Nadměrná konzumace cukru škodí našemu zdraví a zároveň má velký vliv na stále stoupající počet obézních lidí. Jestliže patříte do té skupiny lidí, která si nemůže odpustit každý den po obědě dezert, měli byste se mít na pozoru. Každodenní konzumace cukru není dobrá kvůli možnému vzniku cukrovky, zubních kazů, ale především obezity a s ní spojenými chorobami. Máte ale štěstí, mlsat lze i zdravěji.
Tak jako tak byste to ovšem s konzumací sladkých potravin neměli přehánět. Alternativní sladidla jsou sice zdravější než bílý rafinovaný cukr, nic to ale nemění na tom, že jejich kalorická hodnota je vysoká. Mezi tato sladila patří především následující.
Javorový sirup
Často používaný je i javorový sirup, který se hodí hlavně při vaření, pečení, slazení nápojů a při přípravě či přelívání dezertů. Má svou typickou lehce oříškovou chuť, nižší glykemický index a nízký obsah fruktózy. Obsahuje navíc mangan, železo a vápník. Jeho cena je v porovnání s datlovým sirupem dvojnásobná.
Datle a datlový sirup
Bez problému s ním nahradíte cukr především v přípravě sladkého pečiva, dezertů, kaší či raw dezertů. Pokud datle namočíte a rozmixujete, osladíte s nimi i domácí zmrzliny, smoothies nebo třeba džemy. Nejjednodušší je koupit si datlový sirup, který jen nalijete do těsta nebo si s ním přelijete zmrzlinu a máte vystaráno. Kromě ovocných cukrů obsahuje i minerální látky a vlákninu.
Kokosový cukr
Není ještě tak známý jako jiné alternativy a seženete ho především ve zdravých výživách či v nejrůznějších obchodech s bio stravou. Dá se použít všude tam, kde klasický bílý cukr. Obsahuje inulin, který zpomaluje přechod cukrů do krve. Jeho kalorická hodnota je ovšem srovnatelná s řepným cukrem a při nadměrné konzumaci může způsobit podobná zdravotní rizika. Stačí ho ale použít méně, protože je mnohem sladší.
Med
Patří mezi nejvíce doporučované sladidlo vůbec. Jeho zdraví prospěšné látky jsou všeobecně známé a používá se i při léčbě kašle a nachlazení. Jako sladidlo se používá především do studených i teplých nápojů, při vaření a slazení kaší a dezertů. Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy. Nepasterizovaný med má glykemický index asi 30, ale pasterizovaný i 75. Obsahuje vápník, železo, draslík, zinek a selen. Při teplotách nad 40 °C však ztrácí své minerální látky. Jeho cena je ovšem velmi příznivá oproti ostatním náhražkám.
Je vhodné kupovat opravdu kvalitní med, který obsahuje velké množství minerálů a dalších prospěšných látek. Med je velmi léčivý a spolehlivě nahradí bílý cukr. Samozřejmě opět není vhodné to s jeho konzumací přehánět.
Ovoce
Pokud chcete žít opravdu zdravě, zkuste při pečení, vaření či přípravě studených dezertů používat místo jakéhokoliv sladidla ovoce. Obsahuje fruktózu, vlákninu, vitaminy a minerály. Nevýhodou může zpočátku být, že sladí méně než jakékoliv sladidlo. Jestliže jste ale zvyklí sladit málo, schválně zkuste do bábovky místo cukru nastrouhat celé jablko a přidat skořici. Velmi sladké je i hroznové víno.
Melasa
Kdysi velmi populární melasa ustoupila do pozadí před „modernějšími“ sladidly, ale je velmi vhodná pro doplnění jídelníčku. Vzniká při výrobě cukru z cukrové třtiny. Obsahuje pouze 20 procent cukru. Melasa je jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů železa, dále obsahuje i vápník, chróm, fosfor, draslík, hořčík anebo zinek.
Stévie
Rostlina Stevie obsahuje přirozeně sladce chutnající glykosidy a je asi nejznámější zdravá náhražka cukru. Pro mnohé je skutečným zázrakem, protože neobsahuje žádnou glukózu, fruktózu ani sacharózu a přitom výtečně osladí cokoliv. I tady je zapotřebí být opatrný. Někteří odborníci upozorňují, že sladká chuť stevie a umělých sladidel je pro organismus nepřirozená. Tělo totiž při sladké chuti očekává přesun glukózy do buněk, ale k tomu při konzumaci stevie a umělých sladidel nedochází. To může mít za následek nepřirozené reakce organismu.
Její využití je široké, je absolutně bez kalorií, cukru a její sladivost je extrémně vysoká, takže opatrně. Do koláče nebo bábovky vám úplně postačí lžička a do smoothie raději jen špetka.