Červená řepa je kořenová zelenina, která obsahuje neskutečné množství živin. Někdy je dokonce označována za elixír mládí a krásy. Původně se jedly listy červené řepy a patřily mezi lahůdky, které nebyly jen tak pro někoho. Teprve později se přišlo na léčivé účinky kořene. K listům se v prodeji příliš nedostaneme, ale naštěstí kořen bývá k dispozici většinu roku a za příznivou cenu.
Zdroj vitamínů a minerálů
Červená řepa je zdravá díky kombinaci látek, které obsahuje. Je vynikajícím zdrojem železa a je schopna ho do organismu opravdu dostat. Také je bohatá na různé vitamíny, zejména různé vitamíny z řady B a vitamín C. Je tu i karoten, který se může přeměnit na vitamín A. Bohatá je také na minerály – vápník, hořčík, už zmiňované železo, sodík a draslík. Výstraha platí pro ty, kdo by měli těchto minerálů nadbytek.
Červená řepa je vynikajícím a nenahraditelným zdrojem minerálů a vitaminů. Konzumace řepy pomáhá na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém. Křemík v ní obsažený je na pevné kosti, vlasy a nehty, má také velké množství vápníku, hořčíku, železa a také zinku.
Významný zdroj železa
Je jasné, že řepu by měli užívat všichni, kdo mají nedostatek železa a dalších látek. Jakmile vám lékař diagnostikuje chudokrevnost či problémy s krevním obrazem, je vhodná chvíle začít s léčbou založenou na červené řepě. Často dostanete i pokyn od samotného lékaře.
Kyselina listová pro maminky i mimina
Vzhledem k tomu, že je řepa bohatou zásobárnou vitaminů C, B1, B2, B6 a E, dodává tělu vzácné živiny, těhotným a kojícím ženám přináší užitek množství kyseliny listové, která má nezastupitelnou roli ve zdravém vývoji plodu.
Využití při léčbě rakoviny
Zajímavé jsou možnosti v léčbě a prevenci rakoviny. Tento fakt je podpořen studií maďarského vědce dr. Ferencziho, který na sklonku padesátých let minulého století vyléčil padesátiletého muže s rakovinou plic dietou založenou výhradně na konzumaci syrové červené řepy. Ve skupině měl více pacientů a i u ostatních došlo ke zlepšení stavu. Podobné experimenty se dělaly i později a potvrdily příznivé účinky řepy u onkologických pacientů.
Myslet si, že se nám podaří zdolat vždy rakovinu jen pomocí řepy, by ale mohlo být značně naivní a nebezpečné. Většina odborníků se kloní k závěru, že řepa je rozhodně dobrý prostředek a jako podpůrná léčba je nesmírně užitečná. Vedle přímých účinků na zmenšování nádorů má totiž i významný podíl na schopnosti organismu zvládnout chemoterapii, udržet váhu pacienta a tím napomoci zvýšit naději na přežití.
Možnosti konzumace
Nejlepší a nejjednodušší je pití šťávy z řepy. K jejímu získání ale potřebujete kvalitní odšťavňovač. Pokud to ale s řepou myslíte vážně a potřebujete podstoupit léčebnou kúru, rozhodně neváhejte a nějaký vhodný stroj zakupte. Nákup lahví se šťávou se totiž také prodraží. Možná ještě víc než nákup zařízení. Doporučuje se denně alespoň 1,5 dcl čerstvé šťávy. Dávku můžete pochopitelně zvýšit podle potřeby. Nelekejte se červeně zbarvené moči. V tomto případě to není žádná známka problémů.
Můžete si také zakoupit prášek z červené řepy. Ten se podává každé ráno. Jako prevence stačí jedna polévková lžíce. Pro nemocné rakovinou se doporučují lžíce tři. Vždycky je ale nutné zařadit k řepě i nějaké další jídlo. Konzumace samotného prášku se nedoporučuje. Také je třeba dát si pozor na vylučování toxinů z těla. Měli byste proto zajistit dostatečný přísun tekutin. Není od věci zahájit léčbu i detoxikací organismu a potom se pustit do řepy.