co víc, má také protizánětlivé a antiseptické vlastnosti, tím se snadněji zbavíte odumřelých kožních buněk a kůže snáze zregeneruje. A co to pro vás znamená? Dost možná můžete díky řepě zmírnit projevy lupů či se jich úplně zbavit.

Posiluje kosti

V červené řepě mimo jiné také najdeme několik minerálů a vitaminů, které přispívají k posílení kostí, a to například hořčík, kyselinu listovou, vitamin C či oxid křemičitý. Oxid křemičitý má prý velký vliv na vstřebávání vápníku do kostí, ale také na tvorbu chrupavek či zvyšování hustoty kostí.

Jak ji konzumovat?

Jako jídlo

Řepu můžete jíst všelijak, syrovou, vařenou či pečenou. Obsah užitečných látek v řepě však tepelnou úpravou značně klesá. Pokud upřednostňujeme čerstvou řepu, není nic snazšího než si z ní udělat salát. Jak na to? Jednoduše řepu můžete nastrouhat a k ní přidáte například cherry rajčata, mrkev, olivy, rukolu a limetovou šťávu. A salát je hotový. K řepě se ale do salátu hodí také jiné ingredience jako například jablka, křen, zelí, vařený brambor či jogurtová zálivka. Ale záleží na chuti každého.

Další variantou je vařená řepa, kterou můžete nastrouhat a přidat k ní třeba ořechy, sušené švestky a olivový olej. To je zase jiný příklad salátu. Řepu ale můžete také upéci v troubě, a to ideálně bez slupky v alobalu po dobu cca 40 minut. Poté ji můžete smíchat třeba se sýrem. Pokud vás ani jedno nezaujalo, tak lze z řepy uchystat také výtečnou polévku.

Jako pití

Z řepy můžete udělat ale také chutnou detoxikační šťávu, kterou můžete pít měsíc či déle. Než si však na řepu zvyknete, tak je ideální nejprve do šťávy dávat větší podíl mrkve a jablka, řepy zprvu dávejte jen asi 10 % z celkového množství šťávy. Když si vaše tělo na řepu zvykne, můžete dávku řepy navýšit zhruba na 40 %. Ideálně hotový nápoj popíjejte přes den po doušcích.

Pro koho nemusí být řepa vhodná

Červená řepa má sice pro zdraví mnoho benefitů, její konzumace však může některým jedincům vadit. Nelze ji proto doporučit úplně všem. A kdo by si na konzumaci červené řepy měl dát pozor? Tak určitě jedinci, kteří mají problémy s ledvinami či játry a rovněž ti se zvýšeným rizikem vzniku ledvinových kamenů. Červená řepa je také nevhodná pro lidi trpící nízkým krevním tlakem, jistá rizika však mohou existovat i u osob, které se léčí s vysokým krevním tlakem. Řepa je nevhodná také pro osoby trpícími průjmy a nemusí být vhodná pro diabetiky. Červená řepa není vhodná pro lidi, kteří trpí nemocemi, jako je Hemochromatóza a Wilsonova choroba. Z preventivních důvodů není řepa doporučována ani těhotným ženám.

Jisté nežádoucí reakce (jako je například zvýšená teplota, návaly chladu či vyrážka) se u některých lidí mohou objevit také po požití tepelně nezpracované červené řepy, tito jedinci totiž mohou mít nesnášenlivost na některou látku obsaženou v řepě. Zhruba každému desátému člověku se pak po konzumaci červené řepy zbarví moč dočervena, o nic špatného se však většinou nejedná.

Další zajímavé články