Zdraví

Bojíte se krevních sraženin? Vsaďte na potraviny, které přirozeně ředí krev

Existují potraviny, které přirozenou cestou pomáhají ředit krev

autor

Erika Tomanová

28. dubna 2021

 
FOTO / Depositphotos
Diagnózou příliš vysoké hustoty krve trpí mnoho lidí, ale mnozí z postižených o této své zdravotní indispozici vůbec neví. Že mají problém pak zjišťují opožděně, když už se nějaký problém s tvorbou sraženin vyskytne. Proč pro naše tělo představují krevní sraženiny takový problém a jak se jim bránit přírodní cestou?
Reklama

Problém nedostatečně zředěné krve je záludný v tom, že vysílá jen nenápadné signály, takže si ho vůbec nemusíme uvědomit. Často je spojen s vysokým krevním tlakem a dušností, někdy se projevuje také rozmazaným viděním, závratěmi a bolestmi hlavy. I když vás tyto příznaky zrovna netrápí, vyplatí se krevním sraženinám předcházet vhodnou stravou a dostatečným pitným režimem.

Potraviny, které přirozeně ředí krev

Příroda naštěstí nabízí účinné a bezpečné látky, které mají na zvýšenou srážlivost krve pozitivní účinky. Dvě vynikající přírodní látky na ředění krve jsou kajenský pepř a vitamin C. Obě tyto látky jsou též prospěšné pro cévy, mají pozitivní vliv na srdečně-cévní sytém a patří mezi antioxidanty. Podobných látek je ale mnohem víc. Pojďme si je připomenout.

Česnek

Česnek je obecně a právem považován za zdraví velmi prospěšnou potravinu. Má též účinky na ředění krve díky obsahu salicylátů.

Salicyláty jsou obsaženy v mnoha léčivech a jsou též primární krev ředící složkou v aspirinu. Česnek je též prospěšný pro zdraví srdce a cév a má schopnost ničit patogeny.

Cibule

Cibule lidskému organismu prokazuje velkou službu. Salicitáty v ní obsažené likvidují škodlivé bakterie, utužují zdraví cév a napomáhají ředění krve.

Kurkuma

Kurkuma, známé koření obsahující žluté barvivo kurkumin, má na naše zdraví mnoho pozitivních účinků včetně účinku na ředění krve. Kurkuma  též podporuje imunitu, má protizánětlivé účinky a je účinná v prevenci rakoviny.

Koření a bylinky

Krev vám v žilách rozproudí také některé druhy koření, jmenovitě kajenský pepř, již zmíněná  kurkuma, skořice a zázvor, z bylinek je to především kopr a oregano.

K řidší krvi dále napomáhají potraviny s vysokým obsahem vitamínu C - nejvíce ho najdeme v černém rybízu, kiwi, pomerančích a jahodách, nemusíme ale asi připomínat, že zdraví prospívá jakékoli ovoce.

Potraviny s flavonoidy

Ke zdraví srdce a cévního systému přispívají rovněž flavonoidy, jejichž přírodním zdrojem je nejen ovoce a zelenina, ale také například kakao, zelený čaj a červené víno.

Nezapomeňte na pohyb

Pohyb je pro naše tělo velmi prospěšný a též podporuje ředění krve a pokud k němu přidáme konzumaci většího množství zeleniny a ovoce, můžeme se vyhnout potřebě užívat na ředění krve chemicky vyráběné léky. 

Rada na závěr

Mějte na paměti, že ke zvyšování hustoty krve dochází i se zvyšující se nadmořskou výškou a proto, zejména při vysokohorské turistice, vždy dbejte na dostatečný přísun tekutin. Nejvhodnější je čistá voda nebo neperlivé minerálky s obsahem vápníku a hořčíku.

Další zajímavé články