Zdraví

Jednoduché, rychlé a zdravé večeře se superpotravinami, se kterými vklouznete do jara bez kil navíc

Připravte si snadná jídla, která vás zasytí

autor

Anna Janoušková

18. února 2022

 
FOTO / Labeta
Večeře je důležitým jídlem dne, ale i přesto ji řada z nás odbývá. Nejčastěji je to kvůli nedostatku času nebo pocitu, že večer už bychom jíst neměli, abychom si udrželi váhu, nebo naopak nějaké to kilo ještě shodili. Jít spát s prázdným žaludkem je ovšem stejně nepříjemné, jako se před nočním odpočinkem přecpat k prasknutí. Přinášíme vám jednoduché zdravé recepty, které vás zasytí, jsou rychle hotové a svým složením jsou ideálním posledním jídlem.
Reklama

Bulgurovo-pohankový salát s pečenou řepou a citrusy

Budete potřebovat

  • 100 g bulguru
  • 3 lžíce naklíčené pohanky BIO
  • 1 menší červenou řepu
  • 1 červený pomeranč
  • fetu nebo balkánsky sýr
  • rukolu
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup

Bulgur propláchněte a uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu (většinou 1:1 na cca 10–15 min). Než se uvaří bulgur, dejte péct do trouby řepu. Celá (rozpůlená a v alobalu) se bude péct déle, můžete si ji tedy klidně předpéct den předem. Pokud ji oloupanou nakrájíte rovnou na plátky a zabalíte do alobalu, bude upečená během pár minut. Je možné opéci ji i na domácím stolním grilu, je to pak také otázka pár minut. Pečte ji v alobalu a potřenou olejem. Do uvařeného bulguru vmíchejte lžíci naklíčené pohanky. Na talíře rozložte rukolu, přidejte uvařený bulgur s pohankou, plátky pečené řepy (tu dle chuti osolte a opepřete), kousky pomeranče, nakonec nadrobte sýr a navrch ještě ozdobte naklíčenou pohankou. Zakápněte olivovým olejem a můžete podávat.

Salát s řepou, čerstvým sýrem a naklíčenými semínky

Budete potřebovat

  • salátový mix – rukola a polníček
  • 1 červenou řepu pečenou v troubě
  • čerstvý sýr
  • směs naklíčených semínek

Na dresing: 1 PL hořčice, 1 PL balzamikového krémového octa, 2 PL medu, 1 PL kvalitního olivového oleje.

Postup

Servírujte na velkém talíři a vrstvěte suroviny dle chuti i estetického cítění. Ozdobte křupavými naklíčenými semínky, nebo třeba i oříšky a dle chuti dolaďte oblíbeným dresingem.

Pohankové placky na zeleninovém salátu

Budete potřebovat

Na karbanátky:

  • 120 g naklíčené pohanky
  • 50 g pohankové mouky hladké
  • 2 celá vejce
  • sůl, pepř
  • sušený česnek
  • majoránku
  • mletý kmín
  • 50 g strouhaného sýra
  • 1 ČL pesta z medvědího česneku (pokud nemáte, dejte klasický česnek)
  • 30 g sušených rajčat (bez oleje)
  • mix salátových lístků

Na dip: bílý jogurt řeckého typu, česnek nebo pesto z medvědího česneku, sůl a pepř.

Postup

Prvním krokem je uvařit pohanku do měkka. Poté je to už velice jednoduché, stačí z pohanky a ostatních uvedených surovin vypracovat „těsto“. Před tvořením placek si ruce lehce naolejujte, aby se vám těsto nelepilo k dlaním a klasicky tvarujte karbanátky, které pečte na přepuštěném másle či oleji, tak chutnají nejlépe (popř. lze upéct i nasucho v troubě). Doporučujeme podávat na vybraných salátových listech s dipem z řeckého jogurtu.

Česneková pomazánka s pohankou

Budete potřebovat

  • 300 g pomazánkového másla
  • 4 velké stroužky česneku
  • 1 lžičku majonézy
  • 50 g sýru typu eidam
  • sůl a pepř, dle chuti
  • na ozdobení nasekanou pažitku, lístky rukoly, naklíčenou pohanku

Postup

Ve velké míse si smíchejte pomazánkové máslo a majonézu. Prolisujte česnek a přidejte nastrouhaný eidam. Pořádně promíchejte a nakrájejte nebo nastříhejte pažitku. Nasypte lžíci naklíčené pohanky a dochuťte solí a pepřem. Dozdobte rukolou a posypte semínky pohanky.

Zdroj: deli-berlin.com, eatingwell.com, TZ Labeta.

Další zajímavé články