Jídlo

Nezapomínejte v zimě na zeleninu. Druhy, které vás nejvíce nadopují vitamíny

Kořenové zelenina vás dokáže v tomto období zahřát

autor

Klára Sanders

04. února 2021

 
FOTO / Pexels
Že je dobré jíst sezónní zeleninu, je všeobecně známé doporučení. Řídit se tímto doporučením i v zimě je těžší, protože kvalita zeleniny se v zimních měsících zhoršuje. Poradíme vám, jaké zelenině dát v zimě přednost.
Reklama

V zimních měsících potřebujeme tělu dodat vitamíny. Je proto důležité vybírat si potraviny, které je našemu tělu dodají. Spíše než po uměle „vyhnaných“ plodech sáhněte po těch z tuzemské produkce.

Kořenová zelenina je základ

Mrkev, petržel, celer, červená řepa. Že jste zapomněli na to, že k tradičním českým surovinám patří právě tato čtveřice? Pokud ano, tak vězte, že se ochuzujete o spoustu vitaminů. Všechny čtyři jmenované druhy se navíc sklízejí na podzim. Konkrétně červená řepa je doslova nabitá vitaminy C,E a K, minerály a karotenoidy. Také je skvělým zdrojem vlákniny, kyseliny listové. Zkuste si z ní vytvořit třeba teplý salát nebo boršč či ji zapéct s balkánským sýrem. U kořenové zeleniny se zase nemusíte obávat, že byste jejím vařením ztráceli vitaminy. Je totiž mnohem odolnější než jiné druhy.

Fenykl

Na tuto skvělou zeleninu se hodně zapomíná. Maminky ji možná znají spíše ve formě čaje, který se podává dětem při problémech s prdíky. Přitom jde o další významný zdroj živin. Obsahuje vitamin C, draslík, vlákninu a kyselinu listovou. Fenykl můžete jíst syrový nebo připravovaný při nízké teplotě, kdy se stává měkkým a nasládlým.

Kapustičky

Dalším vynikajícím zdrojem vitaminů je růžičková kapusta. Opět jde o zeleninu sklízenou v podzimním a i zimním období. Proto také není v obchodech tolik drahá. Navíc je vynikajícím zdrojem vitaminu C, vlákniny a antioxidantů. Aby si však zachovala své výživné látky a absorboval se vitamin A, je vhodné ji připravit na olivovém oleji.

Zbytečně se neochlazujte

I když milujete zeleninové saláty, snažte se v zimě jejich konzumaci omezit. Jednak jak jsme zmiňovali, kvalita zeleniny není zrovna vysoká. Často je dovážená nebo hodně hnojená. Ale především kvůli tomu, že saláty naše tělo ochlazuje. Zeleninu tedy upravujte raději tepelně, ideálně na páře. Připravujte si i husté zeleninové polévky. Krásně vás zasytí a hlavně zahřejí.

Nezapomeňte na olej

Na kvalitní rostlinný olej rozhodně nezapomínejte. Právě díky němu dokáže tělo absorbovat vitaminy rozpustné v tucích. Neznamená to však, že byste museli do jídla museli přidávat hned celou lahev oleje. Pořád platí pravidlo, všeho s mírou.

Další zajímavé články