Bulgurovo-pohankový salát s pečenou řepou a citrusy
Budete potřebovat
- 100 g bulguru
- 3 lžíce naklíčené pohanky BIO
- 1 menší červenou řepu
- 1 červený pomeranč
- fetu nebo balkánsky sýr
- rukolu
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
Bulgur propláchněte a uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu (většinou 1:1 na cca 10–15 min). Než se uvaří bulgur, dejte péct do trouby řepu. Celá (rozpůlená a v alobalu) se bude péct déle, můžete si ji tedy klidně předpéct den předem. Pokud ji oloupanou nakrájíte rovnou na plátky a zabalíte do alobalu, bude upečená během pár minut. Je možné opéci ji i na domácím stolním grilu, je to pak také otázka pár minut. Pečte ji v alobalu a potřenou olejem. Do uvařeného bulguru vmíchejte lžíci naklíčené pohanky. Na talíře rozložte rukolu, přidejte uvařený bulgur s pohankou, plátky pečené řepy (tu dle chuti osolte a opepřete), kousky pomeranče, nakonec nadrobte sýr a navrch ještě ozdobte naklíčenou pohankou. Zakápněte olivovým olejem a můžete podávat.
Salát s řepou, čerstvým sýrem a naklíčenými semínky
Budete potřebovat
- salátový mix – rukola a polníček
- 1 červenou řepu pečenou v troubě
- čerstvý sýr
- směs naklíčených semínek
Na dresing: 1 PL hořčice, 1 PL balzamikového krémového octa, 2 PL medu, 1 PL kvalitního olivového oleje.
Postup
Servírujte na velkém talíři a vrstvěte suroviny dle chuti i estetického cítění. Ozdobte křupavými naklíčenými semínky, nebo třeba i oříšky a dle chuti dolaďte oblíbeným dresingem.
Pohankové placky na zeleninovém salátu
Budete potřebovat
Na karbanátky:
- 120 g naklíčené pohanky
- 50 g pohankové mouky hladké
- 2 celá vejce
- sůl, pepř
- sušený česnek
- majoránku
- mletý kmín
- 50 g strouhaného sýra
- 1 ČL pesta z medvědího česneku (pokud nemáte, dejte klasický česnek)
- 30 g sušených rajčat (bez oleje)
- mix salátových lístků
Na dip: bílý jogurt řeckého typu, česnek nebo pesto z medvědího česneku, sůl a pepř.
Postup
Prvním krokem je uvařit pohanku do měkka. Poté je to už velice jednoduché, stačí z pohanky a ostatních uvedených surovin vypracovat „těsto“. Před tvořením placek si ruce lehce naolejujte, aby se vám těsto nelepilo k dlaním a klasicky tvarujte karbanátky, které pečte na přepuštěném másle či oleji, tak chutnají nejlépe (popř. lze upéct i nasucho v troubě). Doporučujeme podávat na vybraných salátových listech s dipem z řeckého jogurtu.
Česneková pomazánka s pohankou
Budete potřebovat
- 300 g pomazánkového másla
- 4 velké stroužky česneku
- 1 lžičku majonézy
- 50 g sýru typu eidam
- sůl a pepř, dle chuti
- na ozdobení nasekanou pažitku, lístky rukoly, naklíčenou pohanku
Postup
Ve velké míse si smíchejte pomazánkové máslo a majonézu. Prolisujte česnek a přidejte nastrouhaný eidam. Pořádně promíchejte a nakrájejte nebo nastříhejte pažitku. Nasypte lžíci naklíčené pohanky a dochuťte solí a pepřem. Dozdobte rukolou a posypte semínky pohanky.
Zdroj: deli-berlin.com, eatingwell.com, TZ Labeta.