Zdraví

Nejchutnější způsoby, jak zařadit ryby do vašeho jídelníčku

Rybí maso je nejen zdravé, ale i chutné

autor

Anna Janoušková

24. ledna 2022

 
FOTO / Pexels
Podle výživových doporučení bychom měli mít rybu na talíři zhruba 2-3x týdně, čímž bychom do sebe dostali průměrně 400 g rybího masa. Situace v naší zemi je však naprosto odlišná a mnoho z nás nekonzumuje ani čtvrtinu tohoto množství. Důvodem často bývá, že nevíme, jak rybu chutně připravit.
Reklama

Konzumace ryb je lidskému zdraví vysoce prospěšná, jelikož snižuje riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami, má pozitivní vliv na mozek a podle některých studií snižuje pravděpodobnost onemocnění Alzheimerovou chorobou. Rybí maso je navíc dietní, je skvělým zdrojem bílkovin, obsahuje omega-3 mastné kyseliny, jód a rybí tuk je skvělým zdrojem vitaminu D, který tolik potřebujeme nejen v boji se zimní depresí. Rybí maso je také zásobárnou vitaminu A, který má pozitivní vliv na naše oči, kůži i imunitní systém. Dnes vám přinášíme způsoby, jak pravidelně zařadit ryby do vašeho jídelníčku tak, abyste si pochutnali.

Ryby bychom měli konzumovat alespoň 2x týdně

Křupavé rybí placičky

Půl kila čerstvého lososa osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě 10-15 minut na 200 °C. Poté vyndejte, rozmačkejte a nechte vychladnout. Vedle na pánvi orestujte na másle pokrájenou cibuli a 1/2 červené papriky na kostičky. V mixéru smíchejte lososa, restovanou cibulku s paprikou, 1 hrnek strouhanky, 2 vejce, 3 lžíce majonézy, 1 lžičku worcesteru, 1 lžičku česnekové soli, mletý pepř a pokrájenou petrželku. Umixujte dohladka. Vytvarujte placičky, které opékejte na lžíci oleje na pánvi dozlatova.

Marinovaný losos

Marinování lososa nebo i jiných ryb je fantastický způsob, jak dodat pokrmům, na kterých byste si obvykle nepochutnali, ohromující příchutě. Ryby jsou jemnější formou bílkovin, proto je nemarinujte příliš dlouho. Na marinovaného lososa si připravte (kromě plátků lososa bez kůže) 80 ml javorového sirupu, 3 lžíce sójové omáčky, 2 prolisované stroužky česneku a čerstvě mletý černý pepř. Filety na půl hodiny naložte do marinády, předehřejte si troubu na 200 °C a poté pečte zhruba 15 minut. Zbylou marinádu zahřejte v pánvi a vařte ji tak dlouho, dokud nedosáhne konzistenci husté omáčky. Hotového lososa poté přelijte svařenou marinádou, posypte čerstvými bylinkami a podávejte s přílohou dle vaší volby.

Milujete sushi? Super!

Skvělým způsobem, jak zařadit ryby do vašeho jídelníčku, je začít chodit častěji na sushi. Jedinou nevýhodou je, že návštěva sushi baru nebo running sushi vás vyjde na nemalé peníze. Proč si ale nepřipravit sushi nebo sushi bowl doma? Sushi zabere trochu víc času, ale když pozvete o víkendu na oběd přátele, určitě se rádi zapojí do přípravy a z obyčejného oběda bude rázem i zážitek. Nebo zkuste lahodné sushi bowl, které chutnají podobně, obsahují téměř tytéž ingredience, ale jejich příprava je o poznání snazší a rychlejší. Navíc jsme o nich nedávno psali.

I konzerva se počítá

Konzervované ryby s měkkými poživatelnými kostmi jsou nejen vhodným způsobem, jak zařadit do jídelníčku více ryb, ale jsou také skvělým zdrojem vápníku. Tuňáka nebo lososa pak můžete bez problému přidat do salátů, polévek, nebo třeba pomazánek. Na skvělou tuňákovou pomazánku vám stačí jedna konzerva tuňáka v oleji, žervé a jarní cibulka. Olej z konzervy slijte a tuňáka vložte do misky. Přidejte žervé, cibulku, osolte, opepřete a namažte na celozrnný chléb. Rychlá, snadná a lehká večeře, kterou budou milovat i vaše děti, je na stole.

Zdroj: rustnutrition.com, lifesavvy.com.

Další zajímavé články