Zdraví

Nejsou chlebíčky jako chlebíčky aneb Zkuste to letos jinak než s bramborovým salátem a šunkou

Napadlo vás někdy udělat chlebíčky trochu jinak?

autor

Kristýna Maxová

26. prosince 2021

 
FOTO / Unsplash
Jednohubky s česnekovou pomazánkou, chlebíčky i kanapky – silvestrovské oslavy se odjakživa neobejdou bez prohýbajících se stolů plných oblíbených pochutin. Co takhle letos ozdobit novoroční menu o netradiční chlebíčky? Nejenže skvěle vypadají, ale i chutnají! Fantazii se meze nekladou, a tak je můžete zdobit podle vlastních představ.
Reklama

Základem každého chlebíčku je tmavý hranatý chléb nakrájený na tenké plátky a potřený máslem. Ten se následně zdobí nejrůznějšími potravinami a oblohou z čerstvé zeleniny. Mezi tradiční pak řadíme variantu s brambory, kdy se chlebíček jednoduše ozdobí vařeným bramborem s pažitkou a zalije se domácí majonézou.

Aby byl výsledek opravdu povedený, doporučujeme vybírat kvalitní potraviny, se kterými můžete s chutí vykročit do nového roku tím správným směrem. Někdy se zkrátka vyplatí si připlatit a připravit si skutečný kulinářský zážitek. I když se jedná třeba o, na první pohled obyčejný, chlebíček s vařenými bramborami.

Bramborový chlebíček

Ingredience:

  • žitný kváskový chléb (4 krajíce)
  • máslo na namazání
  • 5 ks brambor
  • majonéza
  • pažitka
  • sůl a pepř

Postup:

Chléb nakrájejte na tenké plátky a potřete ho máslem. Uvařené brambory ve slupce pokrájejte na kolečka a položte na chléb. Osolte, přidejte pepř a posypejte pažitkou. Na závěr přelijte majonézou a můžete podávat.

Chlebíček s vejcem a opečenou slaninou

Ingredience:

  • žitný kváskový chléb (4 krajíce)
  • 10 dkg slaniny
  • máslo na namazání
  • 4 ks vajec
  • 1 ks červené cibulky
  • ½ okurky

Postup:

Na pánvi si připravte volské oko a slaninu. Chléb namažte máslem a přidejte vrstvu na plátky nakrájené okurky a cibule, poté přidejte vejce a na závěr slaninu. Můžete ozdobit polníčkem.

Sýrový chlebíček

Ingredience:

  • žitný kváskový chléb (4 krajíce)
  • 250 g sýru eidam
  • 100 g tvarohu
  • 100 g másla
  • tenký plátek čerstvého lososa
  • salát
  • 2 ks vajec uvařených natvrdo
  • 2 čajové lžičky kaviáru
  • sůl

Postup:

Na pánvi osmažte plátek chleba se sýrem tak, aby se eidam úplně rozpustil. Poté si připravte náplň. Smíchejte rozehřáté máslo s tvarohem a přidejte zeleninu s najemno nakrájenou rybou bez kůže, na kostičky nakrájenými vejci a kaviárem. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí a směsí potřete chléb.

Zdroj: TZ myjsmebio.cz, bevcooks.com.

Další zajímavé články