Základem každého chlebíčku je tmavý hranatý chléb nakrájený na tenké plátky a potřený máslem. Ten se následně zdobí nejrůznějšími potravinami a oblohou z čerstvé zeleniny. Mezi tradiční pak řadíme variantu s brambory, kdy se chlebíček jednoduše ozdobí vařeným bramborem s pažitkou a zalije se domácí majonézou.
Aby byl výsledek opravdu povedený, doporučujeme vybírat kvalitní potraviny, se kterými můžete s chutí vykročit do nového roku tím správným směrem. Někdy se zkrátka vyplatí si připlatit a připravit si skutečný kulinářský zážitek. I když se jedná třeba o, na první pohled obyčejný, chlebíček s vařenými bramborami.
Bramborový chlebíček
Ingredience:
- žitný kváskový chléb (4 krajíce)
- máslo na namazání
- 5 ks brambor
- majonéza
- pažitka
- sůl a pepř
Postup:
Chléb nakrájejte na tenké plátky a potřete ho máslem. Uvařené brambory ve slupce pokrájejte na kolečka a položte na chléb. Osolte, přidejte pepř a posypejte pažitkou. Na závěr přelijte majonézou a můžete podávat.
Chlebíček s vejcem a opečenou slaninou
Ingredience:
- žitný kváskový chléb (4 krajíce)
- 10 dkg slaniny
- máslo na namazání
- 4 ks vajec
- 1 ks červené cibulky
- ½ okurky
Postup:
Na pánvi si připravte volské oko a slaninu. Chléb namažte máslem a přidejte vrstvu na plátky nakrájené okurky a cibule, poté přidejte vejce a na závěr slaninu. Můžete ozdobit polníčkem.
Sýrový chlebíček
Ingredience:
- žitný kváskový chléb (4 krajíce)
- 250 g sýru eidam
- 100 g tvarohu
- 100 g másla
- tenký plátek čerstvého lososa
- salát
- 2 ks vajec uvařených natvrdo
- 2 čajové lžičky kaviáru
- sůl
Postup:
Na pánvi osmažte plátek chleba se sýrem tak, aby se eidam úplně rozpustil. Poté si připravte náplň. Smíchejte rozehřáté máslo s tvarohem a přidejte zeleninu s najemno nakrájenou rybou bez kůže, na kostičky nakrájenými vejci a kaviárem. Vše dobře promíchejte a dochuťte solí a směsí potřete chléb.
Zdroj: TZ myjsmebio.cz, bevcooks.com.