Játra mají celou řadu funkcí. Jednou z nich je filtrování škodlivých látek v těle. Odbourávají alkohol a vyrovnávají se s cizorodými chemickými sloučeninami.
Přitom musí zajišťovat produkci žluči a mnohé další funkce. Je proto jasné, že čím víc játra zatěžujeme, tím hůř fungují a tím dříve také může dojít k jejich selhání.
Jak dostat játra do pohody
Základní způsob, jak dostat játra do formy a udržet je v ní, je zdravé stravování. Játrům například nedělá dobře smažená strava a přepalované tuky. Upřednostňujte tedy potravu vařenou, dušenou či syrovou. Omezujte také tučné produkty. Dopřejte si hlavně potraviny, které neobsahují žádná barviva či konzervanty. Zbytečně jimi játra zatěžujete.
Máte-li problémy s játry, dopřejte si i hodně spánku a klidu. Jinak prospěšná pohybová aktivita nedělá játrům dobře, protože se musí vyrovnávat s metabolickými produkty. Nemocní s játry vědí, že se musí vyhýbat námaze, cvičení a dalším aktivitám. Teprve, když nejhorší fáze potíží poleví, vám lékař povolí procházky. Játra se brání i tím, že budete cítit únavu a nebude se vám do ničeho chtít.
Čím játra povzbudit
Játra můžete povzbudit celou řadou zdravých potravin. Určitě jim dělají dobře vitaminy řady B a vitamin C. Vysloveně pozitivní účinky má ostropestřec mariánský. Ten dokáže povzbudit i růst nových jaterních buněk. Dopřávejte si ale také grapefruit, česnek, červenou řepu, košťálovou zeleninu a kurkumu. Zelenina zvyšuje produkci jaterních enzymů, kdežto kurkuma působí protizánětlivě a pomáhá játrům v zneškodňování toxinů.
Tmavá listová zelenina a pampeliška
Kapusta, růžičková kapusta, špenát a čekanka patří mezi zeleninu, která je bohatá na síru. Ta slouží jako aktivátor jaterních enzymů odpovědných za vylučování volných radikálů a toxinů z těla. Jednoduše řečeno síra pomáhá játrům v detoxikačním procesu.
Nejspíš už jste v souvislosti s jaterní detoxikací slyšeli o pampelišce. Tato jarní rostlina je cennou léčivkou. Játrům prospívá konzumace čerstvých stvolů, listů i kořene pampelišky. Hořčin taraxacin, který pampeliška obsahuje, může podle některých odborníků stimulovat uvolnění žluči, jež podporuje trávení a vstřebávání tuků. Listy a stvoly, které mají výraznou, štiplavou a nahořklou chuť, můžete konzumovat ve formě jarního salátu.
Mořské řasy
Mořské řasy jsou bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek, stopových prvků a vitaminů. Mají mimořádně příznivé účinky na lidský organismus. Podle odborníků dokonce mořské řasy pomáhají játrům tím, že zabraňují vstřebávání těžkých kovů a dalších toxinů do těla.
Kurkuma
Kurkuma patří mezi časté předměty zkoumání ve vědeckých laboratořích. Některé klinické studie již potvrdily příznivé účinky kurkumy na jaterní zdraví a další výzkumy stále probíhají. Podle odborníků dokáže kurkuma chránit játra před poškozením toxiny a rovněž může napomáhat regeneraci již poškozených jaterních buněk. Toto žlutooranžové koření také podporuje produkci žluči a zlepšuje funkci žlučníku.