To, jak jíme na jaře, se dost zásadně liší od toho, jak jíme v zimě. Naší stravu můžeme začít odlehčovat o čerstvé bylinky a první jarní zeleninu. Pojďme se podívat, které potraviny bychom měli na jaře zařadit do jídelníčku.
Vsaďte na klíčky a výhonky
Rostlinné klíčky a výhonky jsou ideálním zdrojem vitaminů, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a řady dalších pro tělo důležitých látek. Klíčky tepelně neupravujte, ať v nich živiny zbytečně neničíte.
Přidat je můžete je do salátů, polévek, k masu i na chléb s pomazánkou. Výhodou je, že si je lehce vypěstujete doma. Zkuste třeba řeřichu, která je skvělá pro zdraví ledvin a proti jarní únavě. Zkuste i klíčky mungo, chutnají jako šťavnatý hrášek. Naklíčená neloupaná pohanka je zase bohatá na rutin, který umí zahnat modřiny, křečové žíly, popraskané žilky v obličeji i nepříjemné hemoroidy.
Dopřejte si dostatek ovoce i zeleniny
Dopřejte si co nejvíce ovoce a zeleniny, díky vysokému obsahu vlákniny vám pomohou pročistit střeva a zbavit tělo zátěže. Trávicí systém zbavený usazenin pak umožňuje lepší vstřebávání živin. Nebojte se ani kyselejšího ovoce, které pomáhá aktivovat metabolismus. Do salátů můžete přidávat i jablečný nebo vinný ocet.
Očistě ledvin a jater pomohou také bobuloviny, zelí, paprika, jablka, květák, česnek a cibule. Kromě čerstvých plodů a klasických jídel pijte i smoothie, vymačkané šťávy, nebo si vařte zeleninové polévky.
Zelené potraviny jsou top
Vedle bylinek by neměla chybět i jakákoli zelená zelenina, především listová. Je bohatá na vitaminy, minerály, kyselinu listovou, čistí krev, ledviny a játra. Za zelené zbarvení mohou tzv. glukosinoláty, obsahující síru, která ochrání před parazity, ale je spojována se i se sníženým rizikem výskytu některých druhů rakoviny. Dopřejte si špenát, brokolici, růžičkovou kapustu, chřest, řapíkatý celer, hlávkové zelí i okurku. Například chřest je nejlepším zdrojem látky folát (vitamin B), který je sloučeninou dopaminu, serotoninu a norepinefrinu a všechny tyto látky zlepšují naši náladu.
Sladké brambory
Batáty, nebo-li sladké brambory, jsou u nás stále podceňované a je to velká škoda. Jejich výživové hodnoty jsou opravdu velmi zajímavé. Jsou plné sacharidů, vitamínů A, B, C a obsahují uhlovodíky a draslík.
Právě ten pomáhá udržovat vyvážený stav elektrolytů v našem těle. Draslík také pomáhá snížit krevní tlak, takže se snižuje napětí, které může způsobovat únavu našeho organismu.
Úžasné bylinky
Bylinky se hodí na dochucení jídel, do ovocných a zeleninových šťáv a smoothies, k přípravě čajů i limonád. Nezatracujte ani pažitku, která je nenáročná na pěstování a v jídelníčku ji oceníte. Zlepšuje trávení a je bohatým zdrojem vitamínu B2, C, vápníku a draslíku. Pokud se vám do pěstování vlastních bylinek nechce, můžete si jít i nějaké nasbírat. Volně v lese můžete narazit na medvědí česnek a kopřivy. Medvědí česnek i kopřiva pomáhá tělu zbavit se přes zimu nastřádaných škodlivin.
Ořechy
Ořechy sice nepatří k jarním plodům, ale dopřávat bychom si je měli každý den. Představují velký zdroj přírodních látek, které jsou v mnoha ohledech užitečné pro naše zdraví. Máte málo energie? Není nic lepšího než si dát hrst oříšků, které vám cenné látky doplní a ještě si pochutnáte. Jedna hrst představuje optimální dávku, která pozitivně ovlivní vaši náladu a navodí příjemný pocit.