Pro zrak má význam i zdravý životní styl, zejména pak složení stravy, která by měla být co nejpestřejší, bohatá na vitaminy a minerály. Pro oči jsou významné některé potraviny ale i koření. Málo známá je kurkuma, u níž je prokázáno, že kromě velmi pozitivního vlivu na zrak má také protinádorový efekt.
Neznamená to však, že když budete pravidelně jíst potraviny podporující zrak, že se vašemu zraku nemůže už nic stát. Oční choroby se vám v pozdějším věku nemusí vyhnout ani tehdy, když budete jíst zdravě. Následujícími potravinami pouze snížíte rizika jejich vzniku a můžete zpomalit zhoršení zraku.
Syrová červená paprika
Červená paprika má ze všech potravin nejvíce vitamínu C na kalorii. Ten je důležitý pro cévy v očích a podle vědců jím můžeme předcházet šedému zákalu. Další vhodné druhy zeleniny a ovoce jsou květák, papája nebo jahody, které rovněž obsahují vysoké množství vitaminu C. Jíst byste je měli zejména v syrovém stavu, protože tepelnou úpravou se vitamín C ničí. Předností červené papriky je fakt, že obsahuje ještě vitamíny A a E, které jsou pro oči také užitečné.
Listová zelenina
Listová zelenina obsahuje velké množství prospěšných látek včetně luteinu a zeaxantinu. Nejvíce luteinu obsahují kapusta, špenát a zelená petrželka. Tyto látky patří do skupiny karotenoidů a mají silný antioxidační účinek.
To znamená, že zpomalují stárnutí a tím snižují riziko rozvoje chronických očních onemocnění, jako jsou například věkem podmíněná makulární degenerace oka nebo šedý zákal. Listová zelenina má i vysoký obsah dalších vitamínů, které vám také prospějí.
Jablka
Jablka jsou chutná, šťavnatá a plná vitaminů. Udělali byste chybu, kdybyste je pravidelně nejedli. Zdraví očí a předcházení rizika vzniku makulární degenerace zajišťuje vitamin A. Když si dáte denně jedno jablko, budete mí splněno zhruba dvacet procent doporučené denní dávky vitaminu A. Měli byste jich proto sníst za den více, nebo k nim přidat další potraviny, které podpoří zdraví očí.
Borůvky
Borůvky obsahují velké množství vitaminu C. Ten snižuje riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace oka. Díky borůvkám můžete předejít nejrůznějším nemocem a vidět ostřeji. Obsahují totiž antokyany, které pozitivně ovlivňují ostrost vidění.
Losos
Oční sítnice potřebuje omega-3 mastné kyseliny, aby mohla fungovat správně. Ty jsou obsaženy v rybách jako losos, tuňák, pstruh a v mořských plodech.
Mastné kyseliny chrání oči před zeleným zákalem a makulární degenerací. Lidé, kteří jí málo nebo vůbec ryby, mohou trpět i syndromem suchého oka.
Mandle
Jsou výtečným zdrojem vitaminu E, který zpomaluje makulární degeneraci. Jedna hrst mandlí denně odpovídá polovině doporučené denní dávky tohoto vitaminu. Mandle jsou i jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Obsahují též množství hořčíku, draslíku a železa. Obsah vápníku v mandlích je dokonce vyšší než v mléku. Mandle chrání zrak před jeho zhoršováním.
Vejce
Možná budete překvapeni tím, že zrovna vejce mají pozitivní vliv na oči. Žloutek obsahuje lutein, cystein a další aminokyseliny. Jde o látky, které preventivně ochraňují zrak před vznikem šedého zákalu. Vejce obsahují ještě zinek, který se podílí na regeneraci sliznic.