Zdraví

Plody, které u nás nemají konkurenci. Levné, dostupné a nabité vitaminy

Superpotravinu máme na dosah ruky

autor

Erika Tomanová

16. října 2020

 
FOTO / Depositphotos
Je zajímavé, že se lidé stále honí za superpotravinami a urputně hledají něco zajímavého a mnohdy i exotického. Přitom pokud chcete jíst zdravě, stačí se vydat do švestkové aleje. Anebo si prostě švestky koupit. Tyto tradiční české plody nejenže dodají vitaminy a minerály, ale pozitivně působí na celý organismus.
Reklama

Švestky jsou nejen chutným ovocem, ale rovněž ovocem velmi zdravým. Jejich konzumací doplníme tělu mnoho živin a vitaminů. Jsou zdrojem vitaminu C, všech skupin vitaminu B, různých minerálních látek a stopových prvků. Zmínit můžeme draslík, měď, zinek, hořčík či fosfor.

Švestky jsou nejen chutným ovocem, ale i velmi zdravím

Důležité ale je, že jsou bohatým zdrojem cenné vlákniny. Tu potřebujeme, aby správně fungovalo naše trávení a hlavně střeva. Švestky, čerstvé i sušené, jsou díky obsahu některých látek známé svými laxativními účinky, přičemž jsou velmi nápomocné právě při problémech s nepravidelným vyprazdňováním.

Výborné antioxidační vlastnosti

Švestky obsahují mnohé látky s antioxidačními vlastnostmi. Antioxidanty v našem těle účinně bojují proti volným radikálům, které mohou poškozovat buňky. Ve švestkách se ukrývají například antokyany, které příznivě ovlivňují srdce i cévy. Díky obsahu luteinu, zeaxantinu a betakarotenu chrání naše oči.

Švestky se do jídelníčku vyplatí zařadit i když vás trápí vysoký krevní tlak. Obsahují draslík, který přispívá k normální hladině krevního tlaku. Díky svému složení mají švestky příznivý vliv i na kvalitu kostí či hladinu cukru v krvi.

Podporují imunitu a zlepšují paměť

Jak jsme zmínili již několikrát, ve švestkách najdeme i pořádnou dávku důležitého vitamínu C. Ten je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému a dostatečnou schopnost obrany těla proti infekčním a virovým onemocněním.

Švestky mají příznivý vliv ​​na nervový systém člověka. Pomáhají potlačovat stres a nervozitu a jsou skvělou potravinou pro mozek. Díky svému složení podporují paměť, jsou vítanou součástí pestré a vyvážené stravy a vhodné jsou i při dietě, protože neobsahují mnoho kalorií, podporují trávení a dobře zasytí.

Výborný pomocník při boji s dnou

Látky ve švestkách obsažené totiž odbourávají a vyplavují močovinu, která problémy zapříčiňuje. Stačí před každým jídlem sníst dvě čerstvé švestky nebo vypít skleničku švestkové šťávy, případně vodu, ve které byly přes noc namočené sušené švestky.

Osvědčený pomocník při detoxu 

Vyzkoušejte švestkovou očistnou kúru. Švestky obsahují hodně vlákniny a ta má úžasné čistící schopnosti. Při této detoxikační proceduře po dobu 3 dní konzumujete pouze švestky. Je jedno jestli syrové či sušené. Sníst jich můžete, kolik chcete. A pijte jenom vlažnou vodu, asi tak 2,5 litru denně. Nic víc.

Sušené švestky nemají konkurenci

O sušených švestkách se říká, že jsou ještě lepší a zdravější, než ty čerstvé. Například, pokud jde o řídnutí kostí, zjistilo se, že právě sušené švestky jsou v tomto ohledu bezkonkurenčními vítězi. Pokud tedy sníte hrst nebo menší misku sušených švestek denně, nejenže si dopřejete chuťově výjimečnou svačinu, ale ještě si výrazně posílíte kosti. 

Tip na závěr

Plody lze pro zdraví využít celé, včetně pecek. Ty očistěte, nechte proschnout a pak je použijte jako náplň do hřejivých polštářků, podobně jako se používají pecky třešňové. Švestkové pecky mají schopnost držet v sobě teplo déle.

Další zajímavé články